Pomoč UNRWA-ja je ključna za oskrbo Gaze s hrano.  Foto: Reuters
Pomoč UNRWA-ja je ključna za oskrbo Gaze s hrano. Foto: Reuters

Netanjahu je potrdil, da so izraelske obveščevalne službe razposlale poročilo, v katerem navajajo, da je bilo 13 sodelavcev UNRWA-ja posredno in neposredno vpletenih v napade palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, v katerem je bilo po navedbah Izrael ubitih 1200 ljudi in zajetih 253 talcev.

"Odkrili smo, da je bilo 13 delavcev UNRWA-ja, ki so dejansko sodelovali, neposredno ali posredno, pri pokolu 7. oktobra," je Netanjahu povedal za britanski TalkTV in ob tem dejal, da so v šolah UNRWA-ja poučevali "doktrine uničenja Izraela – doktrine terorizma, poveličevanje terorizma, hvaljenje terorizma".

Poročilo izraelskih obveščevalnih služb na šestih straneh navaja, da približno 190 zaposlenih pri UNRWA-ju deluje za Hamas ali Islamski džihad, pri čemer so objavili imena in fotografije 11 od njih.

Palestinci obtožujejo Izrael ponarejanja informacij, da bi očrnili UNRWA, iz katerega so sicer sporočili, da so odpustili nekaj sodelavcev in sprožili preiskavo izraelskih obtožb, zaradi katerih je več držav začasno prekinilo financiranje agencije.

Med 11 sodelavci, ki jih omenja izraelsko poročilo, je šolski svetovalec, ki ga Izrael obtožuje neopredeljene pomoči svojemu sinu pri ugrabitvi ženske med vdorom Hamasa na izraelsko ozemlje. Drugi je socialni delavec UNRWA-ja, ki naj bi sodeloval pri prevozu trupla ubitega izraelskega vojaka v Gazo in pomagal pri usklajevanju premikov vozil, ki so jih uporabljali palestinski napadalci.

Tretji Palestinec v poročilu je obtožen sodelovanja v napadu na izraelsko obmejno vas Beeri, kjer je bilo ubitih več deset njenih prebivalcev. Četrti je obtožen sodelovanja v napadu na Reim, kjer je izraelsko vojaško oporišče, tam pa je bilo tudi prizorišče glasbenega festivala, na katerem je bilo ubitih 360 udeležencev.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je sporočil, da se je srečal z vodjo notranjih preiskav pri ZN-u, da bi zagotovil "hitro in učinkovito" preiskavo izraelskih obtožb. Kot je povedal njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, je Guterres v stiku z vodstvom UNRWA-ja in njegovimi donatorji, s katerimi se bo v torek tudi srečal v New Yorku.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je odpovedal srečanje z vodjo UNRW-ja Philippejem Lazzarinijem in ga pozval k odstopu. "Uslužbenci UNRWA-ja so sodelovali pri pokolu 7. oktobra. Lazzarini naj naredi zaključke in odstopi. Podporniki terorizma niso dobrodošli tukaj," je dejal Kac.

Izraelski policisti na mejnem prehodu Kerem Šolom preverjajo tovornjake s humanitarno pomočjo za Gazo. Foto: EPA
Izraelski policisti na mejnem prehodu Kerem Šolom preverjajo tovornjake s humanitarno pomočjo za Gazo. Foto: EPA

Pomanjkanje sredstev za pomoč

Medtem je UNRWA opozoril, da čez mesec dni ne bo več mogel nuditi pomoči, če se mu ne obnovi financiranje, a vse več držav vztraja pri tem, Nemčija je celo zatrdila, da UNRWA ni edini vir pomoči v Gazi.

Predstavniki agencije so zato opozorili, da jim bo s koncem februarja zmanjkalo sredstev za pomoč palestinskim beguncem tako v Gazi kot v bližnjih državah, v katerih so Palestinci razseljeni.

Med drugim so finančno pomoč agenciji ustavili ZDA, Združeno kraljestvo, Avstralija, Kanada, Japonska in več držav članic Evropske unije, med drugim Nemčija, Italija, Nizozemska, Avstrija in Finska. Predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je izjavil, da UNRWA "ni edini vir humanitarne pomoči za Palestince v Gazi". "Še naprej bomo pozivali k povečanju pomoči za Gazo," so ob tem dodali.

Bruselj čaka na izsledke preiskave

Evropska unija se za zamrznitev financiranja agencije še ni odločila. V Bruslju so sporočili, da bo Evropska komisija preučila nadaljnja izplačila agenciji, pri čemer pa bo upoštevala preiskavo ZN-a o obtožbah Izraela. Do konca februarja sicer ni predvideno nobeno izplačilo UNRWA-ju. Zagotovili pa so, da bodo prek partnerskih organizacij še naprej zagotavljali humanitarno pomoč za Palestince v Gazi in na Zahodnem bregu.

V komisiji ob tem pričakujejo, da bo UNRWA privolil v revizijo neodvisnih zunanjih strokovnjakov, ki jih bo imenoval EU. Osredinili se bodo na nadzorne sisteme, namenjene preprečevanju morebitne vpletenosti njenih uslužbencev v teroristične dejavnosti. Bruselj poleg tega pričakuje okrepitev oddelka agencije, pristojnega za notranje preiskave, zahtevali so tudi čimprejšnji začetek preiskave vseh uslužbencev UNRWA-ja, s katero bi potrdili, da niso sodelovali v napadih.