Slovenija je bila med 14 državami, ki so glasovale za resolucijo. Foto: EPA
Slovenija je bila med 14 državami, ki so glasovale za resolucijo. Foto: EPA

Resolucija pozdravlja predlog za trajno premirje v treh fazah in trdi, da ga je Izrael sprejel, zato poziva tudi Hamas, naj ga sprejme. Obe strani poziva, naj nemudoma in brezpogojno uresničita določila tega predloga, in dodaja, da bo premirje trajalo, dokler se bodo pogajanja o prehodu v drugo fazo nadaljevala.

Resolucija zavrača kakršne koli poskuse demografskih ali ozemeljskih sprememb v Gazi, vključno z zmanjšanjem njenega ozemlja. Znova poudarja zavezo Varnostnega sveta ZN-a rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, in v skladu s tem poudarja pomen združitve Gaze z Zahodnim bregom pod enotno palestinsko upravo.

Predsednik ZDA Biden je konec maja načrt za prekinitev ognja predstavil kot izraelski kažipot do trajnega premirja. Predlog ima tri faze, ki vključujejo popolno premirje, umik izraelskih sil iz naseljenih predelov Gaze in izpustitev dela talcev v zameno za izpustitev več sto palestinskih zapornikov.

Ta prva faza naj bi trajala največ šest tednov, v tem času pa naj bi se Izrael in Hamas pogajala o prehodu v drugo fazo. Ta vključuje izpustitev vseh preostalih talcev v zameno za popoln umik izraelskih sil iz Gaze.

Zadnja, tretja faza pa predvideva začetek velike dolgoročne obnove uničene Gaze in vrnitev posmrtnih ostankov talcev, ki so bili ubiti. Biden je po sprejetju resolucije na omrežju X zapisal: "Hamas trdi, da si želi premirje. Ta dogovor je priložnost, da dokaže, da misli resno."

Izraelski premier Benjamin Netanjahu tega "izraelskega" predloga ni uradno sprejel, skrajno desni člani njegove vlade pa so ga zavrnili.

Rusija je zato že med pogajanji o predlogu izražala pomisleke, ali je Izrael sploh sprejel ta predlog, in skupaj z Alžirijo in nekaterimi drugimi državami zahtevala, da se v poziv za sprejetje predloga poleg Hamasa vključi tudi Izrael.

Ameriška veleposlanica Lynda Thomas Greenfield se je članicam Varnostnega sveta zahvalila, ker so glasovale za mir, predstavniki drugih držav pa so imeli pozitivne izjave. Le ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je opozoril, da ni jasno, ali Izrael sploh sprejema ta dogovor.

Izraelska vojaška vozila v Gazi. Foto: Reuters
Izraelska vojaška vozila v Gazi. Foto: Reuters

Izrael bo nadaljeval vojaške operacije

"Mogoče bomo zdaj od Izraela slišali, kako je s tem," je dejal Nebenzja. Nakar so vsi doživeli hladen tuš, ko je izraelska predstavnica dejala, da bo Izrael nadaljeval vojaške operacije, dokler se ne vrnejo vsi talci in dokler Hamas ne bo popolnoma uničen.

"Ne bo nesmiselnih in neskončnih pogajanj. Le Hamas lahko konča vojno s tem, da izpusti vse talce in se preda," je dejala. Izrazila je obžalovanje za civilne žrtve, vendar dodala, da talce stražijo palestinski civilisti v Gazi.

Hamas resoluciji naklonjen

Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da pozdravlja resolucijo VS-ja in da bodo sodelovali pri udejanjanju zahtev, "ki so skladne z zahtevami našega ljudstva in odpora". Nato se je oglasil tudi visoki predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri, ki je dejal, da Hamas resolucijo sprejema in se je pripravljen pogajati o podrobnostih, zapisanih v njej.

Resolucijo je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot so sporočili iz njegovega urada, gre za "korak v pravi smeri za končanje genocidne vojne nad ljudmi na območju Gaze".

Blinken: Netanjahu zatrdil, da je Izrael zavezan načrtu za prekinitev ognja

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da so besede Hamasa "znak upanja". Državni sekretar ZDA je sicer ocenil, da odziv Hamasa še ne pomeni dejanskega strinjanja z načrtom, in da "še vedno čakajo odgovor" palestinskega gibanja.

Ob tem je Blinken znova zatrdil, da mu je izraelski premier Netanjahu dejal, da tudi Izrael omenjeni predlog podpira. "Sinoči sem se srečal s predsednikom vlade Netanjahujem, ki je ponovno potrdil svojo zavezanost predlogu," je dejal Blinken.

Golob: Slovenija ponosna na svoj prispevek

Tudi slovenski premier Robert Golob je pozdravil resolucijo z načrtom za prekinitev ognja v Gazi in dodal, da je Slovenija ponosna na svoj prispevek pri sprejemu resolucije, ki vzbuja upanje na mir. Golob se bo danes v Jordaniji udeležil tudi konference o pomoči za Gazo, kjer bo glede na napovedi njegovega kabineta z drugimi voditelji, vodilnimi predstavniki ZN-a in osrednjimi humanitarnimi organizacijami govoril tudi o oblikovanju načrtov o obnovi enklave, k čemur med drugim poziva resolucija.

Sprejetje resolucije so pozdravili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve in obe strani pozvali, naj dogovor sprejmeta in uveljavita. "Takojšnje premirje je prvi korak k doseganju celovite rešitve dveh držav," so dodali v sporočilu na omrežju X.

Varnostni svet je že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Kakšna bo usoda resolucije VS-ja o premirju v Gazi?
Gre za Blinknov osmi obisk na Bližnjem vzhodu po 7. oktobru lani. Foto: Reuters
Gre za Blinknov osmi obisk na Bližnjem vzhodu po 7. oktobru lani. Foto: Reuters

Blinken znova na Bližnjem vzhodu

Blinken je že v ponedeljek v Egiptu ob začetku turneje po Bližnjem vzhodu voditelje držav v regiji pozval, naj pritisnejo na palestinsko gibanje Hamas, da bo sprejelo ameriški predlog za trajno prekinitev ognja na območju Gaze.

"Moje sporočilo vladam v regiji je: če želite prekinitev ognja, pritisnite na Hamas, da bo rekel da," je dejal Blinken po pogovoru z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem pred novinarji v Kairu ob začetku turneje, s katero želi po osmih mesecih vojne v Gazi doseči premirje med Izraelom in Hamasom.

Izrazil je trdno prepričanje, da želi velika večina Izraelcev in Palestincev verjeti v prihodnost, ko bodo živeli v miru in varnosti.

Iz egiptovskega predsedstva so po pogovorih za zaprtimi vrati sporočili, da sta Al Sisi in Blinken govorila o "skupnih naporih za dosego prekinitve ognja in dogovora o izmenjavi talcev in zapornikov". Blinken je pogovor označil kot zelo dober.

Govorila sta tudi o ponovnem odprtju mejnega prehoda Rafa za dostavo pomoči Palestincem v Gazi. Blinken je pri tem poudaril, da je ne glede na to, ali bosta strani dosegli dogovor, ljudem v palestinski enklavi nujno treba zagotoviti več pomoči.

Posledice izraelskih napadov na begunsko taborišče Nusejrat. Foto: Reuters
Posledice izraelskih napadov na begunsko taborišče Nusejrat. Foto: Reuters

Blinken bo na turneji, med katero bo do srede obiskal tudi Izrael, Jordanijo in Katar, skušal pridobiti podporo držav v regiji za načrt v treh fazah za končanje vojne, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Po pogovorih v Kairu je Blinken že odpotoval v Jeruzalem, kjer se je sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Za Blinkna je to že osma turneja v regiji od začetka vojne v Gazi oktobra lani. Z izjemo enotedenske prekinitve ognja novembra lani, ko je Hamas izpustil okoli sto izraelskih talcev v zameno za 240 palestinskih zapornikov, jim na pogajanjih doslej ni uspelo doseči prekinitve ognja.

Nusejrat: Ob stotinah ubitih Palestincev tudi trije izraelski talci?

Al Džazira prenaša pričevanja prebivalcev begunskega taborišča Nusejrat, ki je bil v soboto tarča izraelske operacije, v kateri je izraelska vojska rešila štiri izraelske talce, obenem pa ubila najmanj 274 Palestincev, več kot 700 pa jih je ranila.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v tam v izraelskih napadih v zadnjih 24 urah ubitih 40 ljudi, ranjenih pa 218. Skupaj je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih 37.124 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. Ranjenih je bilo 84.712.

Prebivalec taborišča Anas Alajan je dejal, da so izraelske posebne enote izvajale množične "usmrtitve" na ulicah. Dejal je, da je našel trupla vsepovsod.

Med 274 smrtnimi žrtvami izraelske operacije je po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi tudi najmanj 64 otrok.

Hamas je medtem Izrael obtožil "vojnih zločinov" v okviru napada na taborišče. Gibanje trdi tudi, da so bili v napadu ubiti tudi trije izraelski ujetniki, med njimi tudi ameriški državljan. Izrael to zanika.