Izraelske enote v Gazi. Foto: Reuters
Izraelske enote v Gazi. Foto: Reuters

"98. divizija izraelskih obrambnih sil, ki je končala svojo misijo v Han Junisu, se umika iz Gaze in se bo začela pripravljati na prihodnje operacije," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočila izraelska vojska.

Vojska je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila, da so se z juga Gaze umaknile vse čete izraelske vojske. Dodali so, da je v Gazi še vedno veliko izraelskih enot, ki "zagotavljajo svobodno delovanje izraelske vojske in izvajajo varnostne operacije".

Izraelski vojaški radio je poročal, da so v Gazi ostali le pripadniki iz štirih različnih brigad, ki so zadolženi za nadzor koridorja, ki so ga ustvarili, da bi preprečili vrnitev prebivalcev Gaze, ti so bili s severa razseljeni na jug. Izraelske sile naj bi ostale tudi na območju mesta Bejt Hanun na severu Gaze, poroča izraelska televizija Channel 12.

Medtem so palestinski viri za turško tiskovno agencijo Anadolu dejali, da so se izraelske sile umaknile z vseh zahodnih predelov Han Junisa, v vzhodnih pa da ostajajo.

Al Džazira poroča, da ne deluje, da gre za popoln umik, temveč za taktično potezo.

Nato se je oglasil izraelski obrambni minister Joav Galant, ki je dejal: "Sile odhajajo in se pripravljajo na naslednje naloge. Primer takih misij smo videli v operaciji na bolnišnico Šifa, takšna bo tudi prihodnja misija na območju Rafe."

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi pa je dejal, da Izrael "sodeluje z ZDA in s strateškimi regionalnimi partnerji". "Izraelska vojska ima v Gazi še vedno veliko enot. To je dolga vojna," je dodal.

Ni jasno, kako bo umik izraelske vojske z juga Gaze vplival na morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na mesto Rafa v tem delu okupiranega območja. Foto: EPA
Ni jasno, kako bo umik izraelske vojske z juga Gaze vplival na morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na mesto Rafa v tem delu okupiranega območja. Foto: EPA

Kirby: "Počitek in obnova" sil

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je predtem izjavil, da je po njegovem mnenju namen umika izraelske vojske z juga Gaze "počitek in obnova" in ne nujno znak kakšnih novih operacij. Dodal je, da so nekatere izraelske enote na bojiščih že več mesecev, zato je razumljivo, da so vojaki izčrpani. Dodal pa je, da je težko natančno vedeti, kaj ima s tem umikom izraelska vojska v mislih.

Palestinsko ministrstvo za zdravje na območju Gaze je sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja Gaze naraslo na 33,175, potem ko je bilo v zadnjem dnevu ubitih 38 ljudi.

Netanjahu: Izrael je le korak od zmage

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je medtem zatrdil, da je Izrael le korak od zmage v vojni proti Hamas in da ne bo premirja, dokler Hamas ne bo izpustil vseh izraelskih talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Od zmage nas loči le en korak, toda cena, ki smo jo plačali za to, je boleča in srce parajoča," je dejal Netanjahu v nagovoru svojemu kabinetu natanko pol leta od vdora palestinskih borcev na jug Izraela, ki mu je sledila silovita izraelska ofenziva na Gazo.

"Premirja ne bo, dokler se ne vrnejo vsi talci. To se preprosto ne bo zgodilo," je dodal.

Netanjahu je v zadnjem času sicer pod vse večjim pritiskom, ker njegovi vladi očitajo, da si ne prizadeva v zadostni meri za izpustitev talcev. Zaradi tega se v Izraelu vrstijo množični protesti in pozivi premierju, naj odstopi.

V Izraelu več deset tisoč ljudi zahtevalo dogovor o izpustitvi talcev

V Tel Avivu in drugih mestih v Izraelu se je v soboto zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti Netanjahuju in zahtevalo dogovor o izpustitvi talcev iz Gaze.

Shodi v Izraelu so se začeli, ko je izraelska vojska sporočila, da je v Han Junisu na jugu Gaze našla truplo enega od talcev, Elada Kacirja.

Protestniki so vzklikali "volitve zdaj" in "Elad, žal nam je", poročanje lokalnih medijev navaja BBC.

Kacirjeva sestra Karmit Palti Kacir je v zapisu na družbenem omrežju za bratovo smrt okrivila izraelske oblasti. Zapisala je, da bi bil Elad še živ, če bi se vlada dogovorila o prekinitvi ognja.

Na shodih so bile tudi družine talcev, zajetih v Gazi od 7. oktobra lani. Ljudje so izražali svoje nezadovoljstvo s tem, da vlada do zdaj ni osvobodila okoli 130 zajetih, ki ostajajo v Gazi.

Organizatorji pravijo, da se je v Tel Avivu zbralo 100.000 ljudi, druge ocene govorijo o 45.000 udeležencih. Protestniki naj bi zažigali stvari, a je ogenj hitro pogasila policija, ki je protestnike v Tel Avivu razgnala.

V Tel Avivu se je avtomobil zaletel v množico, pri čemer je bilo ranjenih pet ljudi. Policija je sporočila, da so voznika aretirali.

Protesti naj bi se sicer odvijali v okoli 50 krajih.

Prizor iz Tel Aviva. Foto: EPA
Prizor iz Tel Aviva. Foto: EPA

Nov krog pogajanj v Kairu

V Kairu se bodo danes predvidoma sestali pogajalci na temo prekinitve ognja v Gazi. Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia Bill Burns in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman Al Tani se bosta srečala s pogajalci Egipta, Izraela in palestinskega gibanja Hamas.

Mineva pol leta od začetka vojne

Mineva natanko šest mesecev od vdora Hamasa in nekaterih drugih palestinskih oboroženih gibanj na jug Izraela, pri čemer je bilo ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov.

Palestinske skupine so po izraelskih podatkih takrat tudi ugrabile okoli 250 izraelskih in tujih državljanov ter jih odpeljale v Gazo. Del so jih izpustili, okoli 130 pa je še vedno pogrešanih. Okoli 30 naj bi jih umrlo.

Po palestinskem napadu pa je Izrael sprožil silovito bombardiranje celotne Gaze z 2,3 milijona prebivalcev in jo v pol leta v veliki meri razdejal.

Izraelska vojska je ubila najmanj 33.137 Palestincev, večinoma otrok in žensk, ranila jih je 75.815. Izrael je zoper območje pod njegovo okupacijo od leta 1967 uvedel strogo obleganje, zaradi česar se v Gazi širi lakota, še posebej na severu, kamor Izrael ni omogočal dobave pomoči.

Gaza je razdejana. Na sliki so ostanki do nedavnega največje bolnišnice v Gazi Šifa, ki so jo uničile izraelske sile. Foto: Reuters
Gaza je razdejana. Na sliki so ostanki do nedavnega največje bolnišnice v Gazi Šifa, ki so jo uničile izraelske sile. Foto: Reuters
Izraelske sile zapuščajo južni del Gaze