Oguz Perince, ki je preživel potres v Izmirju, se je tako zahvalil reševalcem, ko je čakal na svojo ženo in otroke. Foto: Reuters
Oguz Perince, ki je preživel potres v Izmirju, se je tako zahvalil reševalcem, ko je čakal na svojo ženo in otroke. Foto: Reuters

V Izmirju v Turčiji je število žrtev petkovega potresa naraslo na 35, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ranjenih je bilo 885 ljudi, 15 jih je bilo na intenzivni negi.

Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele v poškodovanih in podrtih zgradbah. 18 ur po potresu so iz ruševin osemnadstropne stavbe uspešno rešili mamo s tremi otroki. Prepeljali so jih v bolnišnico, kjer je, kot je povedal turški zdravstveni minister Fahrettin Koca, eden izmed otrok umrl. Pod ruševinami je ujet še četrti otrok.

Rešiti jim je uspelo tudi 62-letnika, ki je bil 26 ur ujet pod ruševinami. Med potresom je bil ravno v trgovini v pritličju, ko se je nanj delno zrušila devetnadstropna stavba.

Reševalcem je do zdaj iz ruševin uspelo rešiti več kot sto ljudi. Pogrešajo še približno 180 ljudi.

V Izmirju se je porušilo 20 zgradb

Potres, ki je imel epicenter med Samosom in turško obalo, sledil pa mu je manjši cunami, je najhuje prizadel predvsem zahodno obalo Turčije oziroma tretje največje turško mesto Izmir z več kot tremi milijoni prebivalcev. Glede na zračne posnetke so deli mesta popolnoma v ruševinah. Po podatkih tamkajšnjega župana Tunca Soyerja se je porušilo najmanj 20 zgradb, reševalci pa so aktivni na 17 prizoriščih.

V mestu so med drugim prostor za zatočišče ponudile mošeje, kamor se lahko zatečejo tisti, ki so ostali brez domov.

Manj prizadeta je bila Grčija

Na Samosu sta umrla najstnika, ki sta se vračala iz šole in se je nanju zrušila stena, več ljudi je poškodovanih. Z območja potresa sicer poročajo predvsem o gmotni škodi, kot so poškodovane stavbe, in o poplavah zaradi cunamija.

Po potresu so do zdaj zaznali že več kot 190 popotresnih sunkov, zjutraj je eden izmed njih dosegel magnitudo 5.

Iskanje preživelih v potresu