Tal Mitnick je že avgusta napovedal, da bo zavrnil vpoklic na služenje vojaškega roka. Foto: YouTube
Tal Mitnick je že avgusta napovedal, da bo zavrnil vpoklic na služenje vojaškega roka. Foto: YouTube

"Menim, da pokol ne more rešiti pokola," je dejal Mitnick pred vojaškim oporiščem in naborniškim centrom Tel Hašomer, kamor je vstopil s skupino mladih somišljenikov, ki so si nadeli ime Mesarvot in nasprotujejo vpoklicu v vojsko. "Kriminalni napad na Gazo ne bo rešil grozljivega pokola, ki ga je izvedel Hamas. Nasilje ne bo rešilo nasilja. In zato zavračam vpoklic."

30-dnevna zaporna kazen, ki so jo naložili Mitnicku, je nadpovprečno dolga. Običajno v Izraelu tiste, ki zavrnejo vpoklic, kaznujejo sprva za 7–10 dni, če se v tem času ne pokesajo, pa jih lahko doleti še do 200 dodatnih dni. Mitnicka tako najverjetneje čaka še precej daljša kazen od meseca dni.

Številni menijo, da je bil najstnik kaznovan strožje, ker je glasen kritik izraelskih vladnih politik in praks.

V izjavi, ki jo je najstnik iz Tel Aviva objavil v torek na svojih družbenih omrežjih, je ostro kritiziral "idejo, da ta zemlja pripada samo enemu ljudstvu".

"Nočem verjeti, da bo več nasilja prineslo varnost, zavračam sodelovanje v maščevalni vojni. Priznati moramo dejstvo, da so bila po več tednih kopenskih operacij v Gazi pogajanja tista, ki so na koncu vrnila talce domov. In dejansko je bila vojaška operacija tista, zaradi katere so bili ubiti. Zaradi zločinske laži, da "v Gazi ni nedolžnih civilistov", celo talci z belo zastavo v rokah, ki so kričali v hebrejščini, so bili ubiti. Sploh si nočem predstavljati, koliko podobnih primerov je bilo, ki niso bili preiskani, ker so bile žrtve rojene na napačni strani ograje," je zapisal.

"Pot do miru ne bo prišla od izraelskih ali palestinskih politikov, ampak nas, sinov in hčera dveh narodov."

V izraelskih napadih na Gazo je bilo ubitih že več kot 21.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok. Foto: AP
V izraelskih napadih na Gazo je bilo ubitih že več kot 21.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok. Foto: AP

"Oko za oko in vsi bomo oslepeli"

Podporniki, ki so spremljali Mitnicka v Tel Hašomer, so nosili transparente s krilaticami kot "Oko za oko in vsi bomo oslepeli" ter "Vojaška rešitev ne obstaja".

Prejšnji mesec je Mitnick za turški kanal TRT World dejal, da je "vojska, ki jo imamo, operativno krilo judovske nadvlade na območju, njen cilj pa je zatiranje palestinskega ljudstva". "In zavračam sodelovanje v takem zatiranju, zato se namesto tega raje borim proti njemu s svojim aktivizmom," je pojasnil.

Mitnick je še dejal, da bi prvi dan vojne lahko označili za samoobrambo, da pa se je zatem "sprevrgla v vojaško agresijo proti civilistom v Gazi".

"Zavračam privolitev v idejo, da bo pobijanje civilistov v Gazi zagotovilo varnost za kogar koli. To ne prinaša varnosti ne za prebivalce Gaze ne za prebivalce Izraela. Po mojem mnenju je edina pot do varnosti in miru soobstoj obeh narodov."

Najstniški aktivisti proti izraelski okupaciji

Mitnick je prvi nabornik, ki je javno izrazil nasprotovanje vojni in zavrnil vpoklic, a ni edini.

Še en, ki je zavrnil vpoklic, je 19-letni Ariel Davidov, ki je za TRT World povedal, da ne more sodelovati v "nečem, ki je tako amoralno, tako krivično". "To je genocid, ki poteka od začetka sionizma."

Vpoklic je zavrnila tudi Ella Keidal. "Ne želim služiti vojski, ki uzakonja okupacijo, apartheidni režim ter implementira rasistični režim in sodeluje pri zatiranju palestinskega ljudstva v tem izkoriščevalskem projektu," je pojasnila Keidal.

Ko so se najstniki pogovarjali s TRT World, jih je skupina Izraelcev fizično in verbalno napadla ter jih obkladala z žaljivkami, kot so "teroristi" in "podporniki Hamasa". Izraelci, ki zavračajo vpoklic v vojsko, so v družbi, kjer je vojska nedotakljiva tema, redno deležni kritik in izobčenja.

Mitnick, Davidov in Keidal so obvezno služenje vojaškega roka zavračali že pred aktualno vojno v Gazi. So del skupine več kot 200 srednješolcev, ki so avgusta napovedali, da bodo zaradi izraelske okupacije Palestine in skrajno desne politike premierja Benjamina Netanjahuja zavrnili vpoklic.

"Resnično se bojimo za svojo prihodnost in prihodnost vseh, ki živijo tu. Ob tem nimamo druge izbire, kot da uporabimo ekstremne ukrepe in zavrnemo služenje v vojski," so zapisali najstniki v izjavi za javnost. "Vlada, ki uničuje pravosodni sistem, ni vlada, ki bi ji lahko služili. Vojska, ki vojaško okupira drugo ljudstvo, ni vojska, ki bi se ji pridružili."

Služenje vojaškega roka je v Izraelu obvezno za večino prebivalcev. Ženske morajo služiti najmanj dve leti, moški pa 32 mesecev.