Gaza je tarča nenehnih izraelskih napadov. Foto: Reuters
Gaza je tarča nenehnih izraelskih napadov. Foto: Reuters

Iz oboroženega krila Hamasa, ki je prejšnjo soboto izvedlo presenetljiv napad na jug Izraela, so sporočili, da so palestinski napadalci med vdorom na izraelsko ozemlje zajeli od 200 do 250 talcev. Približno 200 talcev je v rokah Hamasa, medtem ko preostale zadržujejo druge palestinske oborožene skupine.

Kot je zatrdil tiskovni predstavnik oboroženega krila Hamasa, s talci ravnajo etično in v skladu s humanitarnim pravom. Med talci so tudi tuji državljani, ki jih po besedah iz Hamasa obravnavajo kot goste in jih bodo izpustili, ko bodo to dovoljevale okoliščine.

Nekdanji vodja Hamasa Kaled Mešal, ki zdaj vodi Hamasov urad za diasporo, je sporočil, da je med zajetimi talci več visokih častnikov izraelske vojske iz divizije Gaza. Kot je dejal, bodo vložili vse napore, da talce uporabijo za izpustitev 6000 palestinskih moških in žensk, ki so zaprti v izraelskih zaporih.

Razmere v Gazi vse hujše

EU s humanitarnim zračnim mostom

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da ima oblegana Gaza na voljo le še za 24 ur vode, elektrike in goriva, preden se sooči z resnično katastrofo.

WHO je izdal zadnje opozorilo o vse slabših humanitarnih razmerah na območju Gaze, ki je tarča izraelskih napadov. Regionalni direktor WHO-ja za vzhodno Sredozemlje Ahmed Al Mandari je dejal, da se mora bombardiranemu in obleganemu ozemlju dovoliti sprejetje konvojev pomoči, ki so trenutno obtičali na mejnem prehodu Rafa z Egiptom. "Če pomoč ne bo prispela, bodo zdravniki morali pripraviti mrliške liste za svoje paciente," je bil jasen.

Evropska unija je napovedala vzpostavitev humanitarnega zračnega mostu, ki vključuje več poletov v Egipt, s katerimi pošilja nujno pomoč ljudem v Gazi, so sporočili v Bruslju.

"Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. Nujno potrebno gorivo, voda, hrana in zdravila morajo nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi. Mejni prehod Rafa je treba odpreti brez nadaljnjega odlašanja," je opozoril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom sta obe strani dolžni zaščititi civiliste in zagotoviti neoviran humanitarni dostop do civilistov, je poudaril komisar.

Ko zaloge prispejo v Gazo, pa je nujno, da lahko humanitarni delavci opravljajo svoje delo, to je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski in reševanje življenj. Zagotoviti je treba varnost humanitarnega osebja, ki te zaloge nemoteno prinese ljudem v stiski, je pozval Lenarčič.

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je v soboto napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Javljanje Karmen W. Švegl iz Izraela

Generalni komisar Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je ostro obsodil neukrepanje mednarodne skupnosti v Gazi, ki dovoljuje kolektivno kaznovanje. Kot je dejal, je svet izgubil svojo človečnost. Dodal je, da zaposleni ne morejo več oskrbovati na stotitisoče ljudi, ki potrebujejo nujno pomoč. "Smo na robu sesutja, kaj takega je nepredstavljivo," je dejal. Po njegovih besedah v Gazi zmanjkuje vode in električne energije, kmalu bodo pošle tudi vse zaloge hrane in zdravil. "Vsi vemo, da je voda življenje. A v Gazi vode zmanjkuje, s tem pa se izteka tudi življenje."

V šole ZN-a in druge objekte na jugu enklave se je zateklo okoli 400.000 ljudi, število ljudi, ki potrebujejo pomoč, pa je "ogromno". Pri ZN-u so tudi opozorili, da bodo bolnišnice v naslednjih 24 urah porabile vse gorivo, s tem pa bodo ogrožena življenja "na tisoče bolnikov".

Po trditvah reševalcev je med ruševinami v Gazi pogrešanih tisoč ljudi. Po podatkih izraelske vojske Hamas za talce v Gazi zadržuje tudi 199 ljudi.

Skorajšnje odprtje mejnega prehoda Rafa?

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sicer dejal, da bo Egipt odprl mejni prehod z Gazo Rafa, da bo lahko v Gazo prišla humanitarna pomoč, čeprav ni povedal, kdaj se bo to zgodilo in za koliko ljudi.

Egiptovske varnostne sile so sprva poročile, da bo na jugu Gaze danes veljalo nekajurno premirje in da bo odprt tudi prehod Rafa, a so nato iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja sporočili, da se niso dogovorili za nikakršno premirje ali dobavo humanitarne pomoči. Tudi gibanje Hamas je zanikalo govorice o premirju na jugu Gaze.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je nato dejal, da želi Egipt prehod odpreti, a da je izraelska vlada tista, ki do tega še ni sprejela stališča.

Palestinci z dvojim državljanstvom čakajo pri mejnem prehodu Rafa, če bodo lahko zapustili Gazo. Foto: Reuters
Palestinci z dvojim državljanstvom čakajo pri mejnem prehodu Rafa, če bodo lahko zapustili Gazo. Foto: Reuters

Blinken nazaj v Izrael

Ameriški zunanji minister je znova obiskal Izrael, kjer se je mudil že pred štirimi dnevi, nato pa opravil turnejo po drugih državah v soseščini. Kot je sporočil State Department, je na srečanju v Tel Avivu z Netanjahujem govoril o humanitarni pomoči civilistom.

V izjavi je ameriško zunanje ministrstvo "poudarilo trdno podporo pravici Izraela, da se brani pred Hamasovim terorizmom, in znova potrdilo odločenost ZDA, da izraelski vladi zagotovijo tisto, kar potrebuje za zaščito svojih državljanov". Dodali so še, da je Blinken razpravljal tudi o zavezanosti varni in hitri izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas.

Ameriški zunanji minister se je sešel tudi z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom, ki je dejal, da bo vojna proti Hamasu dolga, a da bo Izrael v njej zmagal. "Povem vam, to bo dolga vojna, cena bo zelo visoka, vendar jo bomo dobili za Izrael, za judovsko ljudstvo in za vrednote, v katere verjameta naša naroda," je izjavil Galant.

Blinken se je v Tel Avivu mudil že prejšnji četrtek, ko je Izraelu zagotovil podporo ZDA in obljubil, da bo Washington izpolnil vse zahteve Izraela po vojaški pomoči. Zatem je odpotoval na obiske v Katar, Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Egipt.

Izrael kopiči težko orožje v bližini Gaze. Foto: Reuters
Izrael kopiči težko orožje v bližini Gaze. Foto: Reuters

Skupno število žrtev večje od 4000

Napadi izraelske vojske na Gazo se medtem nadaljujejo. Po poročanju Al Džazire je v zadnjih urah v zračnih napadih umrlo nekaj civilistov, izraelska vojska izvaja tudi racije na Zahodnem bregu.

Izraelska vojska je v napadih po lastnih navedbah ubila tudi šest višjih članov Hamasa, tako iz vojaškega kot iz političnega krila gibanja. V sporočilu za javnost so imenovali dva poveljnika, ki sta sodelovala pri napadu na Izrael pred več kot enim tednom. Med ubitimi pa sta med drugim še Hamasov gospodarski minister Džoad Abu Šmala in poveljnik, ki je bil odgovoren za varnost na jugu Gaze.

Izraelska vojska se še vedno pripravlja na veliko kopensko ofenzivo, a naj bi jo za nekaj dni zaradi vremena prestavila. Napadi Hamasa so od 7. oktobra zahtevali najmanj 1400 življenj, izraelski odgovor pa doslej življenja 2800 Palestincev. Po pozivu izraelske vojske (IDF), naj se prebivalci s severa Gaze umaknejo na jug enklave, je po podatkih IDF-ja to storilo pol milijona ljudi. Vojska je ob tem kritizirala palestinsko gibanje Hamas, ki je civiliste pozivalo, naj ostanejo na svojih domovih.

Gazi preti humanitarna katastrofa

Biden: Odstraniti Hamas, a ne okupirati Gaze

Ameriški predsednik Joe Biden, ki ves čas krize izraža trdno podporo Izraelu, je v pogovoru za televizijo CBS dejal, da bi bila izraelska okupacija Gaze "velika napaka". Dejal je, da podpira humanitarni koridor, ki bi ljudem omogočil odhod iz Gaze in dostavo humanitarne pomoči, vključno s hrano in vodo. "Prepričan sem, da bo Izrael ravnal po pravilih, ki veljajo v času oboroženih spopadov," je dejal Biden in dodal, da ne verjame, da Hamas predstavlja "vse palestinsko ljudstvo", ter da si želi, da bi bila ta skupina popolnoma odstranjena.

Blinken je v nedeljo v Kairu dejal, da ZDA zavračajo ideje o izgonu Palestincev iz Gaze, kot predlagajo nekateri izraelski politiki. "Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas in vsi drugi voditelji, s katerimi sem govoril v regiji, so mi povedali, da zavračajo takšne ideje, in tudi mi jih ne podpiramo. Ljudje bi morali ostati doma v Gazi, vendar pa želi zagotovila, da niso v nevarnosti in da bodo dobili pomoč, ki jo potrebujejo," je dejal Blinken.

Nekdanji namestnik izraelskega zunanjega ministra Daniel Ajalon je med tistimi, ki so javno pozvali Egipt, naj v sinajski puščavi postavi šotorsko mesto, kjer je veliko prostora. Egipt je to zavrnil in Blinken je potrdil, da tega ne podpirajo niti ZDA.

Incident v Chicagu

V predmestju Chicaga je policija v soboto aretirala 71-letnika, ki je z nožem do smrti zabodel šestletnega otroka in ranil njegovo 32-letno mater, ker je bil razburjen zaradi napadov pripadnikov Hamasa na Izrael. Obe žrtvi sta priseljenca iz Palestine.

Ameriški predsednik Joe Biden je napad v nedeljo obsodil kot dejanje sovraštva in pozval Američane, naj zavračajo islamofobijo.

Biden je nekdanjega veleposlanika v Turčiji Davida Satterfielda imenoval za posebnega odposlanca za humanitarna vprašanja na Bližnjem vzhodu, je sporočil State Department. Satterfield si bo prizadeval, da bo humanitarna pomoč prišla do ranljivih ljudi na Bližnjem vzhodu. Direktor inštituta za javno politiko na univerzi Rice Satterfield je v svoji 40-letni karieri kot diplomat med drugim služboval v Siriji, Tuniziji, Savdski Arabiji in Libanonu.

Izrael evakuira prebivalce vzdolž meje z Libanonom

Izrael je sporočil, da evakuira prebivalstvo na severu države vzdolž meje z Libanonom, potem ko je po medsebojnem obstreljevanju izraelska vojska v nedeljo zaprla območje za civiliste.
Ministrstvo za obrambo in izraelska vojska sta v skupni izjavi naznanila izvajanje načrta za evakuacijo prebivalcev severnega Izraela, ki živijo na območju dveh kilometrov od meje z Libanonom, v nastanitvene objekte, ki jih financira država.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah je v nedeljo sporočilo, da je iz južnega Libanona izstrelilo raketo na vojaške cilje v Izraelu. Pri tem je na severu Izraela umrl izraelski civilist, še trije so bili ranjeni. Po poročanju britanskega BBC-ja gre za prvo izraelsko civilno žrtev v obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji v zadnjem tednu.

Izraelska vojska je v odgovor napadla cilje v Libanonu in sporočila, da je za civiliste zaprla območje ob meji.

V stopnjevanju sovražnosti na izraelsko-libanonski meji je v zadnjem tednu umrlo najmanj 16 ljudi na obeh straneh meje. Med žrtvami je bil tudi novinar tiskovne agencije Reuters, ki je bil ubit, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom.

V Gazi primanjkuje vseh dobrin. Foto: EPA
V Gazi primanjkuje vseh dobrin. Foto: EPA

Izrael: Lahko se bojujemo na več frontah

Izraelska vojska se je sposobna bojevati na več frontah, je zatrdil njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari, potem ko si ta ob spopadih s palestinskim gibanjem Hamas že več dni izmenjuje topniški ogenj tudi s proiranskim gibanjem Hezbolah na meji z Libanonom. Po besedah Hagarija bo odziv Izraela na morebiten napad Hezbolaha smrtonosen.

"Hezbolah je včeraj z več napadi poskušal preusmeriti naša operativna prizadevanja z juga," je pojasnil Hagari in dodal, da je proiransko gibanje to storilo po navodilih in ob podpori Teherana. "Če bo Hezbolah naredil napako in nas postavil na preizkušnjo, bo odgovor smrtonosen," je gibanje še posvaril Hagari. S tem je ponovil opozorilo izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta, ki je v nedeljo dejal, da si Izrael sicer ne želi zaostriti konflikta na severu.

Arabska liga za prekinitev operacij v Gazi

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je zahteval prekinitev vojaških operacij na območju Gaze in opozoril, da je Izrael s popolnim obleganjem te palestinske enklave pripravil teren za etnično čiščenje.

"Zahtevamo takojšnje prenehanje vojaških operacij in odprtje koridorjev za dostavo pomoči prebivalstvu," je med srečanjem arabskih pravosodnih ministrov v Bagdadu dejal Gejt. Ob tem je dodal, da je Izrael s popolnim obleganjem Gaze, zaradi katerega so prebivalci ostali brez vode, hrane, elektrike in goriva, Palestincem prikrajšal za temeljne svoboščine in pripravil teren za etnično čiščenje.

Strah pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu