Prebivalci bežijo iz begunskih taborišč v osrednji Gazi. Foto: EPA
Prebivalci bežijo iz begunskih taborišč v osrednji Gazi. Foto: EPA

V Gazi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 195 ljudi, še 325 pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Predstavnik ministrstva Ašraf Al Kudra je opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze, in v objavi na omrežju Telegram pozval institucije ZN-a, naj "sprejmejo učinkovite ukrepe za zagotovitev zaščite osebja bolnišnice, ranjencev in drugih pacientov".

Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo danes v zračnem napadu na Han Junis ubitih ali ranjenih več deset ljudi.

Izraelska vojska trdi, da je v torek zadela več kot 100 ciljev v Gazi, njen poveljnik Herzi Halevi pa je sporočil, da "vojne ne bo mogoče hitro končati". Izrael naj bi se pripravljal tudi na intenzivnejše kopenske operacije na okupiranem območju.

Halevi je med drugim dejal, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, da bi zagotovili, da se "dosežki Izraela ohranijo za dolgo". "Pri temeljitem uničenju teroristične organizacije ni bližnjic, razen vztrajnosti in odločnosti v boju. Čarobnih rešitev ni," je dejal.

Izraelska ofenziva v Gazi je ena najbolj uničujočih vojaških kampanj v nedavni zgodovini. Ubitih je bilo več kot 21.110 Palestincev, od tega je dve tretjini otrok in žensk, kažejo zadnji podatki ministrstva za zdravje v Gazi. Ranjenih je 55.234 ljudi, številni, tudi otroci, so izgubili ude.

Izrael prodira vse dlje v okupirano Gazo. Foto: EPA
Izrael prodira vse dlje v okupirano Gazo. Foto: EPA

Medtem na severu in v mestu Han Junis na jugu okupirane Gaze potekajo hudi spopadi na urbanem območju, zaradi česar so prebivalci prisiljeni iskati zatočišča na vse manjših območjih, poroča Associated Press.

Prebivalci osrednje Gaze poročajo o intenzivnem obstreljevanju in zračnih napadih na begunska taborišča Nusejrat, Magazi in Bureidž. Njihovi prebivalci so begunci (in njihovi potomci), ki so bili pregnani z domov na ozemlju današnjega Izraela ob nastanku te države leta 1948.

Izraelska vojska je prebivalcem ukazala, naj odidejo s tega območja v mesto Deir al Bala, tudi v osrednjem delu Gaze. Po podatkih ZN-a je na območju, ki naj bi se evakuiralo, pred vojno živelo skoraj 90.000 ljudi, zdaj pa je tam zatočišče poiskalo 61.000 ljudi, večinoma z razdejanega severa.

Urad ZN-a za človekove pravice je sporočil, da je bilo v neprestanem izraelskem bombardiranju osrednje Gaze samo od božiča ubitih več kot 100 Palestincev. V uradu so poudarili, da je Izrael številnim ljudem celo ukazal, naj odidejo tja.

Medtem ko ZDA Izrael diplomatsko podpirajo in ga zalagajo z orožjem, ga tudi javno pozivajo k zmanjšanju civilnih žrtev, vrstijo se pozivi k prekinitvi ognja, a izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da izraelska vojska še krepi napade.

Glavni ponudnik telekomunikacijskih storitev v Gazi je sporočil, da je zaradi poškodovane infrastrukture nastala nova "popolna prekinitev" storitev na okupiranem območju.

Šest ubitih na Zahodnem bregu

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v torek izjavil, da je ta vojna hud zločin proti njegovemu ljudstvu, da gre za nekaj hujšega od katastrofe in za vojno, katere cilj je popolno uničenje. Ob tem je obtožil Washington, da z oviranjem postopkov v ZN-u, kjer so ZDA onemogočile več resolucij Varnostnega sveta, še poslabšuje položaj.

V svojem prvem intervjuju od začetka vojne je Abas v pogovoru z egiptovskim novinarjem opozoril tudi na stanje na okupiranem Zahodnem bregu. Dejal je, da je to območje postalo neprepoznavno in da bi se lahko tudi tam vsak trenutek razmere močno poslabšale.

Z Zahodnega brega, prav tako pod izraelsko okupacijo, pa poročajo o zračnem napadu z brezpilotnim letalom na begunsko taborišče Nur Šams v Tulkaremu. Ubitih je bilo najmanj šest ljudi.

Tamkajšnji prebivalci po poročanju Al Džazire pravijo, da izraelska vojaška vozila nekaj časa niso dovolila reševalcem Palestinskega Rdečega križa in Rdečega polmeseca, da pridejo blizu ranjenim.

Izraelska vojska je izvedla več racij po celotnem Zahodnem bregu.

Napad na begunsko taborišče Nur Šams na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Napad na begunsko taborišče Nur Šams na Zahodnem bregu. Foto: EPA

Trije mrtvi v napadu na jugu Libanona

V izraelskem zračnem napadu na južni Libanon so bili v torek ubiti trije ljudje, poročajo libanonski mediji. Do izraelskih napadov je prišlo po vrsti napadov Hezbolaha na izraelske postojanke blizu izraelsko-libanonske meje.

Libanonsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da je bil v torkovem izraelskem napadu na obmejni kraj Bint Džebil ubit eden od njihovih borcev. Državni mediji pa so poročali, da sta bila ubita tudi dva njegova sorodnika, eden pa ranjen.

Na meji med Libanonom in Izraelom prihaja do ponavljajočih se spopadov med izraelsko vojsko in Hezbolahom, odkar je Izrael 7. oktobra sprožil obsežne napade na območju Gaze po napadu Hamasa na jugu Izraela.

Izraelska vojska je v torek sporočila, da je protitankovska raketa, ki jo je izstrelil Hezbolah, sicer Hamasov zaveznik, ranila devet vojakov.

Od začetka spopadov je bilo po podatkih francoske tiskovne agencije AFP na libanonski strani ubitih več kot 150 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, in tudi več kot deset civilistov, od tega trije novinarji.

Na izraelski strani so bili po podatkih vojske od 7. oktobra ubiti najmanj štirje civilisti in devet izraelskih vojakov.

Pogovor Bidna in Al Tanija

Iz Bele hiše so sporočili, da sta ameriški predsednik Joe Biden in katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al Tani v torek govorila o potrebi po izpustitvi talcev, zajetih v Gazi, in krepitvi humanitarne pomoči.

Katar in Egipt sta bila posrednika med Izraelom in Hamasom, ko je bilo novembra dogovorjeno premirje. Nova diplomatska prizadevanja za novo premirje pa do zdaj niso bila uspešna.

Izrael ne bo več samodejno izdajal vizumov predstavnikom ZN-a

Izrael ne bo več samodejno izdajal vizumov predstavnikom ZN-a. V Tel Avivu ZN obtožujejo, da je "partner" Hamasa. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je dejal, da bodo prošnje za vizume pregledovali od primera do primera. To bi lahko dodatno omejilo dostavo humanitarne pomoči v Gazo.

Medtem je ZN imenoval Sigrid Kaag na položaj koordinatorice za humanitarno pomoč in obnovo Gaze. Gre za nov položaj, ki ga je predvidela v petek sprejeta resolucija Varnostnega sveta.

Nekdanja namestnica premierja Nizozemske bo položaj prevzela 8. januarja 2024.

Izrael je ZN-ovi humanitarni koordinatorici za zasedena palestinska ozemlja Lynn Hastings preklical dovoljenje za prebivanje, zato je morala zapustiti državo. Hastings je kritizirala izraelske omejitve za nujno potrebno pomoč.

V Gazi ubitih že več kot 21.000 ljudi