Palestinci se zbirajo v bližini pomola v upanju, da bodo prejeli pomoč. Foto: Reuters
Palestinci se zbirajo v bližini pomola v upanju, da bodo prejeli pomoč. Foto: Reuters

Združeni narodi so zaradi pomanjkanja zalog in nevarnosti ustavili razdeljevanje hrane v Rafi in dostavo z novega plavajočega pomola, potem ko so obupani ljudje v soboto zasegli večino pošiljk, natovorjenih na tovornjake, pri čemer je bil en človek ubit, je poročal Guardian.

"Humanitarne operacije v Gazi so blizu kolapsa," je dejala Abir Etefa, tiskovna predstavnica WFP-ja v Kairu, in če se oskrba s hrano in drugimi dobrinami ne bo nadaljevala, se bo po Gazi razširila lakota. Dodala je, da ZN načrtuje nove poti za razdeljevanje pomoči s pomola v Gazi.

Začasni plavajoči pomol naj bi pomagal ublažiti humanitarno krizo v Gazi, čeprav humanitarne organizacije pravijo, da lahko le dostava čez kopenske meje zagotovi pomoč v potrebnem obsegu.

Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva generalmajor Patrick Ryder je medtem priznal, da so se pojavile težave pri prevozu in razdeljevanju pomoči z novo zgrajenega pomola. Začasni plavajoči pomol naj bi pomagal ublažiti humanitarno krizo v Gazi, vendar so bile humanitarne organizacije kritične do projekta, saj lahko le dobava čez kopenske meje zagotovi pomoč v potrebnem obsegu.

Pomoč, ki se raztovori na plavajočem pomolu, prihaja z ladjami s Cipra, na pomolu jo najprej pregleda Izrael. Osrednje poveljstvo vojske ZDA je v ponedeljek sporočilo, da so na pomol doslej dostavili več kot 569 ton pomoči, ki so jo darovale ZDA, Velika Britanija, Združeni arabski emirati in Evropska unija. Po ocenah bo operacija dostave pomoči s pomola stala 320 milijonov dolarjev, v njej pa bo sodelovalo 1000 ameriških uslužbencev.

"V celoti se zavedamo in priznavamo, da so kopenske poti najboljši način za dostavo pomoči," je dejal Ryder. "Prav tako se je treba zavedati, da gre za vojno območje in kompleksno operacijo."

Pomol so prebivalci Gaze dočakali z upanjem in dvomi. "Pristanišče bi morali zgraditi po končani okupaciji, takrat bi bilo koristen," je dejal eden od prebivalcev Abu Nadi Al Hadad in se spraševal, zakaj so ga zgradili zdaj, ko obstaja več kopenskih prehodov.

Še eden od prebivalcev, Abu Naser Abu Kusa, je z oslovsko vprego in svojim štiriletnim sinom prišel k pomolu v upanju, da bo dobil pomoč. "Čakamo na ameriško pomoč, vendar nismo dobili ničesar," je dejal in dodal, da je v vojni izgubil dom in bil večkrat razseljen. "Vrnili se bomo jutri, in upam, da nam bo jutri uspelo."

Ni jasno, koliko pomoči še čaka na pomolu, odkar je bila v soboto ustavljena razdelitev pomoči, ki jo v Gazo dostavlja ZN.

Tovornjak s človekoljubno pomočjo na začasnem pomolu v Gazi. Foto: Reuters
Tovornjak s človekoljubno pomočjo na začasnem pomolu v Gazi. Foto: Reuters

Blokirani mejni prehodi

Vojna v Gazi je povzročila humanitarno krizo, saj večina od 2,3 milijona prebivalcev trpi za pomanjkanjem hrane in zdravil.

Zaradi nenehnih spopadov sta mejna prehoda Kerem Šalom in Rafa zaprta, na egiptovski strani meje pa se kopičita hitro pokvarljiva hrana in zdravila.

Od 10. maja, kmalu po tem, ko je Izrael prevzel nadzor nad mejnim prehodom Rafa z Egiptom, čez katerega teče večina pomoči v Gazo, je bližnji mejni prehod Kerem Šalom uspešno prečkalo le nekaj več kot trideset tovornjakov, od začetka izraelske ofenzive v Rafi pa je bila dobavljena le četrtina dovoljenega goriva, je poročal Guardian.

Vodja humanitarne pomoči ZN-a Martin Griffiths je prejšnji teden dejal, da lahko čez na novo odprt mejni prehod Erez med Gazo in Izraelom do najbolj ogroženih območij na severu Gaze pride le 50 tovornjakov pomoči na dan, v zadnjih dveh tednih pa je prispelo manj kot 100 tovornjakov, kar je veliko manj od 600 tovornjakov na dan, kolikor jih po mnenju humanitarnih organizacij potrebujejo.

Odkar je Izrael 7. maja okrepil vojaške operacije v južnem mestu Rafa in njegovi okolici ter zaprl bližnji mejni prehod z egiptovskim polotokom Sinaj, so se pošiljke mednarodne pomoči močno zmanjšale.

Izraelsko oklepno vozilo pri mejnem prehodu Kerem Šalom. Foto: Reuters
Izraelsko oklepno vozilo pri mejnem prehodu Kerem Šalom. Foto: Reuters

Na severu Gaze nove smrtne žrtve izraelskih napadov

Izraelske sile so v dveh napadih na mesto Gaza ubile najmanj 26 ljudi. Izraelska vojska je v mestu Gaza najprej zadela družinsko hišo in pri tem ubila 16 ljudi, kasneje pa še mošejo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik civilne zaščite, ob tem pa pojasnil, da je med smrtnimi žrtvami najmanj 15 otrok.

S severa uničene enklave zadnje dni redno prihajajo poročila o spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi borci, ki so potekali tudi v okolici bolnišnice v begunskem taborišču Džabalija. Tam so izraelske sile v sredo po večdnevnem obleganju bolnišnice Al Avda vdrle v poslopje, kjer je bilo 140 zdravstvenih delavcev, je na družbenem omrežju X sporočil generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po navedbah očividcev so vojaki prisotnim odredili, naj zapustijo bolnišnico, a tam naj bi kljub temu ostalo 14 uslužbencev, 11 ranjencev in njihovi spremljevalci, ki nočejo oditi brez rešilnih vozil, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izraelska vojska vzporedno z ofenzivo v Gazi napada tudi cilje, povezane s šiitskim gibanjem Hezbolah v Libanonu. Izraelske sile so obenem v več krajih na zasedenem Zahodnem bregu izvedle nove racije, poroča katarska televizija Al Džazira.

Vojaki so se medtem umaknili iz Dženina na severu Zahodnega brega. V protiteroristični operaciji, kot so jo opredelile okupacijske sile, je bilo od torka ubitih skupno 12 ljudi.

Izraelska vojska prilagodila posnetke ugrabljenih izraelskih vojakinj

Družine talk odobrile objavo posnetkov

Izraelska televizija je predvajala posnetke petih vojaških nabornic, ki so jih med napadom 7. oktobra, ki je sprožil vojno v Gazi, zajeli Hamasovi oboroženci. Družine ujetnic so upale, da bo posnetek povečal pritisk na predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja, da se s Hamasom dogovori o premirju in zagotovi izpustitev talcev.

Netanjahujeva vlada je objavo triminutnega posnetka s podnapisi v nacionalnih in mednarodnih medijih razumela kot priložnost za okrepitev podpore. Hamas je branil ravnanje svojih borcev in videoposnetek označil za poskus manipulacije z javnim mnenjem.

Posnetek prikazuje mlade ženske, med katerimi so nekatere okrvavljene, kako jih zvežejo in strpajo v avtomobil.

Forum družin talcev, ki zastopa sorodnike 124 ljudi, večinoma civilistov, ki jih še vedno zadržuje Hamas, je v izjavi navedel, da so bili posnetki pridobljeni s telesnih kamer oborožencev, ki so napadli oporišče Nahal Oz na jugu Izraela.

Objavo so odobrile družine ujetnikov, forum pa je sporočil, da izraelska vlada ne sme zapravljati časa in se mora vrniti za pogajalsko mizo.

Nekaj ur po objavi posnetka se je sestal Netanjahujev varnostni kabinet in odobril prizadevanja za obnovitev pogovorov, ki so se zataknili zaradi zahteve Hamasa, da Izrael konča vojno v Gazi v zameno za vse talce, je povedal izraelski uradnik. Ni še jasno, kdaj in pod kakšnimi pogoji bi lahko potekala nova pogajanja.

"Prosim, da naredite vse, kar lahko, da jih pripeljete domov," je za Reuters dejala mati ujetnice Orli Gilboa. "Tam trpijo vsako minuto, zato je vsaka minuta pomembna."

Hamas je zanikal obtožbe o spolnih zlorabah svojih mož in dejal, da je videoposnetek namenjen širjenju "izmišljenih pripovedi". "Z vojakinjami smo ravnali v skladu z etiko našega odpora in nobeno slabo ravnanje s temi vojakinjami v tej enoti ni bilo dokazano," je sporočil Hamas.