Foto: Reuters
Foto: Reuters

Žena izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je bila že lani obtožena goljufije in kršitev. Sodišče v Jeruzalemu je prosila za pogajanja o priznanju krivde za prevaro in kršitev zaupanja, poroča Al Džazira.

Tako je priznala krivdo, da bi se izognila kazenski obtožbi, sodišče ji je naložilo plačilo 12.552 dolarjev (10.900 evrov) državi in kazen 2.777 dolarjev (2.400 evrov).

Odvetnik: To je bil poskus odstavitve njenega moža

Za najem storitve cateringa je Sara Netanjahu najela zunanje podjetje za catering, za kar je porabila 99.300 dolarjev (86.000 evrov) državnega denarja, namesto da bi angažirala kuharje iz rezidence. Zatrjevala je, da takrat ti niso bili na voljo.

Njen odvetnik Yossi Cohen je dejal, da je bila njegova stranka že tako deležna napada medijev, kar je "nečloveška kazen". "Ta gospa je res jeklena," je dejal. Ob tem je dodal, da primer sploh ni povezan z njo, temveč je bil to poskus odstavitve njenega moža.

Obsojena slabega ravnanja z osebjem

Sara Netanjahu je bila že večkrat tarča očitkov medijev o zlorabi svojega položaja, a ji nikoli niso ničesar dokazali.

Leta 2016 je bila obtožena slabega ravnanja z osebjem, zaradi česar je bila obsojena na 47.000 dolarjev (40.000 evrov) odškodnine nekdanji hišni pomočnici.

V drugem primeru Benjaminu Netanjahuju grozi obtožnica za sum podkupovanja, goljufije in kršenja zaupanja, zaradi česar naj bi se že zavzemal, da bi mu sodišče priznalo politično imuniteto.