Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na svojem petdnevnem obisku Bližnjega vzhoda ustavila tudi v Kairu pri egiptovskem zunanjem ministru Samehu Šukriju. Foto: X Tanja Fajon
Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na svojem petdnevnem obisku Bližnjega vzhoda ustavila tudi v Kairu pri egiptovskem zunanjem ministru Samehu Šukriju. Foto: X Tanja Fajon

"Skrb vzbujajoče je, da so pogajanja o prekinitvi ognja zastala. Očitno ni pripravljenosti, vsaj po besedah sogovornikov, da bi se izraelska vlada resno lotila pogajanj o premirju in izpustitvi talcev," je dejala Fajon, ki se mudi na bližnjevzhodni turneji.

Ob tem je pozvala k nadaljevanju pogovorov, "saj je le dialog tisti, ki lahko prinese mir na Bližnjem vzhodu".

Novinarska konferenca slovenske zunanje ministrice in egiptovskega kolega Šukrija. Foto: Tanja Fajon X
Novinarska konferenca slovenske zunanje ministrice in egiptovskega kolega Šukrija. Foto: Tanja Fajon X

Skupaj s Šukrijem sta pozvala Izrael, naj ustavi vojaško operacijo v Rafi, in zahtevala odprtje tamkajšnjega mejnega prehoda, da bi do civilistov prišla nujno potrebna humanitarna pomoč.

"Skrb vzbujajoče so tudi informacije, da poteka nadaljnja prisilna evakuacija Palestincev iz Rafe. To so kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je dodala ministrica, ki je v soboto obiskala mejni prehod Rafa.

Šukri je dejal, da se lahko le z dogovorom o prekinitvi ognja konča vojna v Gazi in prepreči širitev konflikta v regiji.

Kot je dodal, ceni stališče Slovenije do vojne v Gazi. "Slovenija je bila ena prvih držav, ki je pozvala k prekinitvi ognja in svoje stališče oblikuje v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je dodal egiptovski zunanji minister.

Fajon in Šukri zaskrbljena zaradi Gaze

Za krepitev gospodarskega sodelovanja

Ministra sta se prav tako strinjala, da so odnosi med država odlični. Želita pa si, da bi se gospodarsko sodelovanje okrepilo.

Tanja Fajon. Foto: Tanja Fajon X
Tanja Fajon. Foto: Tanja Fajon X

Kot je pojasnila Fajon, je Egipt pomemben partner za Slovenijo v regiji. V okviru tega sta se s Šukrijem danes pogovarjala o tem, kako okrepiti sodelovanje na področjih kmetijstva, hidroenergije, obnovljivih virov, umetne inteligence in turizma.

Fajon je naznanila, da bo v prihodnjih mesecih potekalo novo srečanje slovensko-egiptovske komisije za gospodarsko sodelovanje.

Fajon obiskala egipčanski muzej v Kairu

Ministrica si je danes v Kairu ogledala tudi Narodni muzej egipčanske civilizacije, obisk pa sklenila z ogledom razvojnega projekta Recikliranje plastike iz Nila na otoku Kursaja. Projekt Slovenija sofinancira iz razvojnega sklada zunanjega ministrstva.

Z uporabo plastičnih odpadkov, ki jih zbirajo lokalni ribiči, želijo v okviru projekta pomagati pri ohranjanju in ustvarjanju novih zaposlitvenih možnosti za domačine, posebej ženske. Zbrano plastiko uporabljajo za reciklažo oziroma izdelavo proizvodov, ki jih tudi prodajajo.

Iz razvojnega sklada zunanje ministrstvo nakupuje predvsem nove kalupe in orodja za izdelavo izdelkov iz reciklirane plastike.

Bližnjevzhodno turnejo bo Fajon v ponedeljek nadaljevala v Združenih arabskih emiratih. V torek bo v Dohi v Katarju, obisk pa bo sklenila v sredo v Riadu v Savdski Arabiji.

Tanja Fajon na obisku v Egiptu