ZDA želijo s sankcijami povečati pritisk na Teheran. Foto: Reuters
ZDA želijo s sankcijami povečati pritisk na Teheran. Foto: Reuters

Ameriško ministrstvo za finance je sporočilo, da je uvedlo sankcije proti štirim podjetjem s sedeži v Iranu in Hongkongu, ki naj bi sodelovala pri dobavi materialov in tehnologije za iranski program balističnih raket in brezpilotnih letal, ter podjetju v Hongkongu zaradi prodaje iranskega blaga kitajskim kupcem.

Sankcionirana podjetja naj bi tudi sodelovala z iranskimi vojaškimi organizacijami, vključno z Iransko revolucionarno gardo.

Ministrstvo je tudi uvedlo sankcije proti šestim uradnikom kibernetskega poveljstva Iranske revolucionarne garde, ki jih sumijo zlonamernih kibernetskih dejavnosti proti ključni infrastrukturi v ZDA in drugod.

Washington želi s sankcijami povečati pritisk na Teheran, ki na Bližnjem vzhodu financira različne oborožene skupine. ZDA so za napad na ameriško oporišče v Jordaniji, v katerem so umrli trije vojaki, več kot 40 pa je ranjenih, obtožili skupino Kataib Hezbolah, ki jo podpira Iran. Bidnova administracija je napovedala povračilne napade na proiranske skupine v Iraku in Siriji.

Raisi: Iranska vojska zagotavlja varnost v regiji

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je v televizijskem nagovoru sporočil, da se bo Iran odzval na vsakršne grožnje. "Ne bomo začeli nobene vojne, a se bomo ostro odzvali na kakršno koli ustrahovanje," je dejal.

"Iranska vojska ni in nikoli ni bila grožnja nobeni državi. Nasprotno, zagotavlja varnost in države v regiji ji lahko zaupajo ter se zanesejo nanjo," je sklenil Raisi.

ZDA bodo napadle položaje proiranskih milic v Iraku in Siriji