Foto: AP
Foto: AP

Kot je sporočilo zunanje ministrstvo na Dunaju, je za UNRWA letos v proračunu predvidenih 3,4 milijona evrov, prva izplačila pa so predvidena poleti. Avstrija se je sredstva za UNRWA odločila sprostiti po podrobni analizi akcijskega načrta, ki ga je predložila agencija ZN-a. Kot po poročanju tujih tiskovnih agencij še piše v izjavi zunanjega ministra, bo del avstrijskih sredstev v prihodnosti uporabljenih za izboljšanje mehanizmov notranjega nadzora v UNRWA-ju. Avstrija je ob tem napovedala, da bo skupaj z drugimi mednarodnimi partnerji pozorno spremljala izvajanje akcijskega načrta agencije ZN-a.

Obtožbe o sodelovanju s Hamasom

Kot je znano, je Izrael januarja agencijo ZN obtožil, da je 12 njenih uslužbencev sodelovalo v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 ljudi, večinoma civilistov, več kot 200 pa so jih zajeli za talce. Številne države donatorice so zato ustavile ali začasno prekinile financiranje v višini približno 450 milijonov dolarjev (okoli 413 milijonov evrov).

Številne države, med njimi Nemčija, Švedska, Kanada in Japonska, so nato financiranje obnovile.

Izrael dokazov še ni predložil

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je konec aprila ugotovila, da Izrael še ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA-ja članov terorističnih organizacij oziroma povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom. Ob tem so avtorji poročila poudarili, da obstaja nekaj znakov o morebitni pomanjkljivi nevtralnosti agencije in njenega osebja na področjih izobraževanja, upravljanja in sodelovanja z donatorji.