V Meki se je zbralo več kot dva milijona vernikov. Foto: Reuters
V Meki se je zbralo več kot dva milijona vernikov. Foto: Reuters

Skupine romarjev so se začele zbirati že pretekli konec tedna. Za romanje se preoblečejo v preprosta bela oblačila, ki simbolizirajo enakost pred Alahom, versko enotnost in prizadevanje za duhovno prenovo.

Večina romarjev se je v petek odpravila iz Meke v bližnjo dolino Mina, kjer bodo noč preživeli v ognjevarnih šotorih. Številni so se na osem kilometrov dolgo pot v hudi vročini odpravili peš, drugi pa z več tisoč avtobusi in avtomobili. Romanja se udeležuje 28 romarjev iz Slovenije in okoli dvesto muslimanov, ki so marca preživeli napade v mošejah v novozelandskem mestu Christchurch.

V nedeljo kurban bajram

Med petdnevnim romanjem se bodo zbrali na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec bo v nedeljo, ko se začenja kurban bajram, ki se praznuje z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je poleg ramazanskega bajrama drugi najpomembnejši praznik za muslimane. V Sloveniji bo osrednja slovesnost ob kurban bajramu potekala v športni dvorani Slovan na Kodeljevem, kjer bo molitev vodil mufti Nedžad Grabus.

Vsi so oblečeni v belo. Foto: Reuters
Vsi so oblečeni v belo. Foto: Reuters

Hadž, ki se bo sklenil v torek, letos poteka v času zaostritve razmer v Perzijskem zalivu po napadih na tankerje in posegih v svobodno plovbo. Savdska Arabija skupaj z ZDA za vse incidente krivi Iran, kar Teheran vztrajno zanika. Kljub trajajočemu sporu med regionalnima silama Iranom in Savdsko Arabijo je Riad tudi letos dovolil, da se romanja udeležijo iranski romarji. Letos naj bi jih bilo okoli 88.550.

Pet stebrov islama

Meka je najsvetejše muslimansko mesto, hadž pa eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Med hadžem leta 2015 je nastalo množično prerivanje, med katerim je bilo do smrti poteptanih na stotine romarjev. Po uradnih savdskih podatkih je v tragediji umrlo 769 ljudi, po navedbah različnih medijev pa več kot 2.000. Savdska Arabija je po tem letu okrepila varnostne ukrepe.