Med mnogimi razseljenimi so tudi otroci. Foto: Reuters
Med mnogimi razseljenimi so tudi otroci. Foto: Reuters

To je grozljiva statistika ob svetovnem dnevu otroka, ki ga praznujemo 20. novembra. V Gazi je izmed 2,3 milijona prebivalcev kar polovica otrok, od začetka krize sedmega oktobra pa jih je v izraelskih bombardiranjih umrlo kar 5500, navaja Al Džazira. Poleg tega je še dodatnih 1800 otrok pogrešanih pod ruševinami podrtih zgradb, večina med njimi jih je zelo verjetno mrtvih.

Še 9000 otrok v Gazi je ranjenih, mnogi med njimi so v nasilju dobili posledice, ki jih bodo spremljale vse življenje. Nekateri otroci v Gazi že vse življenje živijo v vojni, zato jih bodo do konca dni spremljale travme. Tudi med več kot milijonom in pol razseljenih ljudi je več kot polovica otrok.

Več prezgodnjih porodov in splavov

Tudi Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) je opozoril, da so otroci največje žrtve vsake vojne, najhujše razmere pa so za mladi rod trenutno nedvomno v Gazi. Otroci na tem območju se soočajo s pomanjkanjem hrane in vode, zaradi česar že poročajo o izbruhih bolezni. Kot je dejal direktor bolnišnice v Kan Junisu na jugu Gaze, se v Gazi vsako leto rodi od 56.000 do 58.000 otrok. Med vojno je naraslo število prezgodnjih porodov, število splavov pa se je podvojilo.

Otroci so največje žrtve vsake vojne. Foto: Reuters
Otroci so največje žrtve vsake vojne. Foto: Reuters

Življenja nedonošenčkov so dodatno ogrožena zaradi pomanjkanja goriva in nedelujočih inkubatorjev.

Unicef vse strani poziva k takojšnjemu premirju, izpustitvi vseh ugrabljenih otrok, omogočanju dela humanitarnih organizacij, omogočanje varnih poti za pomoč in evakuacijo bolnih in ranjenih otrok in njihovih družin in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, je za Radio Slovenija poročala Špela Novak.

20. november je bil za svetovni dan otrok izbran, ker je na ta dan Generalna skupščina ZN-a leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.