Oblasti zanikajo povezave med požarom v zaporu, v katerem so zaprti tudi protestniki, in protesti. Foto: EPA
Oblasti zanikajo povezave med požarom v zaporu, v katerem so zaprti tudi protestniki, in protesti. Foto: EPA

BBC poroča, da ni jasno, ali je dogajanje v zaporu kakor koli povezano s protesti, ki že mesec dni potekajo po državi zaradi smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, in diskriminacije žensk.

Državni mediji sicer pravijo, da povezav ni, in navajajo predstavnike oblasti, ki trdijo, da so požar zakrivili "kriminalni elementi". Tiskovna agencija IRNA je navedla teheranskega tožilca Alija Salehija, da dogodek ni bil "na noben način povezan z nedavnimi nemiri v državi".

A protesti in požar bi vendarle lahko bili povezani, saj so oblasti v Evin zaprle več sto protestnikov.

Dim nad zaporom Evin. Foto: Reuters
Dim nad zaporom Evin. Foto: Reuters

Po poročanju agencije IRNA so v zaporu najprej izbruhnili spopadi med stražarji in zaporniki, temu pa je sledil požar.

"Štirje zaporniki so umrli zaradi vdihavanja dima, ki ga je povzročil požar, 61 drugih pa je bilo ranjenih," je poročala spletna stran iranskega pravosodja Mizan Online in dodala, da so bili zaporniki, ki so umrli v požaru, obsojeni zaradi ropa.

Spletna stran še navaja, da so v bolnišnico prepeljali deset ranjenih, štirje od njih pa so v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Teherana je za državno televizijo spregovoril iz zapora in dejal, da je prišlo do izgredov v delu zapora, kjer so zaprti manjši kriminalci, a da je situacija zdaj že popolnoma mirna.

Na posnetkih ljudje vpili "smrt diktatorju"

Na družbenih omrežjih so se v soboto zvečer razširili posnetki, ki prikazujejo ogenj in dim nad zaporom. Na več posnetkih so razločni streli in eksplozije, na drugih pa je videti ljudi, ki pred zaporom vpijejo "smrt diktatorju", kar leti na vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja. Gre za enega glavnih protivladnih vzklikov na trenutnih protestih.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

Na enem od posnetkov se vidi, kako proti zaporu letijo predmeti, nato pa sledijo eksplozije.

Pred zaporom se je zbrala večja množica ljudi, promet je bil zaustavljen, v zapor pa so bile napotene protiizgredne enote policije.

BBC poroča, da so bile razmere v zaporu nejasne tudi po tem, ko so iranski mediji poročali, da je dogajanje pod nadzorom in mirno. Še naprej so se pojavljali posnetki požara in strelov.

Nekatere fotografije so prikazovale zapornike na strehi oddelka, kjer so zaprti politični zaporniki in številni protestniki, prijeti v zadnjih tednih.

Zahodne organizacije za zaščito človekovih pravic že dolgo časa kritizirajo zapor Evin. Human Rights Watch (HRW) vodstvo zapora obtožuje, da zapornikom grozi z mučenjem in neskončnim zaprtjem, jih dolgo zaslišuje in jim onemogoča zdravstveno oskrbo.

Med drugim naj bi bili v tem zaporu zaprti francosko-iranska profesorica Fariba Adelhah in ameriški državljan Siamak Namazi, iranski režiser Džafar Panahi in reformistični politik Mostafa Tajzadeh.

Požar v zaporu Evin zahteval žrtve