Shod v Parizu. Foto: Reuters
Shod v Parizu. Foto: Reuters

Domnevni storilec, 69-letni Francoz, ki ga je danes zaslišal preiskovalni sodnik, je obtožen umora na podlagi rase, narodnosti ali vere in nedovoljenega posedovanja orožja. Obtoženca so odvedli v preiskovalni zapor.

Domnevni napadalec, ki je v petek izstrelil več strelov na center kurdske skupnosti, je dejal, da ga je pri dejanju vodilo patološko sovraštvo do tujcev.

Napad je razburil kurdsko skupnost, ki ga je označila za politično in teroristično dejanje. Vse žrtve so po navedbah predstavnikov kurdske organizacije Demokratični kurdski svet v Franciji (CDK-F) kurdski aktivisti.

V petkovem napadu so bili ubiti trije Kurdi. Foto: Reuters
V petkovem napadu so bili ubiti trije Kurdi. Foto: Reuters

Nasilje je oživilo travmo treh nerešenih umorov Kurdov leta 2013, za katere številni krivijo Turčijo. Številni pripadniki kurdske skupnosti so izrazili ogorčenje nad francoskimi varnostnimi službami, češ da so storile premalo, da bi preprečile streljanje.

Ankara obtožuje PKK širjenja protiturške propagande

Spominskega pohoda se je danes v 10. pariškem okrožju udeležilo več sto ljudi, ki so v kurdščini skandirali "naši mučenci ne umrejo" ter zahtevali "resnico in pravico".

Turška vlada je danes zaradi "protiturške propagande", ki naj bi jo v Parizu širili borci Kurdske delavske stranke (PKK), na pogovor poklicala francoskega veleposlanika v Turčiji.

"Izrazili smo nezadovoljstvo nad propagando, ki jo proti naši državi vodijo krogi Kurdske delavske stranke (PKK), pri čemer francosko vlado in nekatere politike uporabljajo kot propagandno orodje," je dejal turški diplomatski vir.