Pozivi k ustavitvi umrtitev v Iranu. Foto: EPA
Pozivi k ustavitvi umrtitev v Iranu. Foto: EPA

Šajana Sejdpurja so iranske oblasti obesile v torek. Obsodili so ga za umor, ki ga je zgrešil pred petimi leti, ko je bil star 17 let. Podobno so oblasti v Teheranu prejšnji konec tedna usmrtile Madžida Esmailzadeja, ki naj bi umoril človeka, ko še ni dopolnil 18 let.

"Usmrtitev teh dveh otroških prestopnikov je popolnoma prepovedana v okviru mednarodnega prava o človekovih pravicah," je sporočila visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachele, ki je pozvala h končanju usmrtitev, ki niso v skladu z mednarodnim pravom.

Mednarodno pravo prepoveduje kazni za mladoletnike

Predtem so že iz urada ZN-a za človekove pravice sporočili, da so šokirani, da so se iranske oblasti znova uprle mednarodnim obvezam, ko so usmrtile storilca, ki sta bila v času dejanja mladoletna. Dodali so, da so iransko vlado in pravosodje večkrat opozorili, da mednarodno pravo prepoveduje smrtne kazni za mladoletne storilce. "Uporaba te je neverjetno kršenje pravice do življenja," so sporočili.

Tudi mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je kritizirala usmrtitev, saj da je dodaten dokaz, da iranske oblasti ne spoštujejo pravice do življenja. V Ženevi so bili še kritični, da so iranske oblasti domnevno prisilile družino Sejdpurja, da se je strinjala z usmrtitvijo.