Izrael je prisilil skoraj vse Palestince v Gazi v razselitev. Prizor iz taborišča v Rafi na jugu Gaze, kjer se stiska več kot milijon ljudi. Gaza ima 2,3 milijona prebivalcev, večinoma beguncev (in njihovih potomcev) iz leta 1948, ko so bili pregnani s svojih domov na ozemlju današnjega Izraela zaradi vzpostavitve judovske večine v novi državi. Foto: EPA
Izrael je prisilil skoraj vse Palestince v Gazi v razselitev. Prizor iz taborišča v Rafi na jugu Gaze, kjer se stiska več kot milijon ljudi. Gaza ima 2,3 milijona prebivalcev, večinoma beguncev (in njihovih potomcev) iz leta 1948, ko so bili pregnani s svojih domov na ozemlju današnjega Izraela zaradi vzpostavitve judovske večine v novi državi. Foto: EPA

Izjava pravi, da vlade tvegajo sokrivdo pri "eni najhujših človeških katastrof tega stoletja", a da so ekspertna mnenja podpisnikov zanemarjena.

Kot poroča BBC, je to nov znak precejšnjega nezadovoljstva znotraj vlad nekaterih ključnih zaveznikov Izraela. Izjavo so podpisali vladni uslužbenci v ZDA, EU-ju in 11 evropskih državah, vključno z Združenim kraljestvom, Francijo in Nemčijo.

Eden od podpisnikov, ameriški vladni uslužbenec z več kot 25-letnimi izkušnjami na področju državne varnosti, je opisal "vztrajno zavračanje" njihovih pomislekov.

"Glasov tistih, ki razumejo regijo in dinamiko, ne poslušajo," je dejal. Izpostavil je, da ne gre za to, da ameriški vladi nečesa ne uspe preprečiti, ampak da je v tem primeru "aktivno sokriva".

Omenjena izjava ugotavlja, da Izrael "nima meja" v svojih vojaških operacijah v Gazi, "kar je povzročilo več deset tisoč žrtev med civilisti, ki bi jih lahko preprečili, ter namerno preprečevanje pomoči, zaradi česar tisočem civilistov grozita stradanje in počasna smrt".

"Obstaja verjetno tveganje, da politike naših vlad prispevajo k hudim kršitvam mednarodnega prava, vojnim zločinom in celo etničnemu čiščenju ali genocidu," piše v izjavi.

BBC poroča, da imena podpisnikov niso javna in da seznama tudi sami niso videli, a da je, kolikor vejo, vsaj polovica podpisnikov uslužbencev, ki imajo najmanj deset let izkušenj delovanja v vladi.

Upokojeni nekdanji ameriški veleposlanik v Alžiriji in Siriji Robert Ford je dejal, da takšnega usklajevanja kritičnih javnih uslužbencev iz različnih držav v zadnjih 40 letih še ni videl.

Ford je izjavo primerjal z zaskrbljenostjo znotraj ameriške vlade leta 2003 zaradi lažnih obveščevalnih podatkov pred napadom na Irak, dodal pa je, da tokrat zaskrbljeni uslužbenci nočejo ostati tiho.

Izrael uživa polno vojaško in politično podporo Zahoda. Foto: Reuters
Izrael uživa polno vojaško in politično podporo Zahoda. Foto: Reuters

Podpora Zahoda brez pogojev

Podpisniki izjave trdijo, da vojaška, politična in diplomatska podpora njihovih vlad za Izrael "brez kakšnih pogojev ali odgovornosti" tvega ne samo dodatne smrti Palestincev, ampak ogroža tudi življenja talcev, ki jih zadržuje Hamas, pa tudi varnost Izraela samega in regionalno stabilnost.

Uslužbenci pravijo, da so svoje nasprotovanje izrazili znotraj vlad, a da so jih "preglasovali politični in ideološki pomisleki".

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Britanski vladni uslužbenec, ki se je strinjal z izjavo, je kritiziral odziv britanske vlade na nedavno odločitev Meddržavnega sodišča v Haagu, ki je Izraelu ukazalo, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da prepreči genocidna dejanja. Pristop britanske vlade po mnenju tega uslužbenca "ni v interesu Združenega kraljestva, regije ali svetovnega reda".

Zunanje ministrstvo Združenega kraljestva, ki odločno podpira Izrael, je v odzivu na kritično izjavo sporočilo, da si želijo čimprejšnji konec spopadov v Gazi. Dodali so, da se je Izrael zavezal k ravnanju v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, a da so "globoko zaskrbljeni" zaradi prizadetosti civilnega prebivalstva v Gazi.

Evropska komisija je sporočila, da "poizveduje" v zvezi z izjavo.

Izrael zavrača načrtne napade na civiliste

Izraelsko veleposlaništvo v Londonu je v odziv na izjavo sporočilo, da Izrael zavezuje mednarodno pravo. Po njihovih besedah "Izrael nadaljuje ukrepe zoper genocidno teroristično organizacijo, ki izvaja vojne zločine in zločine proti človečnosti".

Izrael vztrajno zavrača, da načrtno napada civiliste, Hamas pa obtožuje, da se skriva v civilni infrastrukturi in okoli nje.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je Izrael od 7. oktobra do zdaj ubil najmanj 27.131 ljudi, vključno z več kot 11.500 otroki in 8000 ženskami. Ranjenih je več kot 66.200 ljudi, med njimi najmanj 8663 otrok i 6327 žensk. Pogrešanih je več kot 8000 ljudi.

Izraelske oblasti pravijo, da je 9000 od teh žrtev borcev Hamasa, a tega niso podkrepile z dokazi.