Prizor iz razdejane Bejt Lahije na severu Gaze. Foto: Reuters
Prizor iz razdejane Bejt Lahije na severu Gaze. Foto: Reuters

V Nusejratu so bili štirje ljudje ubiti, več kot deset pa je bilo ranjenih, v napadu na hišo. V ločenem napadu na dom na zahodu taborišča je bil ubit še en človek, sedem jih je bilo ranjenih, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Nočne napade na taborišče so izvedli manj kot teden dni po tem, ko so izraelske sile tam ubile najmanj 274 Palestincev.

Izraelska vojska je z brezpilotnim letalom bombardirala tudi sosesko mesta Gaza Zejtun, pri čemer je bil ubit en človek, več je ranjenih, poroča Al Džazira.

Iz Gaze prihajajo tudi poročila o silovitih napadih iz zraka, s kopnega in morja na območje Al Mavasi na jugu okupirane Gaze. To območje se razteza od Rafe na jugu do mesta Deir el Bala v osrednjem delu.

V delu Al Mavasija, ki naj bi bil tarča napadov, je zatočišče poiskalo tisoče razseljenih ljudi.

Izraelska vojska sicer zanika, da je izvedla napade v Al Mavasiju, na območju, ki je označeno kot humanitarno.

Medtem izraelske sile v središču Rafe po poročilih uporabljajo eksplozive za rušenje stavb.

Otroci v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters
Otroci v Rafi na jugu Gaze. Foto: Reuters

V Gazi je bilo od 7. oktobra po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 37.202 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok. Več kot 10.000 ljudi je pogrešanih. Ranjenih je bilo najmanj 84.932 ljudi.

Guterres: Priča smo bili edinstveni stopnji uničenja

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je dejal, da ni vojna v Gazi podobna ničemur, kar je videl kot vodja Svetovne organizacije.

"Priča smo bili edinstveni stopnji uničenja in edinstveni stopnji žrtev med palestinskim prebivalstvom v teh mesecih vojne, ki nimata precedensa v nobenih drugih okoliščinah, ki sem jih doživel kot generalni sekretar ZN-a," je dejal.

Opozoril je, da je "izjemno težko pomagati prebivalcem" Gaze, ko se "nanje strelja" in ko izraelske sile blokirajo meje območja ter preprečujejo dostavo človekoljubne pomoči, kot so hrana, gorivo, zdravila in čista voda.

Na Zahodnem bregu od oktobra ubitih 521 ljudi

Na okupiranem Zahodnem bregu vključno z Vzhodnim Jeruzalemom je bilo od 7. oktobra ubitih 521 ljudi, od tega 126 otrok. Velika večina jih je bila ubita v racijah okupacijskih sil v palestinskih begunskih taboriščih, mestih in vaseh.

Večino Palestincev tam je ubila izraelska vojska, najmanj deset pa so jih ubili naseljenci, ki živijo v nezakonito zgrajenih izraelskih naselbinah na palestinskem ozemlju.

V tem obdobju je bilo na Zahodnem bregu ranjenih več kot 5200 Palestincev, vključno z 800 otroki.

Od 7. oktobra je bilo na Zahodnem bregu ubitih tudi sedem izraelskih vojakov in pet naseljencev, v Izraelu pa je bilo ubitih osem Izraelcev in štirje palestinski napadalci.