Žalovanje za ubitimi v izraelskem napadu na mesto Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA
Žalovanje za ubitimi v izraelskem napadu na mesto Deir el Bala v osrednji Gazi. Foto: EPA

V bombardiranju hiše v begunskem taborišču Bureidž je bilo glede na lokalne vire in poročanje Al Džazire ubitih najmanj devet ljudi.

Še najmanj trije Palestinci so bili ubiti v napadu na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze in mesto Rafa na jugu, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

V Džabaliji je bila zadeta hiša, pri tem je umrl en človek, več je bilo ranjenih. V Rafi je izraelsko brezpilotno letalo napadlo civilno vozilo. Umrla sta dva človeka.

Izraelske sile so pred tem ubile najmanj šest ljudi v novem napadu na Palestince, ki čakajo na humanitarno pomoč. Tarča so bili ljudje v mestu Gaza. 83 ranjenih je bilo prepeljanih v bolnišnico Šifa. Al Džazira piše, da so izraelske sile okrepile napade na to območje v mestu, kjer se ljudje zbirajo v večjih skupinah in čakajo na tovornjake s pomočjo. V ponedeljek zvečer je izraelska vojska tam ubila 11 ljudi.

Sorodna novica Slovenija se kljub katastrofi v Gazi v odnosu do Izraela večinoma omejuje na pozive in pričakovanja

Zadnji napad na čakajoče na hrano se je zgodil le nekaj ur po izraelskem napadu na center za razdeljevanje hrane agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). V napadu je bilo ubitih več ljudi, tudi uslužbenec omenjene agencije.

Skupaj je izraelska vojska v Gazi od 7. oktobra po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubila najmanj 31.341 ljudi, 73.134 jih je ranila. Med smrtnimi žrtvami so večinoma otroci in ženske. Ministrstvo je sporočilo, da je bilo v izraelskih napadih v zadnjih 24 urah ubitih 69 Palestincev.

Izrael načrtuje "humanitarne otoke"

Izraelska vojska pa je sporočila, da namerava pred načrtovano ofenzivo na južno mesto Rafa premakniti razseljene Palestince na "humanitarne otoke" sredi Gaze, poroča BBC.

V Rafo se je po izraelskem silovitem bombardiranju severne in osrednje Gaze zateklo več kot 1,4 milijona ljudi.

Kdaj naj bi Izrael začel ofenzivo na Rafo, ni znano, tako ZN kot ZDA pa opozarjajo, da bi bil napad večjega obsega na Rafo lahko katastrofalen. A izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja pri operaciji, češ da je nujno potrebna za popolno uničenje Hamasa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA trajno ukinjajo pomoč za UNRWA?

Reuters medtem poroča, da se ameriška vlada pripravlja na trajno prekinitev financiranja UNRWA zaradi nasprotovanja v kongresu.

ZDA so (bile) največje donatorice pomoči za omenjeno agencijo ZN-a. Letno so ji namenjale do 400 milijonov dolarjev, januarja pa so financiranje ustavile, potem ko je Izrael 12 uslužbencev agencije obtožil, da so sodelovali v napadu Hamasa na jugu Izraela oktobra lani.

UNRWA pravi, da Izrael do zdaj še ni predstavil dokazov, s katerimi bi podkrepil svoje obtožbe.

Medtem je financiranje že obnovilo več držav, vključno s Kanado in Švedsko, a zaradi nasprotovanja nadaljnjemu financiranju v obeh strankah v ameriškem kongresu ni verjetno, da bi Washington podporo agenciji obnovil.

V kongresu na potrditev čakata predlog zakona, ki vključuje pomoč za Izrael in Ukrajino, in določilo, ki bi ustavilo namenjanje sredstev za UNRWA, poroča Reuters. Vlada predsednika Joeja Bidna predlog podpira.

Lenarčič pozval Izrael, naj odpre kopenske dostope za pomoč

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal, da v Gazi že obstajajo žepi lakote in da bi se lahko razširili na celotno območje. Izrael je pozval, naj odpre več kopenskih dostopov za dobavo pomoči.

"Nujno potrebno je, da orožje utihne, in to za dovolj dolgo, da se lahko organizirata dostop humanitarne pomoči v Gazo in njena razdelitev vsem pomoči potrebnim v Gazi," je povedal Lenarčič.

Opozoril je, da je doslej pomoč v Gazo po kopnem prihajala zgolj na mejnih prehodih Rafa na meji z Egiptom in Kerem Šalom na meji z Izraelom, kjer se je komisar pretekli teden srečal s predstavniki izraelske vojske.

Kot je dejal, se Izrael doslej ni odzival na pozive k odprtju dodatnih mejnih prehodov za dostavo pomoči po kopnem, medtem ko so v pogovoru pretekli teden pokazali pripravljenost za odprtje prehoda ob vojaški cesti, ki poteka med Izraelom in Gazo. V torek zvečer je po Lenarčičevih besedah na tem prehodu, ki se sicer uporablja v vojaške namene, na sever Gaze prispel prvi konvoj Svetovnega programa za hrano.

K odprtju dodatnih mejnih prehodov in omilitvi carinskih postopkov so po včerajšnjem videokonferenčnem srečanju izraelske oblasti pozvali tudi predstavniki EU-ja, Združenih narodov, ZDA, Združenega kraljestva, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Cipra.

Evropski parlament je Izrael tako pozval, naj nemudoma dovoli in omogoči polno dostavo pomoči na območje Gaze prek vseh obstoječih mejnih prehodov. Poslanci so v sprejeti resoluciji izrazili globoko zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer v palestinski enklavi, vključno z nevarnostjo lakote.

Poslanci so poudarili potrebo po hitrem, varnem in neoviranem humanitarnem dostopu. V nezavezujoči resoluciji, ki so jo potrdili s 327 glasovi proti 44 in 120 vzdržanimi glasovi, so pozvali izraelske oblasti, naj odprejo prehode Rafa, Kerem Šalom, Karmi in Erez za humanitarne konvoje.