Protestniki so se zbrali 40 dni po usmrtitvi Mohamada Mehdija Karamija in Mohamada Hoseinija, ki sta bila obešena januarja, poroča nemški portal Deutsche Welle. Videoposnetki na družbenih omrežjih kažejo, da se je zbralo na stotine ljudi.

Moška sta bila tretji in četrti usmrčeni protestnik od septembra lani. Videoposnetek, ki naj bi nastal v severovzhodnem mestu Mašad, prikazuje protestnike, ki vzklikajo "moj ubiti brat, maščevali bomo tvojo kri".

Posnetki na družbenih omrežjih kažejo tudi proteste v Sanadadžu, glavnem mestu iranskega Kurdistana, ljudje naj bi se zbrali tudi v pokrajini Sistan in Balučestan.

Iranski mediji o zadnjih protestih niso poročali, poroča Deutsche Welle.

V zadnjih tednih so se protesti sicer oslabili zaradi ostrega zatiranja s strani oblasti.

Iran je zajel val protestov septembra lani, po smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju. T. i. moralna policija jo je pridržala zaradi domnevno neprimernih oblačil. V Iranu morajo ženske sicer obvezno nositi naglavno ruto.

Aktivisti za človekove pravice v Iranu sporočajo, da je bilo od začetka protestov ubitih 529 protestnikov in protestnic, pridržanih naj bi bilo več kot 19.700 ljudi.