Prebivalcem Gaze zaradi izraelskega obleganja primanjkuje hrane, vode, zdravil. Zaradi nedohranjenosti je že umrlo več deset otrok. Foto: Reuters
Prebivalcem Gaze zaradi izraelskega obleganja primanjkuje hrane, vode, zdravil. Zaradi nedohranjenosti je že umrlo več deset otrok. Foto: Reuters

Po več mesecih opozoril je nedavno poročilo mednarodne mreže za nadzor prehranske varnosti (IPC) ponudilo statistične dokaze, da se humanitarna katastrofa v Gazi spreminja v umetno ustvarjeno lakoto, poroča BBC.

Poročilo krepi pritisk na Izrael, naj izpolni svojo zakonsko dolžnost zaščititi palestinske civiliste in omogoči dobavo zadostnih količin humanitarne pomoči v Gazo.

Izrael namreč od začetka oktobra izvaja strogo zaporo okupiranega območja, zaradi česar tam močno primanjkuje hrane, vode, goriva, zdravil in drugih potrebščin, obenem pa onemogoča dobavo humanitarne pomoči, predvsem na sever Gaze, kjer so razmere najhujše. Zaradi nedohranjenosti je že umrlo več deset otrok.

Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Türk je v pogovoru za BBC dejal, da je Izrael v precejšnji meri odgovoren za razmere in da obstajajo utemeljeni razlogi za oceno, da Izrael v Gazi stradanje uporablja kot orožje.

Opozoril je, da bo šlo, če bo dokazan naklep, za vojni zločin.

Več držav v Gazo odmetava pomoč iz zraka, kar niti približno ne zadostuje potrebam prebivalcev okupirane Gaze po hrani. Foto: EPA
Več držav v Gazo odmetava pomoč iz zraka, kar niti približno ne zadostuje potrebam prebivalcev okupirane Gaze po hrani. Foto: EPA

Izraelski gospodarski minister Nir Barkat, vidni član stranke premierja Benjamina Netanjahuja Likud, je Türkova opozorila zavrnil kot "popoln nesmisel" in da je reči kaj takega "popolnoma neodgovorno".

Barkat trdi, da Izrael dopušča dobavo pomoči v Gazo, a da ZN-u ne uspe razdeliti tiste, ki naj bi ostala po tem, ko naj bi jo zasegel Hamas.

Na egiptovski strani tovornjaki čakajo

V resnici na egiptovski strani mejnega prehoda z Gazo Rafa čaka vse več tovornjakov s pomočjo, ki pa lahko v Gazo vstopijo le skozi Izrael, in sicer po nizu kompleksnih in birokratskih pregledov.

Več držav, ključnih podpornic Izraela, kot so ZDA, Združeno kraljestvo, tudi Francija in Nemčija ter Jordanija, zaradi izraelskega onemogočanja dobave pomoči po kopenskih poteh v Gazo odmetavajo pakete s hrano iz zraka, zaradi česar je po podatkih palestinskih oblasti v Gazi že umrlo 18 Palestincev. Gre za najmanj učinkovit način dobave humanitarne pomoči, opozarjajo humanitarne organizacije.

Ameriška vojska na obali Gaze ob tem gradi domnevno začasno pristanišče za dobavo pomoči z morja. Nič od tega sicer ne bi bilo potrebno, če bi Izrael odprl kopenske poti za dobavo pomoči in pospešil njeno dobavo skozi svoje pristanišče v Ašdodu blizu Gaze, piše BBC.

Komisar Türk je za BBC dejal, da dokazi kažejo, da Izrael upočasnjuje oziroma preprečuje dobavo pomoči.

Priznana mednarodna mreža za nadzor prehranske varnosti (IPC) je objavila poročilo, ki opozarja, da polovica prebivalcev Gaze, kjer živi 2,3 milijona ljudi, trpi "katastrofalno prehransko negotovost".

Poročilo, ki ZN-u, državam in humanitarnim agencijam nudi apolitične podatke za merjenje obsega lakote, opozarja, da bi se v Gazi lahko lakota pojavila kadar koli v prihodnjih osmih tednih, če ne bo dosežena prekinitev ognja in če ne bo dobave pomoči.