Po poročanju izraelske vojske je Rafo zapustilo že več kot 300.000 ljudi. Foto: Reuters
Po poročanju izraelske vojske je Rafo zapustilo že več kot 300.000 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah palestinske civilne zaščite sta bila v mestu Deir al Bala v osrednjem delu Gaze ubita zdravnika, oče in sin. Dopisniki AFP-ja s terena poročajo o silovitem obstreljevanju in napadih izraelskih helikopterjev v bližini mesta Gaza.

Novi izraelski napadi sledijo pozivu Izraela palestinskemu prebivalstvu, naj se umakne z dodatnih območij v Rafi. Združeni narodi so posvarili, da bi obsežna izraelska operacija v tem delu Gaze povzročila tragedijo epskih razsežnosti.

Izrael je poleg tega v soboto izvedel napade v bližini mejnega prehoda z Egiptom v Rafi, dodaja AFP. Prebivalci Rafe se poskušajo umakniti pred pričakovanim izraelskim nasiljem.

"Ne vemo, kam naj gremo. Ni več kraja, ki bi bil varen, povsod je preveč ljudi," je za AFP dejal Farid Abu Eida, ki se je v Rafo pred izraelskimi napadi zatekel iz mesta Gaza. Izrael je odredil, naj se umaknejo v Al Mavasi na obali severozahodno od Rafe.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je dejal, da so v vzhodnem delu Rafe ubili več deset "oboroženih teroristov" in našli več podzemnih predorov, boji pa potekajo ob mejnem prehodu Rafa.

Obsodbe nasilja nad civilisti v Gazi prihajajo tudi iz ZDA

Bolnišnice v Džabaliji ostale brez elektrike

Izrael je poslal tanke v vzhodno Džabalijo na severnem območju Gaze v nedeljo zgodaj zjutraj po noči močnih letalskih bombardiranj in obstreljevanj s topovi, pri čemer je bilo ubitih 19 ljudi in ranjenih na desetine drugih, so sporočili palestinski zdravstveni uradniki.

Izraelska vojska je v nedeljo začela intenzivneje obstreljevati taborišče Džabalija, pri čemer je napadala stanovanjske hiše in evakuacijske centre. Izrael trdi, da skušajo uničiti Hamasove bataljone, čeprav so pred tem sporočili, da jim je uspelo prevzeti nadzor nad severnim območjem Gaze.

Džabalija je največje od osmih zgodovinskih begunskih taborišč v Gazi in je dom več kot 100.000 ljudem, od katerih je bila večina potomcev Palestincev, ki so bili med arabsko-izraelsko vojno leta 1948, ki je vodila do ustanovitve Izraela, pregnani iz mest in vasi na območju današnjega Izraela. Leži na severu Gaze in je njeno najštevilčnejše begunsko taborišče.

"V zadnjih tednih smo ugotovili, da namerava Hamas obnoviti svoje vojaške zmogljivosti v Džabaliji. Tam smo zato, da to preprečimo," je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari. Dodal je, da so izraelske sile, ki delujejo v okrožju Zeitoun v mestu Gaza, ubile približno 30 palestinskih borcev.

Zdravnik Imad Abu Zejda je za Al Džaziro dejal, da so v Džabaliji zaradi stopnjevanih napadov bolnišnice prenehale obratovati. "Večina ranjenih so ženske in otroci," je dejal in opozoril, da bolnišnice nimajo več elektrike in so ostale brez zalog kisika za bolnike.

"Od včeraj se bombardiranje ni ustavilo, bombardirali so tudi v bližini šol, v katerih živijo ljudje, ki so ostali brez domov," je dejal 45-letni Saed, prebivalec Džabalije. "Videti je, da se vojna znova začenja," je prek aplikacije za klepet povedal Reutersu. "Veliko družin se mora umakniti."

Tank izraelske vojske na meji med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters
Tank izraelske vojske na meji med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters

Vojska je poslala tanke v Al Zeitoun, vzhodno predmestje mesta Gaza, in Al Sabro, kjer je bilo v močnem bombardiranju uničenih več hiš. Vojska je trdila, da je nadzor nad večino teh območij prevzela že pred meseci.

Blinken kritičen: Izrael nima verodostojnega načrta

Zunanji minister ZDA Antony Blinken je bil v nedeljo kritičen, češ da Izrael nima "verodostojnega načrta" za zaščito okoli 1,4 milijona palestinskih civilistov v Rafi, in opozoril, da bi lahko izraelski napad povzročil obsežen upor, če ne bodo ubili vseh borcev Hamasa v mestu na jugu Gaze. "Če bodo za seboj pustili vakuum, kaos in anarhijo, bo praznino najverjetneje ponovno zapolnil Hamas," je Blinken dejal v oddaji Meet the Press na NBC.

Hamasovi borci se po njegovih besedah že vračajo na severna območja Gaze, za katera je Izrael trdil, da jih je izpraznil. Tudi napad na Rafo "dopušča tveganje, da bo povzročil strašno škodo civilistom", ne da bi tam v resnici izkoreninili prisotnost Hamasa.

Napetosti med Izraelom in ZDA

Ameriški zunanji minister Blinken je kritičen do izraelskih oblasti. Foto: Reuters
Ameriški zunanji minister Blinken je kritičen do izraelskih oblasti. Foto: Reuters

Načrtovana izraelska invazija v Rafi je vodila k največjim napetostim v odnosih med Izraelom in njegovim glavnim zaveznikom ZDA v več generacijah. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljskem pogovoru s svojim izraelskim kolegom Cačijem Hanegbijem izpostavil pomisleke predsednika Joeja Bidna glede velikega izraelskega napada na Rafo, piše v izjavi Bele hiše.

Sullivan je razpravljal o alternativnih načinih ukrepanja za zagotovitev dokončnega poraza Hamasa v Gazi, Hanegbi pa je potrdil, da Izrael upošteva zaskrbljenost ZDA, a ni navedel podrobnosti.

NBC in CBS News sta predvajala intervjuje z Blinknom, v katerih je prevladovala Bidnova odločitev, da prekine pošiljanje bomb Izraelu zaradi strahu pred množičnimi civilnimi žrtvami v Rafi, in poročilo State Departmenta, da je Izrael z uporabo orožja, dobavljenega iz ZDA, morda kršil mednarodno pravo.

Hamasova uporaba civilne infrastrukture in predorov "zelo otežuje ugotavljanje, zlasti sredi vojne", kaj se je zgodilo v določenih primerih, je dejal Blinken in branil poročilo, ki so ga kritizirali nekateri poslanci Bidnove demokratske stranke in skupine za človekove pravice.

Bernie Sanders: Izrael krši mednarodno pravo, to vedo vsi

Na NBC-ju je demokratski senator Bernie Sanders dejal, da "vsak opazovalec ve, da je Izrael prekršil mednarodno pravo", in "ne bi smel prejeti niti enega centa vojaške pomoči ZDA".
Republikanski senator Lindsey Graham, intervjuvan v isti oddaji, je Bidnovo odložitev pošiljanja bomb označil za "najslabšo odločitev v zgodovini odnosov ZDA z Izraelom". "Dajte Izraelu bombe, ki jih potrebuje, da konča vojno, za katero si ne morejo privoščiti, da jo izgubijo. Sodelujte z njimi, da zmanjšate število žrtev," je dejal.

Senator Bernie Sanders. Foto: Reuters
Senator Bernie Sanders. Foto: Reuters

V zagovor premora pri dobavi ameriških bomb Izraelu je Blinken dejal, da Izrael nima "verodostojnega načrta" za zaščito okoli 1,4 milijona civilistov, ki se skrivajo v Rafi. Za CBS je povedal, da je bila pošiljka edini ameriški sveženj orožja, ki je bil zadržan.

Toda to bi se lahko spremenilo, je dejal, če Izrael začne obsežni napad na Rafo. Če Izrael "sproži to veliko vojaško operacijo v Rafi, potem obstajajo določeni sistemi, ki jih ne bomo podpirali in dobavljali za to operacijo", je dejal Blinken.

Izrael mora "imeti jasen, verodostojen načrt za zaščito civilistov, ki ga še nismo videli", je dejal. Večina od 1,4 milijona Palestincev v Rafi je bila razseljenih od drugod zaradi spopadov in izraelskih bombnih napadov, ki so opustošili obmorsko palestinsko enklavo.

Izrael tudi ni razvil povojnega načrta za varnost, upravljanje in obnovo Gaze, je dejal Blinken in za CBS dodal, da ZDA pripravljajo tak načrt z arabskimi vladami in drugimi. "Imamo enake cilje kot Izrael. Želimo zagotoviti, da Hamas ne bo mogel znova vladati Gazi," je dejal in dodal, da se ZDA z Izraelom pogovarjajo o "učinkovitejšem in trajnejšem načinu" demilitarizacije Gaze in iskanja voditeljev Hamasa.

Prestreženi raketi iz Rafe

Izraelske obrambne sile so sporočile, da so na južnem območju Kerem Šalom uspešno prestregle dve raketi, izstreljeni iz okolice Rafe. Po njihovih besedah niso povzročile škode.

Hamas z raketami nad Aškelon

V nedeljo popoldne so se sirene oglasile v izraelskem mestu Aškelon, saj so bile proti mestu izstreljene rakete iz Gaze, kar pomeni, da tamkajšnji borci Hamasa po več kot sedmih mesecih vojne še vedno lahko izvajajo raketne napade.

Hamasova televizija Al Aksa je na svojem računu na Telegramu sporočila, da so bile rakete izstreljene iz Džabalije kljub aktivnemu napadu vojske.

Tanki niso vdrli v vzhodno mesto Deir Al Balah, so poročali prebivalci in Hamasovi mediji, vendar je nekaj izraelskih tankov in buldožerjev prebilo ograjo na obrobju mesta, kar je povzročilo strelski spopad s Hamasovimi borci.

Oboroženo krilo Hamasa in Islamskega džihada je dejalo, da so njihovi borci napadli izraelske sile na več območjih v Gazi s protitankovskimi raketami in minometnimi bombami, tudi v Rafi, nekdanjem zadnjem zatočišču Palestincev, kamor se je zateklo več kot milijon ljudi.

Palestinska telekomunikacijska družba je sporočila, da so medmrežne storitve na južnih območjih Gaze znova delovale po več urah prekinitev, za kar so krivili trajajočo izraelsko "agresijo".

Izrael je brez verodostojnega načrta, je bil kritičen ameriški zunanji minister Blinken. Foto: Reuters
Izrael je brez verodostojnega načrta, je bil kritičen ameriški zunanji minister Blinken. Foto: Reuters

Na tisoče družin zapušča Rafo

V nedeljo je več družin, po ocenah na tisoče, zapustilo Rafo, ko se je izraelski vojaški pritisk okrepil. Tankovske granate so padale po mestu, medtem ko je vojska izdala nove ukaze za evakuacijo nekaterih sosesk v središču mesta, ki meji na Egipt.

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da je odprla nov prehod na severu Gaze, imenovan "Zahodni Erez", za prenos humanitarne pomoči na območje.

"Brez premirja, brez odločitve ZN-a, brez upanja"

"Ko sem se odselil iz Rafe, sem šel skozi Han Junis, jokal sem," je povedal Tamer Al Burai, prebivalec Gaze, ki se je zatekel v Rafo. "Videl sem mesto duhov, vse zgradbe na obeh straneh ceste, okrožja so izbrisana v celoti. Ljudje bežijo zaradi nevarnosti, vedoč, da ni varnega kraja, ni šotorov in ljudi, ki bi skrbeli zanje," je povedal za Reuters.

Burai, palestinski poslovnež, je dejal, da je svet zapustil Palestince, saj svetovnim silam ni uspelo končati sovražnosti, mednarodna posredniška prizadevanja za dosego premirja pa so propadla zaradi sporov med Hamasom in Izraelom. "Brez premirja, brez odločitve ZN-a, brez upanja," je dejal.

Egipt poskuša posredovati

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je medtem dejal, da bo Kairo nadaljeval prizadevanja za pogajanja med Izraelom in Hamasom, in obe strani pozval, naj pokažeta prožnost in voljo, potrebni za dosego dogovora.

Število ubitih v Gazi preseglo 35.000

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je vnovič pozval k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi. "Ponavljam svoj poziv, poziv celotnega sveta, k takojšnjemu humanitarnemu premirju, brezpogojni izpustitvi vseh talcev in takojšnjemu povečanju humanitarne pomoči," je v videonagovoru na mednarodni donatorski konferenci v Kuvajtu poudaril Guterres. "Toda premirje bo le začetek. Pot nazaj od opustošenja in travme te vojne bo dolga," je dodal.

"Vojna v Gazi povzroča grozljivo človeško trpljenje, uničuje življenja, razdira družine in pušča ogromno ljudi brez domov, lačnih in travmatiziranih," je opozoril Guterres na odprtju konference, ki jo prirejata Mednarodna islamska dobrodelna organizacija in Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v današnjem zapisu na družbenem omrežju poudaril, da se civiliste iz Rafe usmerja na "nevarna območja", kar je označil za "nesprejemljivo".

Britanski zunanji minister David Cameron meni, da Izrael ne bi smel izvesti ofenzive v Rafi brez "jasnega načrta", kako zaščititi ljudi. "Takšnega načrta nismo videli. Ne podpiramo ofenzive na takšen način," je dejal za televizijo Sky News.

Zdravstveno ministrstvo na območju Gaze je sporočilo, da je bilo od začetka vojne na območju Gaze oktobra lani ubitih 35.034 ljudi, še 78.755 ljudi je bilo ranjenih.

Izraelske sile obstreljujejo begunsko taborišče Džabalija