Pred sodiščem v Haagu so se zbrali podporniki Palestine. Foto: Reuters
Pred sodiščem v Haagu so se zbrali podporniki Palestine. Foto: Reuters

Ob tem je sodišče znova potrdilo svoji odločitvi iz marca in januarja letos, ko je odredilo Izraelu, da mora storiti vse, da prepreči genocidna dejanja v Gazi, in brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze.

Predsednik sodišča Nawaf Salam je sporočil, da je sodišče s 13 glasovi proti dvema sprejelo odločitev, da mora "Izrael nemudoma prekiniti vojaško ofenzivo in vsa druga dejanja v guverneratu Rafa, ki bi lahko za Palestince v Gazi povzročila razmere, ki bi privedle do njihovega delnega ali popolnega uničenja".

Salam je ob tem povedal, da "sodišče ni prepričano, da so prizadevanja Izraela za evakuacijo prebivalcev Gaze zadostna", humanitarne razmere v Rafi pa označuje kot katastrofalne. Odkar je ICJ marca pozval Izrael, da mora brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze, se je stanje še poslabšalo, je dodal.

Ob tem je dodal, da začasni nujni ukrepi, ki jih je ICJ sprejel marca, ne upoštevajo povsem aktualne situacije v Gazi, razmere pa so se tako poslabšale, da je potreben nov odlok. "Izrael mora nemudoma ustaviti svojo vojaško ofenzivo v Rafi," je dejal Salam.

Sodišče je odločilo tudi, da mora Izrael omogočiti dostop na območje Gaze vsem preiskovalnim misijam in organom, ki jih bo ZN pooblastil za preiskavo domnev o genocidu, in zagotoviti, da bo mejni prehod Rafa odprt za neovirano dostavo humanitarne pomoči prebivalcem Gaze.

Sodišče je ob tem Izraelu naložilo, da mora v enem mesecu poročati o napredku pri izvajanju ukrepov, ki jih je odredilo.

Sodišče v Haagu je v svoji razsodbi podprlo zahtevo Južne Afrike. Foto: Reuters
Sodišče v Haagu je v svoji razsodbi podprlo zahtevo Južne Afrike. Foto: Reuters

Sodišče pritrdilo pobudi Južne Afrike

Sodišče je tako podprlo južnoafriško pobudo, potem ko so oblasti v Pretorii na začetku meseca vložile prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo.

Južna Afrika je danes odločitev sodišča pozdravila kot "prelomno". "Menim, da je to veliko močnejša formulacija, niz začasnih ukrepov, zelo jasen poziv k ustavitvi," je južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor povedala za južnoafriško javno radiotelevizijo SABC.

Južna Afrika je ob tem pozvala članice Združenih narodov, naj podprejo odločitev sodišča. "Izrael je že tako dolgo nekaznovan, da mu je vseeno, kaj pravi svetovna skupnost," je dejala zunanja ministrica. "Zato menim, da je odgovornost na nas, državah članicah Združenih narodov, predvsem pa na Varnostnem svetu."

Na zaslišanju pred ICJ-jem prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid nad Palestinci, obtožbe Južne Afrike pa odločno zavrnil.

Izraelski predstavnik Gilad Noam je Južno Afriko pred sodiščem obtožil, da ima "skrite motive" za poziv k izraelskemu umiku iz Rafe, češ da ta začasni ukrep zahteva, ker "želi zagotoviti vojaško prednost za svojega zaveznika Hamas" in preprečiti poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Južna Afrika je poleg tega že decembra na ICJ vložila tožbo, v kateri Izrael obtožuje kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Južnoafriški odvetniki so nato prejšnji teden sodišče zaprosili za uvedbo izrednih ukrepov in dejali, da je treba izraelske napade na mesto na jugu Gaze "ustaviti", da bi zagotovili preživetje palestinskega ljudstva.

Lenarčič: Pričakujem takojšnje izvajanje odločitve ICJ-ja

Na odločitev ICJ-ja se je odzval tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Odredbe Meddržavnega sodišča so za pogodbenice zavezujoče in jih morajo spoštovati. Pričakujem njihovo popolno in takojšnje izvajanje," je zapisal na omrežju X.

Izrael nad odločitvijo zgrožen, palestinska uprava jo pozdravlja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po odločitvi sodišča, da mora Izrael ustaviti ofenzivo v Rafi, napovedal, da se bo danes posvetoval z ministri. Izraelski predstavniki sicer ves čas vztrajajo, da nič ne bo ustavilo Izraela pri zaščiti državljanov in nadaljevanju vojne proti Hamasu.

Podobno je danes za BBC izpostavil tiskovni predstavnik izraelske vlade David Mencer. "Na svetu ni sile, ki bi nas prisilila k javnemu samomoru, kar bi se zgodilo, če bi ustavili vojno proti Hamasu," je dejal.

Izraelski skrajno desni finančni minister Bezalel Smotrič pa je v odzivu na omrežju X zapisal, da bo zgodovina sodila tistim, ki danes stojijo ob strani "nacistom Hamasa".

Palestinska uprava je medtem odločitev sodišča pozdravila, češ da predstavlja mednarodni konsenz za končanje vojne v Gazi, je povedal za Reuters predstavnik predsednika Nabil Abu Rudeineh.

Tudi Hamas odločitev pozdravlja, a opozarja, da razsodba ne zajema drugih delov enklave, ki jih Izrael prav tako silovito obstreljuje. "Menimo, da ni dovolj, saj poteka okupatorjeva agresija po celotni Gazi, še posebej na severu Gaze, in je prav tako brutalna in nevarna," je povedal višji predstavnik Hamasa Basem Naim.

Hamas je ob tem pozval Varnostni svet ZN-a, da implementira razsodbo ICJ-ja, prav tako pa skupina pozdravlja poziv sodišča, naj Izrael dovoli preiskavo zločinov v Gazi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je v prvem odzivu na odločitev ICJ-ja dejal, da mora EU počasi izbrati med spoštovanjem mednarodnih institucij ali nadaljnjo podporo Izraelu.

"Kaj bo odziv na današnjo razsodbo ICJ-ja, kaj bo naše stališče? Izbrati bomo morali med našo podporo mednarodnim pravnim institucijam in našo podporo Izraelu. Oboje bo precej težko," je bil jasen.

"Odločitve Mednarodnega sodišča so zavezujoče, zato generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pričakuje, da jih vse strani ustrezno upoštevajo," pa je sporočil Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

"Guterres se je seznanil z odločitvami ICJ-ja, ki je odredil takojšnjo zaustavitev izraelske ofenzive v Rafi, obvezno zagotavljanje humanitarne pomoči za prebivalce Gaze in izpustitev talcev," je povedal Dujarric. Dodal je, da so "odločitve sodišča v skladu z ustanovno listino in statutom zavezujoče" in da je Guterres prepričan, da jih bodo vse strani ustrezno upoštevale.

Razmere v Rafi so katastrofalne. Foto: Reuters
Razmere v Rafi so katastrofalne. Foto: Reuters

Odločitve zavezujoče, a ne vedno upoštevane

Odločitve Meddržavnega sodišča (ICJ) so dokončne in zavezujoče, vendar jih v preteklosti niso upoštevali. Sodišče nima izvršnih pooblastil, lahko pa pozove Varnostni svet ZN-a k ukrepanju.

Izrael je večkrat zavrnil obtožbe o genocidu kot neutemeljene. Na sodišču se je zagovarjal, da so operacije v Gazi samoobrambne narave in usmerjene proti borcem Hamasa, ki so 7. oktobra napadli Izrael.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je v četrtek dejal, da "nobena sila na svetu ne bo preprečila Izraelu, da bi zaščitil svoje državljane in preganjal Hamas v Gazi".

Tiskovni predstavnik izraelske vojske pa je prepričan, da vojska v Rafi, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem in in vojaškim posredovanjem drugje po enklavi zateklo več sto tisoč Palestincev, deluje "previdno in natančno".

Odločitev najvišjega pravnega organa ZN-a proti Izraelu bi lahko povečala diplomatski pritisk na vlado Benjamina Netanjahuja.

Bo ICC izdal zaporni nalog za Netanjahuja?

Več evropskih držav je v sredo napovedalo, da bodo priznale palestinsko državo, glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki ima sedež v Haagu, pa je v ponedeljek sporočil, da je vložil zahtevo za izdajo pripornega naloga za Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter voditelje Hamasa.

Mednarodno kazensko sodišče preganja posameznike zaradi domnevnih vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocida, medtem ko je Meddržavno sodišče najvišji organ ZN-a za spore med državami.

Meddržavno sodišče pred tem ni upoštevalo zahteve Izraela, da celotno zadevo zavrže. Sodišče mu je naložilo, da prepreči genocidna dejanja nad Palestinci in omogoči pretok pomoči, ni pa odredilo ustavitve izraelskih vojaških operacij.

ICJ bo odločal o zahtevi Južne Afrike po prekinitvi izraelske vojaške ofenzive v Gazi