Domnevna fotografija eksplozije v orožarskem objektu v Isfahanu. Foto: Reuters
Domnevna fotografija eksplozije v orožarskem objektu v Isfahanu. Foto: Reuters

Objekt iranskega obrambnega ministrstva v pokrajini Isfahan je bil v soboto zvečer tarča napada z brezpilotnimi letali, pri čemer je iranski sistem zračne obrambe sestrelil eno letalo, dve pa naj bi eksplodirali.

"Izveden je bil neuspešen napad na enega od objektov obrambnega ministrstva. Napad se je zgodil v soboto zvečer in ni povzročil nobenih motenj pri delu v objektu," je sporočilo iransko obrambno ministrstvo.

Oblasti podrobnosti o napadenem objektu niso posredovale, iranski mediji pa navajajo, da gre najverjetneje za obrat za proizvodnjo streliva. V pokrajini Isfahan ima Teheran sicer več objektov, kjer potekajo jedrske raziskave, vključno z obratom za bogatenje urana.

Da ameriški uradniki odgovornost za napad pripisujejo Izraelu, je prvi poročal Wall Street Journal, ki se je skliceval na več neimenovanih virov. Eden od neimenovanih virov je za Reuters dejal, da se zdi, da je vpleten Izrael.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske v skladu z dolgoletno politiko molčečnosti o določenih napadih v tujini ni želel komentirati poročil o napadu, čeprav Izrael že dolgo sporoča, da je pripravljen napasti cilje v Iranu, če diplomacija ne bo uspešna pri zaustavitvi iranskega jedrskega programa.

V Pentagonu je tiskovni predstavnik sporočil le, da ameriške sile niso bile vpletene v napad, drugih navedb pa ni želel komentirati.

V Isfahanu stoji tudi jedrski objekt za bogatenje urana. Foto: EPA
V Isfahanu stoji tudi jedrski objekt za bogatenje urana. Foto: EPA

Teheran: Gre za strahopeten napad

V Iranu za zdaj uradno za napad niso obtožili še nikogar. Zunanji minister Hosein Amirabdolahian je dejal le, da gre za "strahopeten" napad, katerega cilj je ustvariti "negotovost" v Iranu. Državna televizija je sicer objavila komentarje poslanca Hoseina Mirzaieja, ki je dejal, da obstajajo "močne špekulacije" o odgovornosti Izraela.

Nekaj ur pred napadom je na severozahodu države v mestu Tabriz izbruhnil velik požar v obratu za proizvodnjo nafte. Gasilci so požar že obvladali, oblasti pa vzrok požara preiskujejo.

Kijev napad povezal z vojno v Ukrajini

Napad se je zgodil v času, ko se Iran spopada s številnimi izzivi. Od sredine septembra ga pretresajo množični protivladni protesti, ki so izbruhnili, potem ko je v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini.

Prav tako se Teheran že dalj časa spopada z obtožbami zahodnih držav, da Rusiji dobavlja brezpilotna letala za uporabo v vojni v Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na to namignil v odzivu na Twitterju. "Eksplozivna noč v Iranu – proizvodnja letalnikov in raket, naftne rafinerije. Ukrajina vas je posvarila," je med drugim zapisal.

Iranski vojaški objekt tarča napada z droni