"Poročilo ne upošteva resnosti težav in ponuja kozmetične rešitve," je dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac. Foto: Reuters

"Hamas se je tako globoko infiltriral v UNRWA, da ni več mogoče določiti, kje se konča UNRWA in začne Hamas," je pozno v ponedeljek sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac in dodal, da težava agencije "ni nekaj gnilih jabolk, temveč gre za gnilo in strupeno drevo, katerega korenine so Hamas".

Ob tem je ministrstvo v izjavi, ki jo je na omrežju X objavil njegov tiskovni predstavnik, znova pozvalo države, naj ne prispevajo sredstev agenciji, češ da bodo ta pristala v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Poročilo neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna po prepričanju ministrstva ne upošteva resnosti težave in ponuja le kozmetične rešitve, ki da se ne ukvarjajo z razsežnostjo vpliva Hamasa.

Kac je eden od številnih politikov izraelske desnice, ki poziva Združene narode, naj ukinejo organizacijo, ki skrbi za 5,9 milijona palestinskih beguncev v Siriji, Libanonu, Jordaniji, Gazi, na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu.

Poziv se je v Izraelu še okrepil, ko so izraelske oblasti UNRWA obtožile, da so nekateri njegovi uslužbenci pripadali Hamasu ali palestinskemu Islamskemu džihadu in da je približno 12 njegovih uslužbencev sodelovalo v napadu na Izrael 7. oktobra.

Irska: "Izrael želi Palestincem odreči pravico do vrnitve"

Irski zunanji minister in podpredsednik vlade Micheal Martin je Izrael obtožil, da namerno spodkopava UNRWA, da bi Palestincem odvzel "pravico do vrnitve", je poročala Al Džazira.

V nasprotju z mnogimi državami je Irska po obsodbah povečala pomoč UNRWA-ju. "Upam, da bodo te države po objave tega poročila pomoč ponovno odobrile," je dejal Martin, ki se trenutno mudi v Egiptu in namerava pozneje obiskati mejni prehod pri Rafi.

Prav tako pomoči UNRWA-ju ni prekinila Belgija. Belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib je na družbenem omrežju X zapisala, da poročilo jasno navaja, da je "UNRWA za Palestince 'nenadomestljiva in nepogrešljiva'".

UNRWA Izraelu redno posredovala sezname svojih uslužbencev

Od pomoči UNRWA-ja je odvisno 6 milijonov Palestincev. Foto: Reuters
Od pomoči UNRWA-ja je odvisno 6 milijonov Palestincev. Foto: Reuters

Komisija v poročilu, predstavljenem v ponedeljek, ugotavlja, da je UNRWA Izraelu sezname svojih uslužbencev redno posredovala v preverjanje in da je izraelska vlada od leta 2011 ni obvestila o pomislekih. Navaja tudi, da Izrael še ni utemeljil svojih trditev o sodelovanju uslužbencev UNRWA-ja s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Ob tem so avtorji poudarili, da obstaja nekaj znakov o morebitni pomanjkljivi nevtralnosti agencije in njenega osebja na področjih izobraževanja, upravljanja in sodelovanja z donatorji.

Zaradi izraelskih obtožb o vpletenosti osebja UNRWA-ja v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so številne glavne države donatorice začasno ustavile financiranje agencije, a so ga v zadnjih tednih večinoma obnovila. Agencija igra ključno vlogo pri zagotavljanju pomoči več kot dvema milijonoma ljudi na območju Gaze, ki so zaradi izraelskih vojaških operacij v izjemni humanitarni stiski.

Agencijo ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je 8. decembra 1949 ustanovila Generalna skupščina ZN-a, da bi deset tisočim palestinskim beguncem zagotovila osnovno pomoč, vključno s hrano, zdravstveno oskrbo in izobraževanjem. Po ustanovitvi Izraela je bilo iz novoustanovljene države pregnanih okoli 700.000 ljudi. Danes UNRWA s pomočjo oskrbuje okoli 6 milijonov Palestincev, ki živijo v Palestini in zunaj nje.