Izraelski tank v Gazi. Foto: Reuters
Izraelski tank v Gazi. Foto: Reuters

Urad je v poročilu opozoril na šest izraelskih napadov na območju Gaze med 9. oktobrom in 2. decembrom lani, v katerih je bilo ubitih najmanj 218 ljudi. V njih naj bi Izrael uporabil bombe tipa GBU-31, GBU-32 in GBU-39, ki lahko prebijejo beton in uničijo več nadstropij stavbe.

Uporabili so jih za napade na stanovanjske objekte, šolo, begunsko taborišče in tržnico, "kar je povzročilo veliko smrtnih žrtev med civilisti in obsežno uničenje civilnih objektov, kar vzbuja resne pomisleke glede vojnih zakonov, načel razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti", poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahteva, da se sredstva in metode vojskovanja izberejo tako, da se izognejo civilni škodi ali jo vsaj ohranijo čim nižjo, je bila med izraelskim bombardiranjem očitno sistematično kršena," je dejal visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk, ki je v Ženevi danes predstavil poročilo z naslovom Neselektivni in nesorazmerni napadi med konfliktom v Gazi.

Poročilo je bilo kritično tudi do oboroženih palestinskih skupin, ki Izrael obstreljujejo z raketami, s čimer ogrožajo civiliste.

Izrael je urad ZN-a za človekove pravice, kot je to v preteklosti že večkrat storil, obtožil protiizraelskega stališča. Izraelsko veleposlaništvo v Ženevi je v izjavi navedlo, da se Izrael bojuje proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas in drugim oboroženim skupinam, ne pa proti civilnemu prebivalstvu. Hamas pa se namenoma skriva med civilisti, da bi povzročil čim večjo škodo, je povzela nemška tiskovna agencija DPA.

Šotorišče na območju Al Mavasi. Foto: EPA
Šotorišče na območju Al Mavasi. Foto: EPA

Izraelska vojska v Gazi bombardirala Al Mavasi, ki ga je določila kot humanitarno območje

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo. Med drugim je ponoči napadla predel ob sredozemski obali Al Mavasi, ki so ga maja določili kot humanitarno območje in zatočišče za razseljene Palestince iz Rafe. V nočnem obstreljevanju šotorišča na t. i. humanitarnem območju na obali je bilo ubitih sedem ljudi.

Starejša prebivalka šotorišča Fatima Al Kik je dejala, da je izraelska granata zadela šotore, medtem ko so otroci spali. Napad je zanetil požar. Da ni vse zgorelo, so preprečili reševalci, je dejala.

Še šest Palestincev je umrlo v izraelskem zračnem napadu na stanovanjsko zgradbo v mestu Gaza, dva človeka pa je izraelska vojska ubila med trajajočo ofenzivo na območju Rafe, poroča Al Džazira.

Najmanj dve žrtvi sta bili tudi v Nusejratu v osrednji Gazi, poroča Vafa.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je izraelska vojska v zadnjih 24 urah tam ubila 24 ljudi in jih ranila 71. Številne žrtve so ujete pod ruševinami, kjer do njih reševalci ne morejo priti.

Skupaj je bilo do zdaj po 7. oktobru v Gazi ubitih najmanj 37.396 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok, 85.523 pa jih je bilo ranjenih.

Napadi tudi na Libanon in Sirijo

Izraelska vojska je napadala še drugje v okupirani Palestini, bombardirala je tudi Libanon in Sirijo.

Na zasedenem Zahodnem bregu so izraelski vojaki med racijo v mestu Kalkilija s strelnim orožjem ranili najmanj štiri ljudi, poročanje lokalnih medijev povzema palestinska tiskovna agencija Vafa.

V izraelskem zračnem napadu na libanonsko obmejno vas Jarun so bili ubiti trije ljudje, poroča libanonski portal An Nahar. Libanonski mediji poročajo, da gre za pripadnike Hezbolaha.

Izraelske sile pa so napadle tudi Sirijo, kjer so po navedbah sirske tiskovne agencije Sana ubile pripadnika tamkajšnje vojske.

Izrael redno izvaja napade na Sirijo, kjer pogosto napada skupine, ki uživajo podporo Irana. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je Izrael letos v Siriji ubil 171 borcev in 13 civilistov.

Nov protest proti Netanjahuju

Medtem ko izraelske sile izvajajo napade na več bojiščih, se v Izraelu nadaljujejo protesti proti vladi premierja Benjamina Netanjahuja.

Več tisoč protestnikov se je v torek spet zbralo v bližini izraelskega parlamenta, kjer so pozivali k predčasnim volitvam in sklenitvi dogovora za izpustitev talcev, ki jih v Gazi zadržuje palestinsko gibanje Hamas.

Združeni narodi ugotavljajo, da je izraelska vojska večkrat kršila temeljna načela vojnega prava