Izraelski tanki so v torek prvič prodrli v središče Rafe kljub ukazu Mednarodnega sodišča, naj Izrael ustavi napade na mesto, kamor so se pred bombardiranjem zatekli številni Palestinci. Foto: Reuters
Izraelski tanki so v torek prvič prodrli v središče Rafe kljub ukazu Mednarodnega sodišča, naj Izrael ustavi napade na mesto, kamor so se pred bombardiranjem zatekli številni Palestinci. Foto: Reuters

Izraelske sile so sporočile, da so prevzele operativni nadzor nad koridorjem Filadelfi na obmejnem območju med Egiptom in Gazo. Koridor sicer služi kot varnostni pas med Egiptom in Gazo. Izraelska vojska ga je pred tem nadzirala do leta 2005, preden se je umaknila iz večjega dela palestinske enklave. Od takrat je Izrael opozarjal, da se prek koridorja dobavlja orožje oboroženim skupinam v Gazi.

Ponovni nadzor nad koridorjem je izraelska vojska prevzela le nekaj tednov po tem, ko je 7. maja prevzela nadzor nad mejnim prehodom Rafa z Egiptom in sprožila kopensko ofenzivo na mesto Rafa na jugu Gaze.

S takšnim nadzorom bi Izrael lahko Hamasu preprečil tihotapljenje orožja v Gazo, je pred tem dejal izraelski svetovalec za nacionalno varnost Cači Hanegbi. Dodal je, da se bodo boji v Gazi nadaljevali najmanj do konca leta, s čimer je nakazal, da Izrael ni pripravljen končati vojne pod pogoji Hamasa, ki predvidevajo izmenjavo izraelskih talcev za palestinske zapornike.

Sorodna novica Blinken: Izrael mora čim prej pripraviti povojni načrt za Gazo

"Boji v Rafi niso nesmiselna vojna," je dejal Hanegbi in ponovil, da je cilj vojne končati vladavino Hamasa v Gazi in preprečiti napade Hamasa in njegovih zaveznikov na Izrael.

Izraelska vojska naletela na odpor

Oboroženi krili Hamasa in Islamskega džihada sta sporočili, da sta se v Rafi uspešno zoperstavili napadalcem s protitankovskimi raketami, minometnimi bombami in eksplozivnimi napravami.

Izraelska vojska je sporočila, da so bili ubiti trije izraelski vojaki, trije pa so bili huje ranjeni. Palestinski zdravstveni uradniki so sporočili, da je bilo v izraelskem ognju ranjenih več ljudi, v izraelskem bombardiranju pa so bile uničene številne hiše, zagorela pa so tudi skladišča pomoči.

Katar naj bi v torek Hamasu izročil najnovejši izraelski predlog o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, je dejal vir, seznanjen s pogajanji. Hamas je pred tem dejal, da so pogovori nesmiselni, če Izrael ne bo končal ofenzive v Rafi.

Izrael stopnjuje ofenzivo na Rafo

Ranjenim primanjkuje pomoči

Razmere za Palestince so vse slabše. Namestnik direktorja reševalne službe v Rafi Hajtam Al Hams je dejal, da so prejeli klice prebivalcev begunskega taborišča Tel Al Sultan, "kjer so brezpilotni letalniki ciljali prebivalce, ki so se premikali proti varnim območjem".

Palestinski zdravstveni uradniki so sporočili, da je bilo v izraelskih zračnih napadih in obstreljevanju v Gazi ubitih 19 civilistov. Izrael obtožuje borce Hamasa, da se skrivajo med civilisti, kar islamistična skupina zanika.

Dim se vije nad Rafo, kamor je izraelska vojska vdrla s tanki. Foto: Reuters
Dim se vije nad Rafo, kamor je izraelska vojska vdrla s tanki. Foto: Reuters

Palestinski minister za zdravje Madžed Abu Raman je pozval Washington, naj pritisne na Izrael, da odpre mejni prehod Rafa za pomoč, saj nič ne kaže, da bi to izraelske oblasti kmalu storile, in dodal, da bolniki v oblegani Gazi umirajo zaradi pomanjkanja oskrbe.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi Ašraf Al Kidra je pozval k zagotovitvi varnih poti za gorivo, medicinsko pomoč in zdravstvene ekipe v Rafo in severno Gazo, kjer po njegovih besedah ranjenim primanjkuje pomoči.

Približno milijon Palestincev, ki so se zatekli v Rafo na južnem koncu območja Gaze, je po izraelskem ukazu o evakuaciji pobegnilo, je v torek sporočila Agencija ZN-a za palestinske begunce UNRWA. Palestinsko združenje Rdečega polmeseca je sporočilo, da je zaradi nenehnega bombardiranja evakuiralo svoje zdravstvene ekipe iz bolnišnice na območju Al Mavasi, ki je določeno za evakuacijsko območje za civiliste.

V bližnjem mestu Han Junis so bili ponoči v izraelskem zračnem napadu ubiti trije ljudje, med njimi Salama Baraka, nekdanji visoki policijski uradnik Hamasa, so sporočili zdravniki in Hamasovi mediji. V drugem napadu so bili ubiti štirje ljudje, med njimi dva otroka, so sporočili zdravniki.

Na severu Gaze so izraelske sile obstreljevale četrti mesta Gaze in se pomaknile globlje v begunsko taborišče Džabalija, kjer so po besedah prebivalcev uničili več stanovanjskih sosesk.

Izraelske sile so ponoči nadaljevale zračne napade na Rafo