V Tel Avivu redno potekajo protivladni protesti, ki se jih udeležujejo tudi svojci talcev in zahtevajo učinkovitejša prizadevanja vlade. Foto: EPA
V Tel Avivu redno potekajo protivladni protesti, ki se jih udeležujejo tudi svojci talcev in zahtevajo učinkovitejša prizadevanja vlade. Foto: EPA

Kot je sporočilo oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja, je izvedlo raketni napad na Tel Aviv. V drugem največjem izraelskem mestu ob sredozemski obali so se oglasile sirene za opozorilo pred napadom, po poročanju AFP-ja so slišali najmanj tri eksplozije.

Kot so v sporočilu, objavljenem na omrežju Telegram, zapisale Brigade Ezedina Al Kasama, so na Tel Aviv izvedli obsežen raketni napad "kot odgovor na sionistične poboje nad civilisti".

Opozorilo pred raketnim napadom so sprožili tudi v več drugih mestih na širšem območju. Po
navedbah reševalcev sta bili dve ženski lažje ranjeni, ko sta hiteli v zaklonišče.

Ostanki ene od Hamasovih raket, ki so priletele v Tel Aviv. Foto: Reuters
Ostanki ene od Hamasovih raket, ki so priletele v Tel Aviv. Foto: Reuters

To je prvič v skoraj štirih mesecih, da je Hamas izstrelil rakete proti osrednjemu Izraelu, poroča BBC. Najmanj osem raket so izstrelili iz Rafe na jugu Gaze, več so jih prestregli, je sporočila izraelska vojska.

V napadu v Džabaliji ubitih 12 ljudi

Izraelska vojska je medtem nadaljevala zračne napade in topniško obstreljevanje na območju Gaze. Po podatkih izraelske vojske so v zadnjih
24 urah uničili več kot 50 terorističnih ciljev na območju enklave.

V Džabaliji na severu Gaze so izraelske sile vdrle v skladišče orožja, ki naj bi bilo skrito v šoli, kjer so odkrili na desetine delov raket in
orožja. Po poročanju televizije Al Džazira je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, še okoli 20 pa ranjenih, potem ko so izraelske sile napadle hišo na območju Džabalije.

Spopadi med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa se osredotočajo na mesto Rafa, kjer naj bi se po prepričanju Izraela skrivali še zadnji bataljoni pripadnikov Hamasa.

Civilna zaščita v Gazi je sporočila, da so izvlekli šest trupel, potem ko je bila tarča napada hiša v vzhodni Rafi.

Protivladni protesti v Tel Avivu

V Tel Avivu so sicer v soboto potekali veliki protivladni protesti, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 80.000 ljudi. Pri tem so izbruhnili spopadi med izraelsko policijo in protestniki, ki so protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja in zahtevali, da stori več za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas v Gazi.

Nekateri protestniki so nosili fotografije vojakinj, ki so se pojavile ta teden v videoposnetku, posnetem kmalu po njihovi ugrabitvi 7. oktobra.

"Vsi smo videli posnetek. Ne moremo ostati doma, potem ko je vlada gladko zapustila vse te ljudi,” je dejala Hilit Sagi iz skupine Ženske protestirajo za vrnitev vseh talcev.

Nekateri protestniki so nosili transparente "Ustavite vojno in pomagajte". Ob tem so pozivali vlado, naj sklene dogovor za izpustitev več deset talcev, ki ostajajo v ujetništvu.

Pozivi k odstopu Netanjahuja

Protestniki so tudi pozivali k odstopu Netanjahuja in razpisu predčasnih volitev, poroča izraelski časopis Haarec. Premierju očitajo tudi, da je namerno prezrl svarila pred napadom Hamasa na Izrael.

Izraelska vojska kljub ukazu Meddržavnega sodišča v Haagu, naj ustavi ofenzivo na Rafo, še krepi napade. Foto: Reuters
Izraelska vojska kljub ukazu Meddržavnega sodišča v Haagu, naj ustavi ofenzivo na Rafo, še krepi napade. Foto: Reuters

Protesti so potekali tudi drugje po državi, vključno v pristaniškem mestu Hajfa, Jeruzalemu in Rehovotu. Sedem ljudi je bilo aretiranih, najmanj ena oseba pa ranjena, še navaja Haarec.

Razkol med Izraelci glede Netanjahujevega vodenja vojne proti Hamasu je tako vse večji, vse pogostejši so tudi protivladni protesti, ki jih policija običajno nasilno zatre.

"V bistvu ne storijo dovolj, da bi rešili talce, ne z vojaško silo ne z dogovorom, nič. Nič se ne stori," je dejal Snir Dahan, eden od protestnikov in stric talke Carmel Gat, ki ostaja v ujetništvu v Gazi.

V Gazi še okoli sto talcev?

V napadu Hamasa je bilo ubitih okoli 1200 Izraelcev, med njimi vojaki in civilisti, 250 jih je to palestinsko gibanje zajelo za talce. Po navedbah Izraela je v Gazi zajetih še okoli sto talcev, še 30 naj bi jih bilo mrtvih.

V povračilni ofenzivi Izraela v Gazi je bilo do zdaj ubitih okoli 36.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok, na tisoče pa naj bi jih bilo pokopanih pod ruševinami skoraj popolnoma uničene enklave.

V soboto je odneslo del plavajočega pomola, ki so ga ZDA zgradile za dostavo pomoči v Gazo. Foto: Reuters
V soboto je odneslo del plavajočega pomola, ki so ga ZDA zgradile za dostavo pomoči v Gazo. Foto: Reuters

Ta teden so iz Gaze prepeljali trupla treh talcev, je v petek sporočila izraelska vojska. Ob tem je navedla, da je bila trojica ubita že 7. oktobra, a so njihova trupla prepeljali v Gazo.

Okoli polovica od 250 talcev je bila v tem času izpuščenih, večina v zameno za palestinske zapornike.

Netanjahujeva vlada je v zadnjih tednih pod vse večjim pritiskom, tako doma kot v tujini, da ustavi skoraj osemmesečno vojno in spusti humanitarno pomoč v enklavo, v kateri živi 2,3 milijona Palestincev, od tega jih je 80 odstotkov zdaj razseljenih.

Hamas: Ni potrebe po novih pogajanjih

Ta teden je Medržavno sodišče v Haagu (ICJ) zadalo hud udarec izraelski vladi, ko je ukazalo, naj nemudoma ustavi vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze, na kar se je Izrael odzval z ogorčenjem – in napade še okrepil.

Poleg tega so ta teden tri evropske države napovedale priznanje Palestine, glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan pa je zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in najvišjih voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Izraelski mediji so v teh dneh poročali, da naj bi se oblasti pripravljale na nova pogajanja o premirju, kar pa je predstavnik Hamasa Osama Hamdan zanikal, češ da ni potrebe po novih pogajanjih z Izraelom. Kot je povedal Hamdan za Al Džaziro, sta Hamasova pogoja umik Izraela iz Gaze in popolno končanje agresije.

“Ne potrebujemo novih pogajanj," je dejal in spomnil, da je Hamas ta mesec že privolil v predlog premirja, ki pa ga je Izrael zavrnil. “Nobenih zagotovil ni, da bo Izrael sprejel nove predloge, da bi se lahko pogajali ... Če ni resnih zagotovil, to pomeni, da damo Izraelu več časa za nadaljevanje agresije," je dodal.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Nekdanji funkcionar ZN-a: ZDA sokrive za genocid

Medtem je v Gazi v soboto v visoki plimi odneslo dele plavajočega pomola, ki so ga zgradile ZDA za dostavo humanitarne pomoči v Gazo po morski poti.

Na novico so se številni odzvali zajedljivo, češ da ZDA raje tratijo davkoplačevalska sredstva za gradnjo "Potemkinovih vasi", ki dajejo iluzijo prizadevanja za pomoč Palestincem, kot da bi dejansko storile kaj za ustavitev vojne, v kateri Izraelci uporabljajo pretežno ameriško orožje.

Med kritiki je tudi direktor newyorškega urada Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice Craig Mokhiber, ki je zaradi nemoči ZN-a novembra lani protestno odstopil.

Mokhiber je v objavi na omrežju X pomol opisal kot "figov list, s katerim skušajo ZDA skriti svojo sokrivdo pri genocidu in uničenju (humanitarne organizacije za pomoč Palestincem) UNRWA-ja”. Po Mokhiberjevih besedah pomol “ni imel kakšnega resnega učinka", medtem ko Izrael še naprej preprečuje humanitarni pomoči prehod na vseh mejnih prehodih.

Ameriška vojska trdi, da pomol tudi po incidentu ostaja operativen, poroča Al Džazira.

Tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric je v petek, preden je dele pomola odplavilo, dejal, da se je dostava pomoči na pomol "po težavnem začetku stabilizirala", a da bi raje videli, da bi lahko v enklavo prepeljali večje pošiljke pomoči po kopenskih poteh.

Vseh 200 tovornjakov naj bi Gazo predvidoma doseglo danes. Foto: Reuters
Vseh 200 tovornjakov naj bi Gazo predvidoma doseglo danes. Foto: Reuters

200 tovornjakov s pomočjo na poti proti Gazi

Medtem pa se je na pot od egiptovske strani mejnega prehoda Rafa proti mejnemu prehodu Kerem Šalom, ki ga nadzoruje Izrael, odpravilo 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Od tam naj bi Gazo za zdaj doseglo že več tovornjakov z nujno potrebno pomočjo, med njimi tudi cisterne z gorivom, ki so na poti do bolnišnic.

Vseh 200 tovornjakov naj bi Gazo predvidoma doseglo danes. Vso humanitarno pomoč iz Egipta sicer pregledajo izraelske oblasti, razdeljujejo pa jo prek Združenih narodov.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi se je v pogovoru z ameriškim kolegom Joejem Bidnom dogovoril, da bi začasno dostavo pomoči v Gazo omogočili čez prehod Kerem Šalom, saj je mejni prehod Rafa od izraelske kopenske ofenzive na to palestinsko mesto zaprt. Kerem Šalom je od mejnega prehoda Rafa oddaljen le nekaj kilometrov.