Od Han Junisa so po izraelskih napadih ostale ruševine. Foto: Reuters
Od Han Junisa so po izraelskih napadih ostale ruševine. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, so se številni Palestinci, ki so bili med šestmesečnim izraelskim bombardiranjem večkrat razseljeni, peš odpravili iz Rafe na jugu Gaze v Han Junis, ki leži nekoliko proti severu.

Našli so ruševine in vonj po smrti. Ljudje si prizadevajo izpod ruševin izkopati trupla ljudi, ki so že zdavnaj umrli.

Posnetki iz Han Junisa kažejo porušene večnadstropne stavbe, zidove, popisane z grafiti v hebrejščini, ljudi, ki hodijo po ruševinah.

Al Džazira poroča, da so do zdaj izpod ruševin potegnili okoli 80 trupel. Nekatera so že povsem razpadla, saj so bila pod ruševinami tri ali štiri mesece.

V drugem največjem mestu v Gazi je uničenih ali poškodovanih 55 odstotkov stavb. "Upali smo, da bomo našli hišo ali njene ostanke, ali da bomo lahko iz nje kaj odnesli," je dejal 46-letni Kandil, eden tistih Palestincev, ki so se vrnili v Han Junis. "Nismo našli niti hiše," je pojasnil.

"Besede ne morejo opisati obsega uničenja in trpljenja, ki smo ga doživeli. Histerično smo jokali ob pogledu na kri," je dodal.

29-letni Muhamad Abu Diab je dejal: "Ničesar več ni. Ne prenesem pogleda na to. Med ruševinami bom brskal, dokler ne najdem kakšnih oblek. Živel bom ob ruševinah svoje hiše, pa čeprav v šotoru".

"Vse so samo ruševine. Še živali ne morejo živeti tu, kako naj ljudje," je vprašal Ahmad Abu Al Riš.

"Nisem mogel najti doma zaradi uničenja," je dejal Magdi Abu Sahrur. "Kje je moj dom?"

Hanan pa je dejala: "Ni besed, s katerimi bi opisala bolečino v meni". "Naši spomini, naše sanje, naše otroštvo tukaj, naša družina ... Ničesar ni več," je dejala po poročanju Al Džazire.

Medtem ko so se izraelske sile umaknile z juga Gaze, kar je presenetilo številne v Izraelu, je izraelski premier Benjamin Netanjahu sporočil, da so že določili datum kopenskega vdora v Rafo ob meji z Egiptom, kjer se stiska 1,5 milijona razseljenih Palestincev.

Nadaljevanje vojne in napad na Rafo od Netanjahuja zahtevajo tudi njegovi koalicijski partnerji.