ZDA naj bi po poročanju New York Timesa na Bližnji vzhod poslale okoli 120.000 ameriških vojakov, kar Washington zanika. Foto: Reuters
ZDA naj bi po poročanju New York Timesa na Bližnji vzhod poslale okoli 120.000 ameriških vojakov, kar Washington zanika. Foto: Reuters

Neimenovani predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva so pojasnili, da so se za omenjeni umik dela diplomatov iz Iraka odločili zaradi "neposrednih" groženj povezanih z Iranom. Grožnje ameriškemu osebju so po njihovih navedbah prišle od iraških milic, ki jim poveljuje in jih nadzira iranska revolucionarna garda.

ZDA sicer stopnjujejo pritisk na Iran, med drugim tudi z obtožbami, da načrtuje napade v regiji. Washington je v Perzijski zaliv poslal tudi svojo letalonosilko, pojavljajo pa se poročila, da naj bi načrtovali tudi napotitev okoli 120.000 ameriških vojakov na Bližnji vzhod.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek navedbe, ki jih je objavil New York Times, zavrnil kot "lažno novico", a je dodal, da bi, če bi to storili, "poslali veliko več vojakov". Osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil je poleg tega v torek sporočilo, da so ameriški vojaki v Iraku in sosednji Siriji pod najvišjo stopnjo pripravljenosti, ker da so prejeli kredibilne grožnje iranskih sil v regiji.

Pompeo: ZDA ne želijo vojne z Iranom

Prejšnji teden je sicer Bagdad nenapovedano obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, katerega namen naj bi bil predvsem zavarovati ameriške interese v Iraku, ki se je v zadnjem obdobju s prošiitsko vlado občutno zbližal s Teheranom. Pompeo je sicer v torek v Sočiju na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in nato tudi ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zatrdil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom. A je dal vedeti, da želijo ohraniti pritisk nanj.

"Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država," je dejal in opozoril na iranske dejavnosti na Bližnjem vzhodu, zlasti s podporo hutijskim upornikom v Jemnu, ki se bojujejo proti vladnim silam, ki jih podpira Savdska Arabija.

ZDA enostransko izstopile iz jedrskega sporazuma z Irakom

Odnosi med Iranom in ZDA so se zaostrili po prihodu Trumpa v Belo hišo in še zlasti po njegovi odločitvi pred letom dni, da ZDA enostransko izstopijo iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, ker da mu ne bo preprečil razvoja jedrskega orožja. Prav tako so v Washingtonu zelo kritični zaradi iranskega razvoja raketnih zmogljivosti.

ZDA so poleg tega znova uvedle enostranske sankcije proti islamski republiki in v to posredno prisilile tudi druge države, ki so jim zagrozile s prekinitvijo gospodarskega sodelovanja z ZDA, če bodo še naprej sodelovale z Iranom. S tem so močno prizadele zlasti iransko naftno industrijo in bančni sektor.

Tudi Iran ne bo več spoštoval določenih določil

Teheran je prejšnji teden objavil, da tudi Iran ne bo več spoštoval določenih določil iz jedrskega sporazuma, hkrati pa je zagrozil z zaporo Hormuške ožine, strateško pomembne plovne poti za večino svetovne nafte, ki prihaja iz Perzijskega zaliva. ZDA so potem na območje napotile tudi letalonosilko, da bi Iranu "poslale sporočilo".