Vodja Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala je v televizijskem nagovoru dejal, da gibanje vključuje več kot 100.000 borcev. Foto: Reuters
Vodja Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala je v televizijskem nagovoru dejal, da gibanje vključuje več kot 100.000 borcev. Foto: Reuters

"Sovražnik dobro ve, da smo se pripravili na najhujše in da naše rakete ne bodo prizanesle nobenemu kraju," je v televizijskem nagovoru dejal Nasrala in dodal, da lahko Izrael v primeru vojne pričakuje spopade na kopnem, morju in zraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciper je posvaril, naj v primeru vojne ne odpira svojih letališč in baz izraelskim silam. "Odprtje ciprskih letališč in oporišč izraelskemu sovražniku za napad na Libanon bi pomenilo, da je ciprska vlada del vojne," je opozoril.

Prav tako je poudaril, da je Hezbolah od 7. oktobra uporabil le del svojega orožja. "Odtlej smo pridobili novo orožje. Pred leti smo tudi govorili o 100.000 borcih Hezbolaha, danes smo to število močno presegli," je še dodal.

Izraelska vojska potrdila načrt za ofenzivo v Libanonu

Izraelska vojska je sporočila, da so na sestanku o razmerah na severu države poveljniki potrdili in odobrili načrte za ofenzivo v Libanonu.

Hkrati so se v vojski zavezali nadaljnji krepitvi pripravljenosti sil na severu, ki je redno tarča čezmejnega obstreljevanja.

Predtem je Hezbolahu in Libanonu s "totalno vojno" grozil že izraelski zunanji minister Izrael Kac. "Smo zelo blizu trenutka, ko se bomo odločili spremeniti pravila igre proti Hezbolahu in Libanonu. V totalni vojni bo Hezbolah uničen, Libanon pa bo močno prizadet," je v torek dejal Kac, potem ko je vodja Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala zagrozil z napadi na pristanišče v Hajfi.

Kac je dodal, da bi v tem primeru sicer tudi Izrael plačal visoko ceno, a da je država enotna in da mora obnoviti varnost prebivalcev na severu.

Hezbolah objavil zračni posnetek Hajfe

Medtem je Hezbolah objavil devetinpolminutni videoposnetek, za katerega pravi, da ga je posnelo njegovo izvidniško brezpilotno letalo nad različnimi lokacijami v Izraelu, vključno z mestom Hajfa in njegovimi pristanišči in letališči. Hajfa je 27 kilometrov južno od libanosko-izraelske meje.

Na posnetku se vidijo tudi tovarna izraelskega orožarskega podjetja Rafael, sistemi zračne obrambe Železna kupola, skladišča raketnih motorjev in radarji, poroča Guardian.

Strokovnjaki ocenjujejo, da Hezbolah uporablja različne taktike, da se izogne temu, da Izrael zazna njegove letalnike.

Nasrala je že novembra dejal, da Hezbolah pošilja izvidniška brezpilotna letala nad Hajfo. Izrael je do zdaj sicer prestregel okoli 150 letalnikov, a drugi so se prebili do tarč.

Župan Hajfe Jona Jahav je Hezbolahov posnetek označil za "psihološko teroriziranje prebivalcev Hajfe in severa" Izraela.

Izraelska vojska napadla skladišče orožja

Razmere na obmejnem območju so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je bil v izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha Sami Abdala.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je napadla skladišče orožja, ki so ga uporabljali borci Hezbolaha v kraju Jaron na jugu Libanona. Napad je potrdil tudi Hezbolah, ki je dodal, da so bili ubiti trije njihovi borci. Libanonska tiskovna agencija NNA je sicer poročala tudi o izraelskih napadih v bližini krajev Kijam in Tir, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Od oktobra lani sta možnost invazije v Libanonu že omenjala izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Joav Galant.

Hezbolah je bil kot stranka in oboroženo gibanje ustanovljen s pomočjo Irana leta 1985 v odgovor na izraelsko okupacijo južnega Libanona, ki je trajala do leta 2000.

Šest let pozneje je izraelska vojska v odgovor na napade Hezbolaha spet izvedla invazijo na tem območju. V 34-dnevni vojni je bilo takrat ubitih več kot tisoč ljudi.