Izraelski vojak v okupirani Gazi. Foto: Reuters
Izraelski vojak v okupirani Gazi. Foto: Reuters

Kot je napovedal Conricus, se bo vojska zdaj osredotočila na mesto Han Junis in druge dele juga okupiranega območja, kamor je vojska sicer odredila evakuacijo Palestincev z razdejanega severa.

Guardian piše, da je Han Junis že pred leti veljal za območje z visoko politično podporo Hamasu. Izrael je sicer ves čas napadov od 7. oktobra bombardiral tudi jug Gaze.

Biden Netanjahuja ni pozval h koncu napadov

Predsednik ZDA Joe Biden je v soboto izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval k zaščiti civilistov v Gazi, so sporočili iz Bele hiše.

Biden je v telefonskem pogovoru z Netanjahujem poudaril, da je treba civilno prebivalstvo, vključno s humanitarnimi delavci, zaščititi za vsako ceno. Pomembno je omogočiti civilistom, da se varno umaknejo z območij, kjer se boji nadaljujejo, je dejal.

V izjavi Bele hiše je navedeno, da sta voditelja razpravljala o ciljih in fazah izraelske vojaške akcije ter o nujnosti izpustitve vseh preostalih talcev, ki jih je 7. oktobra zajelo palestinsko gibanje.

Netanjahu pa je dejal, da bo Izrael nadaljeval napade, dokler ne bo dosegel vseh svojih ciljev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Visoki komisar ZN-a za begunce: Premirje edini način

Visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi je dejal, da je "humanitarno premirje" edini način, da se zagotovi dobava pomoči prebivalcem Gaze in izpustitev talcev ter prepreči nadaljnje razseljevanje.

Grandi je podal izjavo nekaj dni po sprejetju resolucije Varnostnega sveta ZN-a, ki je pozvala h krepitvi pomoči za Gazo, a ni zahtevala niti začasne prekinitve ognja.

Biden je ob odhodu iz Bele hiše proti Camp Davidu, kjer bo preživel božič, novinarjem dejal, da sta imela z Netanjahujem dolg pogovor, v odgovoru na vprašanje pa je pojasnil, da "ni prosil za prekinitev ognja".

ZDA pozivajo k bolj usmerjenim vojaškim operacijam Izraela na območju Gaze, ki naj bi se osredotočile na cilje Hamasa. Če se bo to zgodilo, se bo zmanjšalo tudi število civilnih žrtev, je pred dnevi dejal ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Ubit 101 novinar

Medtem Izrael nadaljuje silovite napade na okupirano območje. Oblasti v Gazi so sporočile, da je bil v zračnem napadu ubit namestnik direktorja Agencije Al Rai Ahmad Džamal Al Madun, s čimer je po podatkih oblasti število ubitih novinarjev v Gazi od 7. oktobra naraslo na 101.

Več kot 50 prostorov medijev je bilo povsem ali delno uničenih v zračnih napadih.

Namestnik generalnega sekretarja Mednarodne zveze novinarjev Tim Dawson je za Al Džaziro dejal, da je bilo v Gazi ubitih "neobičajno veliko število" novinarjev. Do zdaj ni še v nobenem konfliktu videl tolikšnega števila žrtev med novinarji, je dejal.

Po poročanju Al Džazire je bilo od sobote zvečer v osrednji Gazi ubitih najmanj 40 ljudi, več deset je ranjenih. Ponoči je bilo tarča silovitega bombardiranja tudi mesto Deir el Bala.

Izraelska vojska je prebivalcem begunskih taborišč Bureidž in Nusejrat ukazala evakuacijo ravno v Deir el Bala.

V Gazi je bilo do zdaj uničenih ali poškodovanih 313.000 stanovanjskih enot, poškodovanih je 352 izobraževalnih in 203 verskih ustanov, 26 od 35 bolnišnic ne deluje, poškodovani sta 102 reševalni vozili, 11 pekarn je uničenih.

V izraelskem zračnem napadu blizu mesta Gaza na severu območja je bil ubit predstavnik ZN-a Isam Al Mugrabi in več kot 70 pripadnikov njegove razširjene družine. Al Mugrabi je tri desetletja delal za Razvojni program ZN-a (UNDP), v petek pa je bil ubit skupaj z ženo in otroki.

Palestinci med evakuacijo iz begunskih taborišč v Gazi. Prebivalci opozarjajo, da ni nikjer varno. Foto: EPA
Palestinci med evakuacijo iz begunskih taborišč v Gazi. Prebivalci opozarjajo, da ni nikjer varno. Foto: EPA

WHO poziva k prekinitvi ognja

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem opozoril, da je zdravstveni sistem v Gazi zdesetkan, in ponovil poziv k prekinitvi ognja. "Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija," je sporočil na družbenem omrežju X.

"Kljub nenehni negotovosti in dotoku ranjenih pacientov vidimo, da si zdravniki, medicinske sestre, vozniki reševalnih vozil in drugi še naprej prizadevajo rešiti življenja," je zapisal Tedros.

WHO že od začetka izraelskega obleganja območja Gaze opozarja na katastrofalne razmere v tamkajšnjih bolnišnicah. Do 20. decembra je WHO zaznal 246 napadov na zdravstveno oskrbo v Gazi, vključno z bolnišnicami in reševalnimi vozili.

Zapuščeni bolniki v napadenih bolnišnicah prosijo za hrano

Od 36 jih delno deluje le še devet, vse so na jugu in vse so preobremenjene. Osebje WHO-ja je prejšnji teden po misijah v dveh v obstreljevanju močno poškodovanih bolnišnicah na severu Gaze, Al Šifa in Al Ali, opisalo neznosne prizore večinoma zapuščenih bolnikov, vključno z majhnimi otroki, ki prosijo za hrano in vodo.

WHO je opozoril, da je na palestinskem ozemlju ostalo na voljo le 38 odstotkov bolnišničnih postelj pred spopadi, čeprav potrebe po zdravstveni oskrbi naraščajo.

Najmanj 8200 mrtvih otrok

Do zdaj je bilo v Gazi po palestinskih podatkih ubitih 20.424 ljudi, poškodovanih je 54.036. Med smrtnimi žrtvami izraelskih napadov je tudi najmanj 8200 otrok. Med ranjenimi pa je najmanj 8663 otrok. V te podatke je vključenih 166 žrtev v zadnjih 24 urah, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Zaradi uničenega zdravstvenega sistema v Gazi je poročanje o žrtvah sicer okrnjeno.

Na okupiranem Zahodnem bregu so bili od 7. oktobra ubiti 303 ljudje, 3450 je ranjenih. Med ubitimi je tudi 76 otrok.

V Izraelu pa je bilo po izraelskih podatkih 7. oktobra ubitih 1139 ljudi, v kopenski invaziji Gaze je bilo ubitih 153 izraelskih vojakov. Ranjenih 8730 ljudi.

Netanjahu je medtem dejal, da Izrael plačuje visoko ceno za vojno, potem ko je od petka na območju Gaze umrlo 14 izraelskih vojakov. "Vojna bo dolga," je na seji vlade dejal Netanjahu. "Plačujemo zelo visoko ceno zanjo, vendar nimamo druge izbire, kot da se še naprej borimo," je dejal izraelski premier.

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Humanitarne organizacije opozarjajo na grozljive razmere v Gazi
Izraelska vojska krepi operacije na jugu Gaze