Turški zunanji minister Hakan Fidan je pozval k reformaciji Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: Reuters
Turški zunanji minister Hakan Fidan je pozval k reformaciji Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: Reuters

Enotnost ministrov pri tem vprašanju je potrdil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Vsi tukaj, vsi. Nisem slišal nikogar, ki bi ji nasprotoval," je dejal in pojasnil, da med ministri obstaja soglasje, da je mir na Bližnjem vzhodu in varnost Izraela mogoče doseči le, če bodo imeli Palestinci politično perspektivo za izgradnjo lastne države.

Ob tem je Borrell vnovič opozoril, da se konflikt širi tudi na okupirani Zahodni breg, kjer, kot je dejal, vre zaradi napadov izraelskih naseljencev na palestinske civiliste. "Mobilizirati moramo svoje politične zmogljivosti in si prizadevati za uresničitev te rešitve. V nasprotnem primeru je to le pobožna želja," je še dejal prvi mož evropske diplomacije in izrazil pričakovanje, da bodo arabske države v prihodnjih dneh pripravile mirovni predlog za Gazo.

Turški zunanji minister Hakan Fidan je predtem med pogovori na srečanju G20 v Braziliji pozval mednarodno skupnost, naj prevzame dejavnejšo vlogo pri doseganju nujne prekinitve ognja v Gazi in rešitvi konflikta z dvema državama.

Turčija, ki je ostro kritizirala Izrael zaradi napadov na Gazo in podprla sojenje Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu zaradi genocida, je že večkrat pozvala k ustavitvi ognja.

V nasprotju s svojimi zahodnimi zaveznicami in nekaterimi zalivskimi državami Turčija, ki je članica Nata, Hamasa, palestinskega gibanja, ki upravlja Gazo, ne uvršča med teroristične skupine.

"Fidan in ameriški državni sekretar Antony Blinken sta se pogovarjala o potrebnih korakih za čimprejšnjo popolno prekinitev ognja," je dejal diplomatski vir in dodal, da je Fidan z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock razpravljal tudi o "konkretnih ukrepih" za ustavitev spopadov.

"Dejstvo, da Varnostni svet ZN-a ponovno ni sprejel odločitve o prekinitvi ognja, je pokazalo, da je njegova reforma nujna," je dejal Fidan po navedbah enega od svojih pomočnikov, pri čemer je imel v mislih tretji ameriški veto na poziv k premirju.

Po mnenju Ankare je treba Varnostni svet ZN-a reformirati, da bo bolj vključujoč in reprezentativen za ves svet.