ZDA močno oborožujejo Izrael. Foto: EPA
ZDA močno oborožujejo Izrael. Foto: EPA

Nova pošiljka orožja vključuje več kot 1800 okoli 900-kilogramskih bomb MK84 in 500 okoli 226-kilogramskih bomb MK82, poroča ameriški časopis, ki navaja uslužbence ameriškega obrambnega in zunanjega ministrstva, ki so seznanjeni z zadevo.

ZDA namenijo Izraelu vsako leto za 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Izrael je največji prejemnik ameriške pomoči na svetu.

Medtem ko ZDA nadaljujejo oboroževanje Izraela, je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da zaznava "bolečino, ki jo čutijo" številni Američani arabskega rodu zaradi vojne v Gazi in ameriške podpore Izraelu.

Številni muslimani in Arabci v ZDA Bidna pozivajo k pozivu k trajni prekinitvi ognja, prekinitvi prodaje orožja Izraelu in uporabi vzvodov za zaščito civilistov v Gazi.

V izjavi ob mesecu dediščine arabskih Američanov, ki ga zaznamujejo aprila, je Biden dejal, da se "moramo ustaviti in razmisliti o bolečini, ki jo čuti toliko pripadnikov arabsko-ameriške skupnosti glede vojne v Gazi". Biden je dodal, da je zaradi trpljenja "povsem potrt".

ZDA so z vetom preprečile več resolucij Varnostnega sveta, ki so pozivale k prekinitvi ognja v Gazi, konec tega meseca pa so se pri zadnjem glasovanju vzdržale in omogočile sprejetje zavezujoče resolucije, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja.

Gaza: Prazniki niso ustavili vojne
Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Al Magazi na jugu Gaze. Foto: EPA
Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Al Magazi na jugu Gaze. Foto: EPA

V zadnjih 24 urah ubitih 71 ljudi

Izrael nadaljuje zračno in kopensko bombardiranje Gaze, pri čemer je bilo ubitih več deset Palestincev.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah na območju ubitih 71 ljudi, 112 pa jih je bilo ranjenih.

Do zdaj je bilo od 7. oktobra v Gazi ubitih več kot 32.600 ljudi, od tega najmanj 13.000 otrok.

Netanjahu naj bi odobril nov krog pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi

Iz kabineta izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da je Netanjahu odobril nov krog pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi, ki bodo potekala v Dohi in Kairu.

Netanjahu naj bi o novem krogu pogajanj že razpravljal z vodjo izraelske obveščevalne službe Mosad Davidom Barneo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier je pripravljenost na nov krog pogajanj izrazil po tem, ko je v ponedeljek Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.

Izrael sicer kljub zavezujoči resoluciji še naprej nadaljuje smrtonosne napade na Gazo. Od sprejetja resolucije sta Izrael in palestinsko gibanje Hamas drug drugega večkrat okrivila za to, da jima ni uspelo doseči dogovora.

Katar, ki si že dalj časa prizadeva za prekinitev sovražnosti, je medtem v torek sporočil, da se pogovori med Hamasom in Izraelom o prekinitvi ognja in izpustitvi zajetih talcev nadaljujejo, vendar so sprti strani in posredniki v konfliktu od takrat ponudili le malo dodatnih informacij.

S hrano natovorjena barka organizacije World Central Kitchen, ki prihaja v Gazo 15. marca. Foto: Reuters
S hrano natovorjena barka organizacije World Central Kitchen, ki prihaja v Gazo 15. marca. Foto: Reuters

Začasno pristanišče v Gazi bi lahko pošiljke hrane začelo sprejemati aprila

Začasno pristanišče ameriške vojske ob obali Gaze, prek katerega naj bi zagotovili dodatno pomoč prebivalcem uničene palestinske enklave, bi bilo lahko pripravljeno v aprilu, je povedal ciprski predsednik Nikos Hristodulides.

Predsednik ZDA Biden je 8. marca napovedal, da bo ameriška vojska skupaj s partnerji postavila plavajoči pristan ob obali Gaze, kjer so humanitarne razmere po več kot petih mesecih bombardiranja izraelskih sil katastrofalne.

Po prvotnih napovedih naj bi bilo začasno pristanišče dokončano do 1. maja. "Zgodnejša namestitev pristanišča, ki ga gradi ameriška vojska, bo prispevala k povečanju dobrodelne pomoči Gazi," je Hristodulides povedal za ciprsko radijsko postajo RIK. Gaza namreč nima lastnega pristanišča, primernega za večje ladje, Izrael pa preprečuje dostop do ozemlja palestinske enklave po morju, kopnem in zraku.

Ciprski zunanji minister Teodoros Gocis je v četrtek sporočil, da bo naslednja ladja s pomočjo s Cipra odplula konec tedna, predvidoma v soboto, je poročal Cyprus Mail.

Pomoč za prebivalce Gaze je sicer marca po morju že dostavila španska človekoljubna organizacija Open Arms v sodelovanju z ameriško World Central Kitchen, vendar je ta pošiljka z 200 tonami pomoči doslej edina, ki je po tej poti prispela v palestinsko enklavo.

Ladja Open Arms je takrat izplula iz ciprskega pristanišča Larnaka, ki je od Gaze oddaljeno zgolj približno 400 kilometrov. V Larnaki je že več kot teden dni pripravljena še ena ladja s približno 500 tonami pomoči, vendar po navedbah ciprske vlade še ni mogla odpluti proti Gazi zaradi močnih vetrov in valovanja.

Dostave nujno potrebne dobrodelne pomoči sicer v glavnem ovira Izrael, ki ga je Meddržavno sodišče (ICJ) v četrtek pozvalo, da mora brez odlašanja zagotoviti nujno pomoč prebivalcem Gaze. Ob tem je opozorilo na hudo lakoto na okupiranem območju, ki je že skoraj pol leta tarča nenehnih izraelskih napadov.

Tanja Fajon pozvala k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi