Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZDA, Avstralija, Češka, Danska, Estonija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Latvija, Litva, Norveška, Združeno kraljestvo in Slovenija so v skupni izjavi opozorili, da kitajske oblasti preiskovalcem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki so hoteli v Vuhanu raziskati izvor novega koronavirusa, ki je sprožil svetovno pandemijo, niso dali dostopa do vseh podatkov in vzorcev. Zato so se zavzeli za nadaljevanje preiskave, ki mora biti pregledna in pravočasna.

Predtem je tudi generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus dejal, da so imeli strokovnjaki, ki so jih poslali v Vuhan, težave pri dostopu do neobdelanih podatkov.

Kitajska zavrača očitke

Sorodna novica WHO raziskuje: Je novi koronavirus ušel iz laboratorija?

Čeprav ne Tedros Adhanom Ghebreyesus ne skupna izjava, ki jo je objavilo ameriško zunanje ministrstvo, ne omenjata Kitajske neposredno, se je zunanje ministrstvo v Pekingu odzvalo na kritike, rekoč, da je Kitajska pokazala odprtost, preglednost in odgovoren odnos. "Politizacija tega vprašanja bo zgolj resno otežila svetovno sodelovanje pri preučevanju izvora, ogrozila sodelovanje v boju proti pandemiji in zahtevala več življenj," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Evropska unija je poročilo označila za koristen prvi korak, a je poudarila, da je potrebno dodatno delo. Pri tem je pozvala "pristojne organe" k pomoči.

Virus verjetno mutiral z živali na človeka

Strokovnjaki so v torkovem poročilu zapisali, da je najverjetnejša hipoteza, da je virus najprej preskočil na drugo žival, ki je nato okužila ljudi. Prenos prek vmesnega gostitelja je verjeten do zelo verjeten, so ocenili. Sledi neposreden prenos z živali izvora virusa, ki je mogoč do verjeten. Mogoč pa je tudi prenos prek zamrznjene hrane. Prav tako so menili, da je laboratorijski izvor virusa zelo malo verjeten.