Prizor iz begunskega taborišča Džabalija na severu Gaze med sobotnim izraelskim napadom. Foto: AP
Prizor iz begunskega taborišča Džabalija na severu Gaze med sobotnim izraelskim napadom. Foto: AP

Kot je sporočila izraelska vojska, bo za boje proti Hamasu v Gazi kmalu vpoklicala dve diviziji rezervistov. "V skladu z oceno položaja na terenu bo IDF (Izraelske obrambne sile) kmalu vpoklicala dve brigadi rezervistov za operacijske dejavnosti na fronti v Gazi," je sporočila vojska.

V začetku meseca je Izrael sicer umaknil nekaj sil iz Gaze, češ da se bodo vojaki pripravljali na nadaljnje operacije v enklavi, vključno v Rafi, kamor se je zateklo več kot milijon razseljenih Palestincev.

Novo obstreljevanje begunskih taborišč

Izrael pa je tudi med iranskim napadom nadaljeval bombardiranje okupirane Gaze in napadel begunsko taborišče Nusejrat v osrednjem delu enklave. Al Džazira poroča, da so ranjene prepeljali v bolnišnici Avda in Aksa. Očividci pravijo, da na severu taborišča izraelska brezpilotna letala streljajo na ljudi.

Izraelska vojska tam uničuje tudi kmetijske površine, pravijo prebivalci, kar bi lahko pomenilo, da Izrael širi nedavno vzpostavljeni koridor, s katerim je sever Gaze ločil od juga.

Iz Rafe na jugu Gaze ob meji z Egiptom pa poročajo o neprestanem brnenju izraelskih brezpilotnih letal, ki zbirajo podatke o morebitnih novih tarčah. S severa Gaze poročajo o spopadih med palestinskimi borci in izraelsko vojsko.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah na območju ubitih 43 Palestincev, 62 jih je bilo ranjenih. Skupno je bilo v Gazi od 7. oktobra lani v izraelskih napadih ubitih že 33.729 ljudi, večinoma otrok in žensk. Še 76.371 je ranjenih. Število smrtnih žrtev je verjetno precej večje, saj je po ocenah 8000 trupel zakopanih pod ruševinami uničenih stavb.

Izraelska vojska je medtem zanikala ugibanja, da je dovolila vrnitev pregnanih Palestincev na sever Gaze. Te govorice je tiskovni predstavnik vojske Avihaj Adrae označil za "lažne in neutemeljene".

Mosad: Hamas je zavrnil predlog dogovora

Medtem je izraelska obveščevalna služba Mosad, ki se je v Kairu udeleževala pogajanj o prekinitvi ognja, v izjavi, ki jo je podala prek urada premierja Benjamina Netanjahuja, sporočila, da je palestinsko gibanje Hamas zavrnilo predlog dogovora, ki so ga predstavili posredniki. "Izrael si bo še naprej z vso silo prizadeval izpolniti cilje vojne s Hamasom in bo storil vse za vrnitev 133 talcev iz Gaze," piše v izjavi.

Hamas je sicer že v torek sporočil, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno izmed njihovih zahtev.

Kljub temu so dodali, da preučujejo predlog o premirju, ki pa bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

Hamas je zahteval "jasno zavezo v pisni obliki", da se bo Izrael umaknil iz Gaze v drugi fazi trifaznega dogovora. "Pripravljeni smo doseči dogovor glede resne izmenjave zapornikov med obema stranema," je po poročanju Reutersa dejal neimenovani predstavnik Hamasa.

V soboto je Hamas sporočil, da je svoj odziv na predlog že poslal egiptovskim in katarskim posrednikom.

Neimenovani egiptovski predstavnik je dejal, da želi Hamas "celovit, postopni dogovor", ki bi vključeval konec vojne, umik Izraela iz Gaze in dogovor o izpustitvi vseh ujetnikov v Gazi v zameno za izpustitev velikega števila Palestincev, zaprtih v izraelskih zaporih.

Sprti strani se prek posrednikov pogovarjata o sklenitvi dogovora, ki bi ustavil izraelske napade. Del morebitnega dogovora bo predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev ter palestinskih ujetnikov ter okrepitev dobav pomoči za Gazo.

Al Džazira navaja profesorja Davida Des Rochesa z Univerze za nacionalno obrambo v Washingtonu, ki je dejal, da bi lahko iranski napad na Izrael "odvzel pozornost" z Gaze, češ da bi lahko povzročil "zmanjšanje pritiska na Izrael, naj se vzdrži nadaljnjih dejanj v Gazi, ki se je gradil".

Izrael bi morebiti lahko pridobil še večjo podporo ZDA v zameno za izogibanje širšemu regionalnemu konfliktu in omejevanju na doseganje "strateških ciljev v Gazi", je dejal Des Roches.