Prizor iz naselja Be'eri. Številne hiše so bile 7. oktobra uničene v spopadu izraelske vojske s palestinskimi napadalci. Poročilo ZN-ovih strokovnjakov poudarja, da se njihova misija ni ukvarjala s pripisovanjem odgovornosti za spolne napade. Za takšno ugotavljanje bi bila potrebna celovitejša preiskava, piše. Foto: Reuters
Prizor iz naselja Be'eri. Številne hiše so bile 7. oktobra uničene v spopadu izraelske vojske s palestinskimi napadalci. Poročilo ZN-ovih strokovnjakov poudarja, da se njihova misija ni ukvarjala s pripisovanjem odgovornosti za spolne napade. Za takšno ugotavljanje bi bila potrebna celovitejša preiskava, piše. Foto: Reuters

Ekipo je vodila posebna odposlanka ZN-a za vprašanje spolnega nasilja Pramila Patten, strokovnjaki pa so bili v Izraelu med 29. januarjem in 14. februarjem, poroča Al Džazira. Svoje poročilo so objavili v ponedeljek.

Palestinsko gibanje Hamas je večkrat zanikalo navedbe, da so njihovi borci med napadom izvajali spolno nasilje.

V 24-stranskem poročilu piše, da je ekipa ZN-a zbrala "verodostojne posredne informacije, ki kažejo na nekatere oblike spolnega nasilja, vključno s pohabljanjem genitalij, seksualiziranim mučenjem ali krutim, nečloveškim in ponižujočim odnosom".

Sorodna novica Brez preboja v pogajanjih za prekinitev ognja v Gazi. ZN opozarja: Otroci umirajo od lakote.

Poročilo ZN-ovih strokovnjakov poudarja, da se njihova misija ni ukvarjala s pripisovanjem odgovornosti za spolne napade in druge zločine. Za takšno ugotavljanje bi bila potrebna celovitejša preiskava, piše v poročilu.

Brez pogovora z žrtvami spolnega nasilja

Posebna odposlanka Patten je poudarila, da njeni ekipi ni uspelo govoriti z nobeno žrtvijo spolnega nasilja "kljub vztrajnim prizadevanjem, da bi jih spodbudili, da spregovorijo".

Poročilo poudarja, da je število žrtev spolnega nasilja 7. oktobra neznano, a da se nekoliko teh zdravi in naj bi trpeli zaradi hudih duševnih težav in travm.

Informacije v večini od izraelskih državnih institucij

Strokovnjaki ZN-a so večkrat govorili s predstavniki izraelskih ustanov in opravili 34 intervjujev z ljudmi, vključno s preživelimi napade in pričami, izpuščenimi talci in zdravstvenimi delavci.

Ekipa ZN-a je v poročilu naštela več težav, ki so jih imeli pri pridobivanju informacij, med drugim tudi z omejenimi in nekakovostnimi forenzičnimi dokazi.

Poročilo poudarja, da je ekipa ZN-a v večini zato informacije pridobila od izraelskih državnih institucij. Razlog za to je tudi odsotnost ZN-a v Izraelu in nepripravljenost Izraela za sodelovanje s pristojnimi ZN-ovimi organi, ki imajo mandat za preiskovanje.

Prizor iz napada palestinskih oboroženih skupin v enem od naselij na jugu Izraela. Foto: Reuters
Prizor iz napada palestinskih oboroženih skupin v enem od naselij na jugu Izraela. Foto: Reuters

Kljub temu je ekipa sprejela vse potrebne ukrepe za zagotavljanje verodostojnosti virov, piše v poročilu.

Ekipa ZN-a je pridobila tudi "jasne in prepričljive informacije, da so bili nekateri talci, ki so bili odpeljani v Gazo, podvrženi različnim oblikam s konfliktom povezanega spolnega nasilja". Ima tudi "utemeljene razloge", da meni, da se morda takšno nasilje še naprej dogaja, piše v poročilu.

Pramila Patten je dejala, da je njena ekipa ugotovila, da je bilo "več popolnoma golih ali delno golih trupel od pasu navzdol – večinoma ženskih – najdenih z zvezanimi rokami in večkrat ustreljenih, pogosto v glavo". Gre sicer za posredne informacije, je dejala in dodala, da bi lahko kazale na "nekakšne oblike spolnega nasilja".

Ekipa je po besedah Pramile Patten pridobila "verodostojne informacije", ki temeljijo na navedbah prič in opisujejo posilstvo dveh žensk, ki sta ga zagrešila "oborožena elementa" na cesti, ki pelje s prizorišča glasbenega festivala, tarče napada.

V naselju Re'im je ZN-ova ekipa potrdila posilstvo ženske pred bombnim zakloniščem.

Ekipa pa je v naselju Be'eri ugotovila tudi, da sta "najmanj dve navedbi o spolnem nasilju, ki se pogosto ponavljata v medijih, neutemeljeni".

Drugih poročil o posilstvih ekipa v času, ko je bila v Izraelu, ni mogla potrditi.

Strokovnjaki pozivajo k obsežnejši preiskavi, ki da je potrebna za ugotovitev obsega spolnega nasilja, ki bi se lahko zgodilo na dan napadov.

Poročila o spolnem nasilju v izraelskem pridržanju

Ekipa ZN-a je od civilne družbe in iz neposrednih pogovorov prejela tudi informacije o "spolnem nasilju nad palestinskimi moškimi in ženskami v izraelskem pridržanju, med racijami po domovih in na nadzornih točkah" po 7. oktobru.

Pramila Patten je s temi navedbami seznanila izraelsko ministrstvo za pravosodje in vojaškega pravobranilca, ki pa sta sporočila, da niso prejeli pritožb o spolnem nasilju zoper pripadnike izraelske vojske.

Poročilo se sklicuje na informacije različnih organizacij za varstvo človekovih pravic in iz javnih virov ter ugotavlja, da je bilo na izraelsko ministrstvo za pravosodje od leta 2001 vloženih 1400 pritožb o mučenju v izraelskem pridržanju, vključno s spolnim nasiljem in spolnim nadlegovanjem, a da ni bilo niti ene ovadbe.

Poročilo je bilo objavljeno skoraj pet mesecev po napadih 7. oktobra, v času katerih je bilo ubitih najmanj 1139 ljudi. Okoli 250 ljudi so palestinski borci kot talce odpeljali v Gazo.

Izraelski predsednik s poročilom zadovoljen

Objavo poročila je pozdravil izraelski predsednik Jicak Hercog. "To poročilo je izredno pomembno. Z moralno jasnostjo in integriteto utemeljuje sistematične, premišljene in nenehne spolne zločine, ki jih Hamasovi teroristi izvajajo nad izraelskimi ženskami. Svet se mora zdaj odločno odzvati in Hamas obsoditi ter kaznovati," je zapisal v objavi na omrežju X.

Dodal je, da je treba poskrbeti za osvoboditev izraelskih talcev, ki ostajajo v Gazi in so v stalni nevarnosti, kar po njegovih besedah potrjuje poročilo ZN-a.

Hamas: Poročilo se zanaša na izraelske vire

Hamas je v odzivu poročilo zavrnil in poudaril, da Pramila Patten v njem ni dokumentirala nobenih pričevanj žrtev teh primerov.

"Zanašala se je na izraelske institucije, vojake in priče, ki so jih izbrale okupacijske oblasti," je sporočilo gibanje in dodalo, da so "te lažne obtožbe" ovrgle vse preiskave.

UNRWA: Palestinci pričajo o številnih zlorabah

Palestinci ob vrnitvi iz izraelskih zaporov po različno dolgih pridržanjih poročajo o številnih zlorabah, je v ponedeljek zatrdil vodja agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Lazzarini je na novinarski konferenci potrdil predhodno poročanje časopisa New York Times o notranji preiskavi, ki da je razkrila stanje vrnjenih palestinskih zapornikov. Kot je dejal, ti poročajo o nizu zlorab, vključno z grožnjami z uporabo elektrike, fotografirali naj bi jih gole, jim odrekali spanje in za ustrahovanje uporabljali pse.

"Videli smo te ljudi, kako se iz pripora po nekaj tednih ali mesecih vračajo popolnoma travmatizirani zaradi preizkušnje, skozi katero so šli," je dejal in potrdil, da so zbrali njihova pričevanja in pripravili notranje poročilo ter ga delili s skupinami, ki se ukvarjajo z zapori.

Z mučenji do "priznanj" v zvezi z napadom

Še pred njegovim nastopom je sama agencija sporočila, da so izraelske oblasti priprle tudi številne člane njenega osebja, ki so pozneje poročali o tovrstnem ravnanju v zaporih, navajali pa da so tudi primere spolnih zlorab. Med drugim naj bi bili z mučenjem prisiljeni v podpis priznanj v zvezi z napadom palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra.

Izraelska vojska je obtožbe zavrnila kot neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Agencijo UNRWA je Izrael januarja obtožil, da je nekaj njenih uslužbencev sodelovalo v oktobrskem napadu na jugu Izraela, a obtožb ni podkrepil z dokazi.

Izrael je v ponedeljek svoje obtožbe celo razširil. "Glede na obveščevalne podatke UNRWA zaposluje več kot 450 teroristov, ki pripadajo terorističnim organizacijam na območju Gaze, pretežno Hamasu," je v izjavi sporočila vojska.