V Rafo so se zatekli številni Palestinci iz drugih delov Gaze. Foto: Reuters
V Rafo so se zatekli številni Palestinci iz drugih delov Gaze. Foto: Reuters

Netanjahu je po nedeljski seji vladnega kabineta dejal, da bo Izrael izvedel vdor v Rafo na jugu Gaze, kamor se je zateklo že več kot milijon prebivalcev, ki so pred izraelskimi operacijami zbežali iz drugih delov opustošene palestinske enklave.

"Delovali bomo v Rafi. Trajalo bo nekaj tednov, a to se bo zgodilo," je zatrdil Netanjahu, pri čemer ni pojasnil, ali se bo napad začel čez nekaj tednov ali bo trajal nekaj tednov.

Izraelski zavezniki so Netanjahuja že večkrat pozvali, naj ne napade Rafe, saj se tamkajšnji prebivalci nimajo nikamor za umakniti.

Nemški kancler Olaf Scholz je v Jordaniji pred obiskom v Izraelu dejal, da bi napad na Rafo "zelo otežil regionalni mir" in da so zdaj prizadevanja namenjena "zagotovitvi, da dosežemo dolgotrajno prekinitev ognja".

Netanjahu se je obregnil ob pritiske zaveznikov in jim odvrnil: "Je vaš spomin tako kratek? Ste tako hitro pozabili na 7. oktober, najgrozljivejši pokol Judov po holokavstu? Ali tako hitro odrekate Izraelu pravico, da se brani pred Hamasovimi pošastmi?" Ob tem je zatrdil, ima Izrael načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe.

Scholz iz Jordanije v Izrael

V Jordaniji je Scholz skupaj s kraljem Abdulahom II. pozval k prekinitvi ognja v Gazi, ob tem pa sta opozorila na vse hujše humanitarne razmere v enklavi. .

"Jasno je, da moramo zdaj storiti vse, da preprečimo poslabšanje razmer," je dejal Scholz v Akabi in se znova izrekel proti izraelski kopenski ofenzivi v Rafi. Prepričan je, da bi ofenziva zahtevala ogromno žrtev in otežila iskanje rešitve konflikta. "Tega se zavedajo tudi številni v Izraelu," je poudaril.

Ponovil je, da ima Izrael vso pravico, da se brani pred napadi palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ob tem pa opozoril, da Palestinci, ki so pobegnili v Rafo, ne bi smeli biti neposredno ogroženi v spopadih.

Scholz je Netanjahuja posvaril pred napadom na Rafo. Foto: Reuters
Scholz je Netanjahuja posvaril pred napadom na Rafo. Foto: Reuters

Nemška vlada sicer od začetka aktualne izraelske ofenzive v Gazi vojaško in diplomatsko podpira Izrael.

Jordanski kralj je medtem opozoril na tragične humanitarne razmere v Gazi in pozval h krepitvi prizadevanj za zaščito civilistov in zagotavljanju trajne humanitarne pomoči.

Poudaril je, da mora mednarodna skupnost doseči takojšnjo in trajno prekinitev ognja na območju Gaze. Opozoril pa je tudi na nasilje skrajnih izraelskih naseljencev nad Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu, ki meji na Jordanijo.

Scholz je nato obiskal tudi Jeruzalem, kjer se je na srečanju z Netanjahujem pozval k prekinitvi ognja v Gazi in dogovoru o osvoboditvi talcev, ki jih zadržuje Hamas.

"Potrebujemo dogovor o osvoboditvi talcev z dolgotrajnejšo prekinitvijo ognja. Razumemo družine talcev, ki po več kot petih mesecih pravijo, da je prišel čas za celovit dogovor za rešitev talcev," je dejal na novinarski konferenci z Netanjahujem.

Opozoril je tudi na visoko število žrtev v Gazi in Netanjahuja pozval, naj razmisli o drugih načinih za dosego vojaških ciljev proti Hamasu.

Netanjahu je medtem poudaril, da izraelske sile ne bodo izvedle načrtovane ofenzive v Rafi, dokler tamkajšnji civilisti ne bodo imeli možnosti zapustiti mesta. "Naš cilj pri odpravi preostalih terorističnih bataljonov v Rafi gre z roko v roki z omogočanjem civilnemu prebivalstvu, da zapusti Rafo," je dejal.

V Gazi vlada huda lakota med prebivalci. Foto: Reuters
V Gazi vlada huda lakota med prebivalci. Foto: Reuters

Novi napadi na Gazo

Izraelske sile so ponoči nadaljevale obstreljevanje Gaze, pri tem pa ubile najmanj 61 ljudi, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v palestinski enklavi. Enega od napadov so izvedle na hišo v Deir el-Balahu v osrednji Gazi, v katerem je umrlo 12 ljudi iz iste družine, večina so bili ženske in otroci, je poročala palestinska agencija Vafa. Poročila o topniških napadih in spopadih prihajajo tudi iz Han Junisa na jugu enklave.

Izraelske sile so izvedle tudi nove racije na Zahodnem bregu, pri čemer so prijele 12 ljudi.

V Dohi se bodo nadaljevala pogajanja, kjer bodo skušali ob mediaciji zbližati stališča med Izraelom in Hamasom. Še prej bo izraelski varnostni svet odločal o pooblastilih svojim delegatom. Pogovorov v Dohi se bo udeležil tudi vodja izraelske obveščevalne službe Mosad.

Stiska prebivalcev Gaze je vse večja

Na območje Gaze prek zračnih pošiljk in dostave po morju prihaja nekaj humanitarne pomoči, a strokovnjaki, nevladne organizacije in prebivalci opozarjajo, da niti približno ne dovolj za potrebe 2,3 milijona Palestincev, ki se spopadajo s hudim pomanjkanjem, vse bolj tudi z lakoto. Humanitarne organizacije svarijo, da je na robu lakote skoraj 600.000 ljudi.

"Življenjske razmere so zelo slabe. Ne moremo jesti in piti, pomoč pa je zelo redka. Povedali so nam, da je pomoč na jugu, a je zelo redka," je dejal Iman Vadi, eden od številnih razseljenih Palestincev.

Mednarodnim pozivom k preklicu invazije v Rafi, ki jo je napovedal Izrael, se je "v imenu človečnosti" v soboto znova pridružil tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je na omrežju X poudaril, da ne sme biti dodatne zaostritve že tako katastrofalne humanitarne krize.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo v dobrih petih mesecih ubitih najmanj 31.645 ljudi, še več kot 73.000 je ranjenih.

Reševalci izpod ruševin, ki ostajajo po številnih izraelskih napadih, rešujejo ranjence. Foto: Reuters
Reševalci izpod ruševin, ki ostajajo po številnih izraelskih napadih, rešujejo ranjence. Foto: Reuters

Novi protesti proti Netanjahuju

V soboto zvečer so v Tel Avivu znova potekali shodi, na katerih so udeleženci, zbralo se jih je več tisoč, zahtevali vrnitev ujetnikov, ki jih je 7. oktobra zajel Hamas. Oblastem s premierjem Netanjahujem na čelu očitajo nezadostno ukrepanje in zahtevajo menjavo oblasti ter odhod Netanjahuja. Proti udeležencem je policija uporabila vodni top.

"Želimo, da nas ta vlada jemlje resno in odstopi. Naša država bo za ljudi, in ne za majhne diktatorske skupine, ki mislijo, da so središče sveta," je dejal protestnik Guy Ginat. "Za vsakim ugrabljencem, ki še vedno trpi v Hamasovem ujetništvu, stojijo njihovi ljubljeni, ki ne spijo, ne jedo in ne morejo dihati," je dejala druga protestnica Dana Milo.

V številnih mestih po Evropi in svetu so v soboto znova potekali propalestinski shodi in shodi s pozivi za mir.

Izraelske skupine opozarjajo na mučenje palestinskih zapornikov

Izraelske skupine za človekove pravice so pozvale k mednarodnim akcijam zaradi izraelskih zlorab in mučenja palestinskih zapornikov, situacijo so označile za "krizo". Tal Steiner, izvršna direktorica Javnega odbora proti mučenju v Izraelu (PCATI), je za AFP povedala, da naj bi od 7. oktobra za zapahi v izraelskih zaporih umrlo devet ljudi. "Trenutno je v izraelskem priporu skoraj 10.000 Palestincev ... kar je 200-odstotno povečanje v primerjavi z običajnim letom", je dejala. Miriam Azem iz pravnega centra Adalah je za AFP povedala, da je njeni organizaciji od 7. oktobra uspelo dokumentirati "19 jasnih primerov" mučenja v izraelskem zaporniškem sistemu, vključno s spolnim nasiljem.