Žalujoči za ljudmi, ubitimi v izraelskih napadih v mestu Deir el Bala. Foto: Reuters
Žalujoči za ljudmi, ubitimi v izraelskih napadih v mestu Deir el Bala. Foto: Reuters

V taborišču Nusejrat v osrednji Gazi je bil ubit župan Ijad Al Magari, ko so izraelske sile bombardirale občinsko poslopje. Ob tem je izraelska vojska napadla tudi stanovanjsko stavbo taborišče Magazi, kjer so umrli štirje ljudje, šest je ranjenih, poroča Al Džazira.

Izraelske sile so izvedle napade z morja, iz zraka in s kopnega tudi na sever in jug Gaze. Palestinska tiskovna agencija Vafa poroča, da je ponoči Izrael napadel sosesko Oreiba na severu Rafe, mesta na skrajnem jugu Gaze ob meji z Egiptom.

S topništvom je napadel begunsko taborišče Bureidž v osrednji Gazi. Letala so bombardirala obalno območje v predelu al Mavasi, severovzhodno od Rafe.

Topništvo je napadlo soseski Rafe Tal as Sultan in Saudi. Tudi izraelske ladje in helikopterji so napadle Rafo.

Več ljudi je bilo ubitih in ranjenih v izraelskem bombardiranju šole, ki jo upravlja Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v begunskem taborišču Šati, v katero so se zatekli razseljeni Palestinci.

Palestinci na begu iz Rafe. Foto: Reuters
Palestinci na begu iz Rafe. Foto: Reuters

Al Džazira poroča, da izraelska vojska napada območja, ki jih je sama označila za varna. Prebivalci pravijo, da vojska izvaja napade brez predhodnega opozorila, tarče bombardiranj pa so gosto naseljena območja.

V zadnjem dnevu je bilo v Gazi po podatkih lokalnega ministrstva za zdravje ubitih 77 Palestincev, 221 je bilo ranjenih. Skupno pa so izraelske sile od 7. oktobra v Gazi ubile najmanj 36.731 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. 83.530 je bilo ranjenih.

Predstavnik UNRWA-ja Sam Rose je dejal, da je bil četrtkov napad v begunskem taborišču Nusejrat napad na območje, ki je v skladu z mednarodnim pravom "zaščiteno".

Poudaril je, da je ključno, da vse vpletene strani spoštujejo "humanitarni značaj" poslopij UNRWA-ja. Dodal je, da to ni bil prvi primer izraelskega napada na poslopje ZN-a. UNRWA se spopada s stopnjo napadov na zaščitena poslopja ZN-a, kot je še ni bilo.

Mednarodna organizacija za delo (ILO) je medtem sporočila, da je od začetka vojne brezposelnost v Gazi dosegla 79,1 odstotka. Na okupiranem Zahodnem bregu je brezposelnost skoraj 32-odstotna.

Minister Ben-Gvir zahteva še manjšo dobavo pomoči

Izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je pozval k preprečevanju dobave goriva v Gazo in še manjšo dobavo humanitarne pomoči.

"Izrael bi moral zadržati gorivo za Gazo in zmanjšati humanitarno pomoč, ki pride v območje," je zapisal na družbenem omrežju X.

Ganc naj bi izstopil iz vojnega kabineta

Izraelski javni medij KAN poroča, da naj bi član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc v soboto izstopil iz kabineta. Takrat se namreč izteče rok, ki ga je prejšnji mesec postavil za oblikovanje jasnega načrta za "dosego zmage" v Gazi.

Družine izraelskih ujetnikov v Gazi so Ganca medtem pozvali, naj ne odstopi, dokler ne bo dosežen dogovor s palestinskim gibanjem Hamas o izpustitvi ujetnikov.

Protest pred nemškim veleposlaništvom v Tel Avivu

V Tel Avivu so se pred poslopjem nemškega veleposlaništva zbrali protestniki, ki so zahtevali konec nemškega izvoza orožja v Izrael.

Nosili so transparente z napisi "Prenehajte oboroževati Izrael", "Ali nimate na rokah že dovolj krvi" in "Vsaj enkrat bodite na pravi strani zgodovine". Vzklikali so tudi "Nemčija, ne moreš se skriti, sokriva si za genocid".

Policija je protestnika s silo odstranila in pridržala pet ljudi.

Izraelska vojska in palestinski gibanji na ZN-ovem seznamu kršilcev pravic otrok

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan je dejal, da je generalni sekretar svetovne organizacije Antonio Guterres izraelsko vojsko dodal na svetovni seznam kršilcev pravic otrok. Erdan je to odločitev označil za "sramotno".

Ta seznam je del poročila o otrocih in oboroženih konfliktih, ki bo Varnostnemu svetu predvidoma predano 14. junija.

AP poroča, da bosta na tem seznamu tudi palestinski gibanji Hamas in Islamski džihad.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je dejal, da bo odločitev glede Izraela vplivala na odnose njegove države z ZN-om.

Erdan je ob tem dejal, da je izraelska vojska "najbolj moralna vojska na svetu", Guterreseva odločitev, ki je "nemoralna", pa bo po Erdanovih besedah "zgolj pomagala teroristom in nagradila Hamas".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je dejal, da je ZN "sebe dodal na črni seznam zgodovine, ko se je pridružil tistim, ki podpirajo Hamasove morilce".

Izraelska vojska je od 7. oktobra v Gazi po podatkih lokalnih oblasti ubila več kot 15.500 otrok. Sklad ZN-a za otroke (Unicef) pravi, da 90 odstotkov otrok v Gazi živi v "hudi prehranski revščini".

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporoča, da več kot 80 odstotkov otrok najmanj enkrat v treh dneh ves dan ni jedlo.

Organizacija Mednarodna zaščita za otroke pravi, da je tisoče palestinskih otrok kritično ranjenih in jih čaka dosmrtno okrevanje po fizičnih in psihičnih poškodbah.

Generalna sekretarka organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International Agnes Callamard je dejala, da "ne bi smelo biti potrebnih 15.000 ubitih otrok v Gazi, da bi bil Izrael na tem sramotnem seznamu".

Direktor organizacije Human Rights Watch Louis Charbonneau pa je dejal, da je odločitev ZN-a, da Izrael doda na seznam držav, ki škodujejo otrokom, če bo do tega res prišlo, "povsem upravičena".