Generalna skupščina ZN-a. Foto: EPA
Generalna skupščina ZN-a. Foto: EPA

Dodal je, da namerava Izrael izbrisati Hamas na podoben način, kot je svet opravil z nacisti in Islamsko državo, poroča izraelski portal Times of Israel.

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan je resolucijo označil kot temen dan za ZN in človeštvo. "ZN nima več nobene legitimnosti ali veljave," je izjavil veleposlanik.

Glede razmer v Gazi, ki jo Izrael bombardira že tri tedne in ji odreka vodo, hrano, zdravila, elektriko in gorivo, je dejal: "Vemo, da ni nikakršne humanitarne krize v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom."

Hamas je po drugi strani resolucijo pozdravil in zahteva njeno takojšnjo uresničitev, vključno z dostavo goriva in humanitarne pomoči civilistom v Gazi.

Generalna skupščina ZN-a je v petek sprejela resolucijo, v kateri poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze. Od 193 članic ZN-a je 120 držav glasovalo za, 14 proti, 45 pa se jih je vzdržalo.

Resolucija, ki jo je predlagala Jordanija, navaja še, da morata strani v konfliktu izpolnjevati svoje obveznosti po mednarodnem pravu, "zlasti v povezavi z zaščito civilistov in civilnih objektov". Obenem obsoja "vsa nasilna dejanja, usmerjena proti palestinskim in izraelskim civilistom, vključno z vsemi terorističnimi dejanji in neselektivnimi napadi".

Ne omenja pa izrecno Hamasa in prav zaradi tega so jo ostro kritizirali Izrael in ZDA, ki so obsodili tudi odsotnost omembe talcev.

Slovenija glasovala za, Avstrija, Madžarska, Hrvaška proti

Evropske države so glasovale različno, Francija denimo za, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo so se vzdržali, Avstrija, Hrvaška, Češka in Madžarska pa so glasovale proti.

Za so med drugim glasovali še Slovenija, Španija, Luksemburg, Belgija in Irska. V razlagi glasu so te države skupaj sporočile, da so resolucijo podprle, ker našteva nujne ukrepe za zaščito življenj civilistov in povečanje humanitarne pomoči.

Obenem pa so poudarile, da resolucija v celoti ne odseva njihovega stališča, ob čemer so poudarile svojo najostrejšo obsodbo dejanj Hamasa in jemanje talcev ter zahtevale njihovo takojšnjo brezpogojno izpustitev.

Golob: Podpora resoluciji pomeni močno sporočilo za zaščito civilistov

Podpora resoluciji pomeni jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, je sporočil premier Robert Golob.

"Z današnjo podporo velike večine držav članic ZN-a, med njimi tudi Slovenije, resoluciji, ki se zavzema za takojšnje in vzdržno humanitarno premirje na Bližnjem vzhodu, je bilo poslano jasno in močno sporočilo za zaščito civilistov na obeh straneh, proti vojnim zločinom in za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava," je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, Golobove besede navedla vlada.

Združeno kraljestvo resolucije Generalne skupščine ni podprlo in je bilo vzdržano. Britanski zunanji minister James Cleverly je po poročanju BBC-ja dejal, da pozivi k prekinitvi ognja "ne bodo pomagali". Medtem ko Izrael izvaja večtedensko obsežno bombardiranje Gaze, je Cleverly dejal, da želijo, da je "Izrael varen in miren", a da ni znakov, da bi Hamas prekinitev ognja sploh sprejel ali jo spoštoval. Hamas je sicer izrazil podporo resoluciji, ki poziva k premirju.

Cleverly je ponovil britansko podporo Izraelu in pomen spoštovanja mednarodnega prava. Po njegovih besedah pa je pomembno ne pozabiti, da je tokratni cikel nasilja sprožil Hamas 7. oktobra. Za stanje v Gazi, razdejani zaradi izraelskega bombardiranja, je okrivil Hamas.

Generalna skupščina sprejela poziv k prekinitvi ognja v Gazi