Kot je dejala Fabiana Martini, vse diši po odgovoru na vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, ki je predvidena za 13. julij. Foto: Radio Capodistria/Davide Fifaco
Kot je dejala Fabiana Martini, vse diši po odgovoru na vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, ki je predvidena za 13. julij. Foto: Radio Capodistria/Davide Fifaco

Po mnenju članice odbora iz vrst levosredinske Demokratske stranke Fabiane Martini gre za popolnoma anahronistično pobudo, ki oživlja stare spomine, ob tem pa ne stremi k njihovemu preseganju. Vse skupaj po njenih besedah diši po odgovoru na vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, ki je predvidena za 13. julij.

Polidori je zavrnil očitke in dejal, da je bilo treba uradno priznati, da je bil Trst osvobojen 12. junija, in ne 1. maja 1945.

Jugoslovanska vojska je namreč pred 75 leti, 12. junija 1945, po 40 dneh zapustila mesto in ga predala zavezniški vojaški upravi. 13. julija letos pa bo minilo sto let od požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu. Predvideno je, da naj bi takrat Italija stavbo Narodnega doma
predala v last krovnih organizacij slovenske manjšine.

Predlog o uvedbi dneva osvoboditve Trsta bi moral občinski odbor sicer obravnavati že konec preteklega tedna, a so obravnavo preložili na danes, v vmesnem času pa preučili nekatere popravke, ki sta jih zahtevali desni stranki Naprej, Italija in Bratje Italije.

Sorodna novica Julija bodo s slovesno predajo Narodni dom v Trstu vrnili Slovencem

Že ob predstavitvi predloga za uvedbo dneva osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe Trsta so bili do tega kritični v eni od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi. Poudarili so, da bi morale javne ustanove vsakič, ko se nameravajo verodostojno ukvarjati z zgodovinskimi dejstvi v institucionalne namene, izhajati iz zaključnega dokumenta mešane italijansko-slovenske komisije.

"Tržaška civilna družba je pluralna, večplastna, večkulturna in večjezična, zato je naša želja, da bi različne komponente tega mesta ubrale pot soočanja, dialoga, medsebojnega razumevanja ter vzajemnega spoštovanja različnih spominov," so navedli.