Aretirane moške je izraelska vojska odpeljala neznano kam. Foto: Profil Al Džazire na omrežju X
Aretirane moške je izraelska vojska odpeljala neznano kam. Foto: Profil Al Džazire na omrežju X

Ameriška televizija CNN poroča, da natančne okoliščine in datum aretacij niso znani, to pa se je zgodilo na severu okupirane Gaze. Identitete več prijetih so potrdili kolegi in družinski člani. Med prijetimi je več civilistov, ki niso povezani z oboroženimi skupinami v Gazi.

Visoki predstavnik Hamasa je izraelske sile zaradi posnetkov pridržanih in slečenih palestinskih moških obtožil, da "nad nedolžnimi civilisti izvajajo grozljiv zločin", mednarodne organizacije za človekove pravice pa pozval, naj posredujejo in pokažejo, kaj se je zgodilo z moškimi, ter pomagajo zagotoviti njihovo izpustitev. Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian je prav tako kritiziral Izrael in ga obtožil "barbarskega ravnanja z nedolžnimi ujetniki in državljani".

"Govorimo o posameznikih, ki so bili prijeti v Džabaliji in Šedžaji v mestu Gaza, ki sta Hamasovi trdnjavi in središči," pa je na novinarski konferenci dejal predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi, ko so ga vprašali o posnetkih. "Govorimo o odraslih moških, ki smo jih odkrili na območjih, ki naj bi jih civilisti zapustili že pred tedni," je še dejal.

"Naključne in samovoljne aretacije"

Organizacija za varstvo človekovih pravic s sedežem v Ženevi Euro-Mediterranean Human Rights Monitor je predtem sporočila, da je "izraelska vojska pridržala in huje zlorabila več deset palestinskih civilistov".

Organizacija je prejela poročila, da so izraelske sile izvedle "naključne in samovoljne aretacije razseljenih ljudi, vključno z zdravniki, akademiki, novinarji in starejšimi ljudmi".

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor je navedel pričevanje očividca, ki je dejal, da so izraelske sile ubile najmanj sedem moških, češ da niso dovolj hitro upoštevali ukazov.

Moški, ki so jih aretirali, naj bi bili v domovih in šolah, kamor so se zatekle razseljene družine na severu razdejane Gaze. Ženske in otroke so izraelske sile pustile, da so odšli peš.

Vojaki so nato vdirali v posamezne domove v mestu Beit Lahia na severu, iz njih odstranjevali zadnje prebivalce in nekaj domov zažgali, sporoča organizacija za nadzor nad človekovimi pravicami.

Preverjanje, "kdo je Hamas in kdo ni"

Izraelski mediji so navajali, da gre za aretacije članov Hamasa, ki so se vdali. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari pa je dejal, da preverjajo, "kdo je povezan s Hamasom in kdo ni". Dodal je, da vse aretirajo in jih nato zaslišijo.

Tudi dopisnik izraelske javne radiotelevizije Kan News je poročal, da je izraelska vojska pridržala moške, preden je preverila, ali je kdor koli izmed njih član Hamasa ali Islamskega džihada, poroča britanski Sky News.

Ena od fotografij kaže skupino slečenih moških s prevezanimi očmi in zavezanimi rokami na peščenem območju, okoli njih pa stojijo izraelski vojaki.

Med aretiranimi novinar in njegovi sorodniki

Portal Al Arabi al Džadid oziroma The New Arab s sedežem v Londonu je medtem sporočil, da so med aretiranimi tudi eden njihovih novinarjev, Dia Al Kalot, in več članov njegove družine.

Urednik portala Husam Kanafani je dejal, da so njegov kolega Al Kalot in njegovi sorodniki še vedno pogrešani.

CNN je govoril s sorodnikom več aretiranih moških, Hanijem Al Madunom, ki živi v ZDA. "Izraelske sile so prispele v ulico in poklicale vse moške, naj pridejo ven, kar so tudi storili," je dejal. "Ta hiša je bila njihovo zatočišče, potem ko sta bila uničena dva naša domova".

Na fotografijah je prepoznal svojega bratranca Abuda, v videoposnetku pa brata Mahmuda. Oba sta civilista, je zatrdil.

Član Hamasovega političnega vodstva Osama Hamdam je zanikal, da so bili aretirali pripadniki Hamasa, aretacije pa je primerjal z "nacističnimi koncentracijskimi taborišči".

Al Džazira poroča, da je bilo več aretiranih Palestincev že izpuščenih.

Nekatere naj bi izraelska vojska, pa tudi obveščevalna agencija Šin Bet že zaslišala, in sicer bodisi v Izraelu bodisi v posebnih poslopjih v Gazi.

Enega aretiranega so tamkajšnji prebivalci identificirali kot študenta, en moški je bil tam s svojima dvema otrokoma.

Ranjena deklica na jugu Gaze. Foto: Reuters
Ranjena deklica na jugu Gaze. Foto: Reuters

Napadi se nadaljujejo

Izraelska letala medtem nadaljujejo napade na Gazo. Izraelska vojska je sporočila, da je v zadnjih 24 urah z zračnimi, morskimi in kopenskimi napadi zadela 450 ciljev.

Al Džazira poroča o več mrtvih v begunskem taborišču Nusejrat v osrednji Gazi. Zračni napadi so bili tudi na območju Han Junisa na jugu Gaze. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Vafa je v soseski Šudžaja vzhodno od mesta Gaza umrlo več ljudi.

Uničena mošeja, staro okoli 1500 let

Izrael je bombardiral tudi najstarejšo in največjo mošejo v Gazo, Veliko mošejo Omari. Zgrajena je bila med 5. in 7. stoletjem.

Nov niz raketnih napadov sledi telefonskemu pogovoru, ki sta ga v četrtek opravila izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Joe Biden, v katerem je ta poudaril nujnost zaščite civilistov in okrepljene dobave pomoči na oblegano in okupirano območje, je sporočila Bela hiša. Biden se je o miru na Bližnjem vzhodu pogovarjal še z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Kot je sicer v četrtkovem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom poudaril ameriški obrambni minister Austin Lloyd, Izrael še naprej uživa neomajno podporo ZDA v boju s Hamasom.

Od začetka izraelskih napadov 7. oktobra je v Gazi prenehalo delovati 21 bolnišnic in najmanj 110 zdravstvenih centrov, kažejo zadnji podatki lokalnih oblasti. Ubitih je bilo tudi 287 zdravstvenih delavcev, uničenih pa najmanj 58 reševalnih vozil, kar močno otežuje prevoz poškodovanih ljudi.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih samo v četrtek ubitih 350 ljudi. Skupaj je smrtnih žrtev v Gazi od 7. oktobra več kot 17.170, 46.000 ljudi je ranjenih, Gaza je razdejana.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je medtem kritiziral Izrael in dejal, da obstajajo "razhajanja med namenom zaščite civilistov in dejanskimi rezultati, ki jih vidimo na terenu". Nujno je, da Izrael zaščiti civiliste, je dejal.

Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je glede razmer v Gazi dejal, da se mora Izrael izogibati trpljenju civilistov in da mora spoštovati mednarodno pravo.

Izrael je upošteval poziv ZDA, naj odpre prehod Kerem Šalom na jugu Gaze za pregled tovornjakov s humanitarno pomočjo za Gazo.

Egipt in Združeni narodi pozivajo Izrael, naj pospeši proces pregledovanja tovornjakov. V okviru postopka morajo namreč tovornjaki najprej do meje med Egiptom in Izraelom, nato pa nazaj do mejnega prehoda med Egiptom in Gazo, Rafe.

ZN opozarja, da se je število tovornjakov, ki dnevno vstopijo v Gazo, s skoraj 200 v času premierja med 24. novembrom in 1. decembrom zmanjšalo na manj kot 100.

Operacije tudi na Zahodnem bregu

Poročila o nočnih operacijah izraelskih sil prihajajo tudi z okupiranega Zahodnega brega. Med eno od tamkajšnjih izraelskih racij v begunskem taborišču Al Fara je bilo ubitih šest ljudi, je sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo.

V nizu nočnih racij so hujši spopadi izbruhnili zahodno od Betlehema, kjer je bilo ranjenih najmanj 18 Palestincev, pa poroča Al Džazira.

EU na teroristični seznam dodal vodji vojaškega krila Hamasa

Svet EU-ja je na teroristični seznam Evropske unije dodal visoka predstavnika vojaškega krila skrajne palestinske organizacije Hamas, brigad Ezedin al Kasam, proti katerima so uvedli sankcije zaradi sodelovanja v terorističnih dejanjih, so sporočili iz Bruslja.

Sankcije so uvedli proti Mohamedu Deifu, ki je poveljnik vojaškega krila Hamasa od leta 2002, in njegovemu namestniku Marvanu Isi. Zaradi sankcij so jima zamrznili premoženje in finančna sredstva v državah članicah EU-ja. Financirati ali gospodarsko podpirati pa ju tudi ne sme nihče iz EU-ja.

Na terorističnem seznamu, ki ga je EU vzpostavil po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001, je 13 oseb ter 21 skupin in organizacij, med njimi tudi Hamas.

Bolnišnice v Gazi pod vse večjim pritiskom