Tri večje bolnišnice v mestu so zaprte, še tri delujejo omejeno. Foto: Reuters
Tri večje bolnišnice v mestu so zaprte, še tri delujejo omejeno. Foto: Reuters

Regionalni direktor WHO-ja za vzhodno Sredozemlje Richard Brennan je po poročanju BBC-ja dejal, da so pregledali 55 klinik za primarno zdravstveno oskrbo, od katerih jih nekaj več kot polovica "ni funkcionalnih". Mestu tako primanjkuje 500 bolnišničnih postelj v času, ko se spopada s tisočimi poškodovanih prebivalcev.

V Bejrutu so po eksploziji zaprli tri večje bolnišnice, še tri pa so omejile svoje delovanje.

WHO je sporočil, da je njihova prioriteta zaprte bolnišnice in klinike čim prej usposobiti za delovanje. Organizacija dostavlja potrebščine neposredno zdravstvenim ustanovam, ki jih je pregledala, da bi zagotovili, da pomoč pride tja, kjer je potrebna, so sporočili.

V Libanon je v okviru humanitarnega zračnega mostu EU-ja prispelo več kot 17 ton zalog humanitarne opreme, zdravil in medicinske opreme, sporoča Evropska komisija. Tovor sta prispevali UNICEF in Zdravniki brez meja, let pa je financiral EU.


Današnja pošiljka dopolnjuje pomoč, ki jo je po eksploziji prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite zagotovilo 19 držav v obliki znanstvenih in zdravniških ekip, zdravstvene opreme in druge podpore, je še sporočila komisija.

V eksploziji je umrlo več kot 200 ljudi, več kot 6000 pa jih je poškodovanih, je dejal guverner mesta Marvan Abud. Eksplozijo je sicer povzročilo več kot 2700 ton amonijevega nitrata, ki je bil v pristanišču neustrezno skladiščen več let.

Zaradi ogorčenja javnosti in množičnih protestov je v ponedeljek odstopila celotna vlada.

Eksplozija je uničila več sto stavb, del mesta deluje kot vojno območje. Več sto tisoč ljudi je ostalo brez doma. Med poškodovanimi je tudi več zelo starih stavb.

V sredo so oblasti oznanile prepoved prodaje teh starih stavb, da bi preprečili, da bi zgodovinske predele mesta prevzela gradbena podjetja, ki želijo zaslužiti z nadomestitvijo tradicionalnih domov z visokimi stolpnicami, kot se je zgodilo v drugih delih mesta.

Eksplozija in koronavirus

Bejrut se poleg posledic eksplozije spopada tudi s porastom števila okužb z novim koronavirusom. Do zdaj so v Libanonu potrdili 7121 primerov okužbe, kažejo podatki zdravstvenega ministrstva, objavljeni v torek. Smrti, povezanih s covidom-19, je bilo 87.

Brennan je sicer pohvalil odziv Libanona na koronavirus, je pa opozoril na porast števila primerov okužbe. Država je v torek potrdila največ primerov v enem dnevu.