Palestinci in Palestinke med begom iz Han Junisa pred izraelsko kopensko invazijo. Foto: Reuters
Palestinci in Palestinke med begom iz Han Junisa pred izraelsko kopensko invazijo. Foto: Reuters

Poročilo partnerstva za pomoč Global Nutrition Cluster (GNC), ki ga vodi Unicef, navaja, da se več kot 90 odstotkov otrok, mlajših od pet let, spopada s hudim pomanjkanjem hrane. Podoben odstotek jih je obolelo za nalezljivimi boleznimi, pri čemer jih je 70 odstotkov v zadnjih dveh tednih imelo diarejo.

95 odstotkov gospodinjstev v Gazi omejuje število dnevnih obrokov, medtem ko 64 odstotkov gospodinjstev poje samo en obrok na dan. Več kot 95 odstotkov staršev je priznalo, da so si odtegnili hrano od ust, da bi nahranili otroke.

Poročilo GNC-ja opozarja, da so prehranske razmere za celotno prebivalstvo tako kratkoročno kot dolgoročno zelo slabe. Nedohranjenost naj bi prizadela celotno Gazo, še najbolj bodo prizadeta tista območja, ki imajo omejen dostop do humanitarne pomoči. Ker so ocene utemeljili na podatkih, zbranih januarja, svarijo, da so danes verjetno razmere še precej hujše.

V Rafi na jugu Gaze, kamor prihaja večina humanitarne pomoči, je stopnja akutne nedohranjenosti petodstotna, medtem ko je v severnem delu Gaze, ki je že več mesecev odrezan od pomoči, ta stopnja 15-odstotna. Poročilo navaja, da je bila pred vojno stopnja lakote v Gazi manj kot enoodstotna.

Predstavnik Unicefa Ted Chaiban je posvaril pred "eksplozijo" števila smrtnih primerov otrok v Gazi, ki bi jih lahko preprečili. Četrtini prebivalstva Gaze, ki šteje 2,3 milijona ljudi, je že decembra grozila lakota, je poročala agencija AP.

Največjo nevarnost predstavljajo "naraščajoča izčrpanost otrok, nedohranjenost mater in nedohranjenost z mikrohranili", še navaja poročilo.

"Lakota in bolezen sta smrtonosna kombinacija," je dejal direktor urada WHO-ja za izredne razmere Mike Ryan. Kot je pojasnil, lačni, oslabljeni in globoko travmatizirani otroci pogosteje zbolijo, bolni otroci pa ne morejo dobro absorbirati hranil.

"Velik porast nedohranjenosti, ki smo mu priča v Gazi, je zelo nevaren in bi ga lahko v celoti preprečili," je dejala Valerie Guarnieri, pomočnica izvršnega direktorja ZN-ovega Svetovnega programa za hrano (WFP). Poudarja, da predvsem otroci in ženske potrebujejo stalen dostop do zdrave hrane, čiste vode in zdravstvenih storitev.

Slabo prehranjenost in higieno slabša še pomanjkanje vode za pitje in kuhanje. V povprečju so imela gospodinjstva dostop do manj kot enega litra varne vode na osebo na dan. V skladu s humanitarnimi standardi je najmanjša količina varne vode, ki je potrebna v nujnih primerih, tri litre na osebo na dan, medtem ko splošni standard znaša 15 litrov, kar vključuje zadostne količine za pitje, umivanje in kuhanje.

Izraelska vojska je v zadnjih 24 urah v Gazi ubila najmanj 103 ljudi, skupno od 7. oktobra že 29.195. Foto: Reuters
Izraelska vojska je v zadnjih 24 urah v Gazi ubila najmanj 103 ljudi, skupno od 7. oktobra že 29.195. Foto: Reuters

WFP ustavil dostavo hrane na sever Gaze

Svetovni program za hrano ZN-a je sporočil, da ustavlja dostavo hrane na sever Gaze, dokler razmere na opustošenem območju ne bodo omogočile varnega razdeljevanja humanitarne pomoči.

"Odločitev o prekinitvi dostave na sever Gaze ni bila sprejeta zlahka, saj vemo, da se bodo s tem razmere le še poslabšale in da bo zaradi lakote umrlo še več ljudi," so zapisali v izjavi.

WHO premestil 32 bolnikov v kritičnem stanju

WHO je medtem iz bolnišnice Naser v Han Junisu na jugu Gaze v preteklih dneh premestil 32 bolnikov v kritičnem stanju v druge bolnišnice na okupiranem območju.

WHO je poudaril, da so z evakuacijo omenjenih bolnikov, med katerimi sta bila dva otroka, reševali njihova življenja in da je bila akcija zaradi omejenega dostopa in spopadov na območju zelo tvegana.

Za premestitev jih je zaprosilo osebje bolnišnice, ker ta po vdoru izraelske vojske ne deluje več. V bolnišnici ni ne elektrike niti tekoče vode, kopičijo se medicinski odpadki, ki so potencialno gojišče bolezni. WHO je ob evakuaciji bolnikov v nedeljo in ponedeljek v bolnišnico pripeljal tudi zdravila in hrano za tamkajšnje bolnike in osebje, saj so odrezani od pomoči. Po podatkih WHO-ja v bolnišnici ostaja okoli 130 bolnikov ter 15 zdravnikov in medicinskih sester.

WHO je znova pozval k zaščiti bolnikov, zdravstvene infrastrukture in civilistov.

Napoved konca kopenske operacije v Han Junisu

Neimenovani izraelski vojaški predstavniki so medtem za izraelski vojaški radio povedali, da bo vojska v prihodnjih dneh končala kopensko operacijo v Han Junisu in v bolnišnici, v katero so po tednih obstreljevanja mesta specialne enote izraelske vojske vdrle preteklo sredo.

Kot razlog je vojska navedla iskanje trupel več talcev, ki jih je Hamas ugrabil v napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani. Iščejo tudi pripadnike Hamasa. Doslej so aretirali okoli sto ljudi.

V zadnjem dnevu v Gazi ubitih več kot 100 ljudi

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so bili v zadnjih 24 urah v izraelskih operacijah na območju Gaze ubiti najmanj 103 ljudje, od začetka napadov pa skupno že 29.195, večinoma otrok in žensk. Ranjenih je bilo 69.170 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poročilo strokovnjakov ZN-a o izraelskih zlorabah Palestink

Strokovnjaki ZN-a, med njimi tudi posebna poročevalka ZN-a na področju nasilja nad ženskami in dekleti Reem Alsalem, so v ponedeljek objavili poročilo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi "verodostojnih navedb o hudih kršitvah človekovih pravic, ki so jim podvržene palestinske ženske in dekleta v Gazi in na Zahodnem bregu".

Poročilo navaja navedbe o "samovoljnih usmrtitvah" žensk v Gazi, včasih skupaj z njihovimi družinami, tudi otroki. Nekatere od teh ubitih žensk so po informacijah, ki jih imajo strokovnjaki, v času, ko so jih ubile izraelske sile, nosile bele zastave.

Avtorji poročila so izrazili zaskrbljenost glede "samovoljnih pridržanj stotin palestinskih žensk in deklet", med njimi tudi novinark in humanitarnih delavk, tako v Gazi kot na Zahodnem bregu.

Številne so bile glede na poročila izpostavljene "nečloveškemu in ponižujočemu odnosu", odrekali so jim higienske vložke, hrano, zdravila, tudi pretepali so jih. "Najmanj v enem primeru so palestinske ženske, pridržane v Gazi, domnevno zadrževali v kletki na dežju in mrazu brez hrane," piše v poročilu.

Strokovnjaki so poudarili, da so posebej vznemirjeni zaradi poročil o različnih oblikah spolnih napadov na ženske in dekleta v pridržanju. Izraelski vojaki so jih slačili in tipali, najmanj dve Palestinki v pridržanju naj bi bili posiljeni, drugim naj bi grozili s posilstvom in z drugimi oblikami spolnega nasilja.

Izraelski vojaki naj bi slikali pridržane ženske v ponižujočih okoliščinah, slike pa objavili na spletu.

Avtorji poročila so tudi izrazili zaskrbljenost, ker je neznano število Palestink in otrok, vključno z dekleti, pogrešanih od njihovega stika z izraelsko vojsko v Gazi.

Pozvali so k neodvisni, nepristranski, takojšnji, celoviti in učinkoviti preiskavi navedb ter k sodelovanju Izraela v tovrstnih preiskavah. Odgovorni morajo biti kaznovani, žrtve pa so upravičene do odškodnine, so poudarili.

Unicef: V Gazi veliko otrok v smrtni nevarnosti zaradi pomanjkanja hrane