Putin s predsednikom ZAE-ja Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. Foto: Reuters
Putin s predsednikom ZAE-ja Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. Foto: Reuters

Putin je sprva prispel v Abu Dabi, kjer so ga slavnostno sprejeli, med drugim s preletom bojnih letal, ki so na nebu izrisala rusko trobojnico.

S predsednikom Združenih arabskih emiratov Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom se je ruski predsednik med drugim pogovarjal o vojnah v Gazi in Ukrajini, pa tudi o nafti, trgovini, dvostranskih odnosih in mednarodnih temah. Putin se je ZAE še zahvalil za njihov prispevek na okoljskem področju, saj Dubaj prav te dni gosti podnebno konferenco ZN-a.

"Naši odnosi so dosegli neprecedenčno raven," je ob srečanju z Al Nahjanom dejal Putin. Al Nahjan pa je že pred srečanjem poudaril, da so ZAE največji trgovinski partner Rusije na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko se Rusija spopada s posledicami zahodnih sankcij zaradi agresije v Ukrajini, je po podatkih, ki jih je danes navedel Putin, njena trgovina z ZAE v zadnjem letu poskočila za dve tretjini.

Kot je še povedal v nagovoru, državi tudi sicer dobro sodelujeta, lani pa je ZAE obiskalo skoraj milijonov ruskih državljanov.

V Riadu na srečanju z bin Salmanom. Foto: Reuters
V Riadu na srečanju z bin Salmanom. Foto: Reuters

V Savdski Arabiji za "deeskalacijo" konflikta v Gazi

Putin je iz Abu Dabija poletel v Riad, kjer se je srečal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in pozdravil prijateljske vezi med državama, ki sta veliki izvoznici energentov.

Pred srečanjem v Riadu je Moskva sporočila, da se bo Putin tudi s Salmanom pogovarjal o izraelsko-palestinskem konfliktu in energetiki. Putin je na srečanju med drugim dejal, da nič ne more zmotiti savdsko-ruskega prijateljstva, bin Salmana pa povabil v Moskvo. "Pred nami so velike priložnosti, ki jih lahko izkoristimo za pomembno delo v korist vsega sveta," pa je poudaril Salman.

Rusija znova krepi svoj vpliv

Putin ni kaj dosti zapuščal Rusije od marca, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) za njim izdalo nalog za aretacijo. ICC ruskega predsednika obtožuje nezakonite deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo, kar velja za vojni zločin, a ne Združeni arabski emirati ne Savdska Arabija ne priznavajo sodne oblasti ICC-ja.

Ruskega voditelja zato ni bilo na tako rekoč nobenem od nedavnih mednarodnih vrhov, vključno z vrhom skupine BRICS v Južni Afriki avgusta in vrhom G20 septembra v Indiji.

Od začetka invazije v Ukrajini februarja lani je Putin obiskal zgolj ruska ozemlja v Ukrajini, Iran in Kitajsko.

V ZAE in Savdsko Arabijo je Putin odpotoval v času, ko si Rusija prizadeva znova uveljaviti svoj vpliv in spodkopati prizadevanja Zahoda, da državo osami.

Putin na obisku na Bližnjem vzhodu