Mejni prehod med Nemčijo in Avstrijo v bližini Bad Reichenhalla na Bavarskem. Foto: EPA
Mejni prehod med Nemčijo in Avstrijo v bližini Bad Reichenhalla na Bavarskem. Foto: EPA

Za prihod iz držav, ki so na tem zemljevidu obarvane zeleno ali oranžno, ne bo nobenih posebnih omejitev. Sem trenutno kot države spadajo le Finska, Islandija, Portugalska in Malta.

Iz držav in območij, označenih s svetlordečo, bo v Avstrijo mogoče vstopiti z negativnim izvidom testa na koronavirus ali pa z dokazilom o cepljenju ali prebolelem covidu-19. Za vstop iz temnordečih območij bo še naprej obvezna desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče prekiniti z negativnim izvidom testa po petih dneh. Ostajajo sicer določene izjeme, zlasti za dnevne migrante.

Karantena v Avstriji za Slovence tudi po 19. maju?

Odprava karantene iz priljubljenih počitniških destinacij Avstrijcev Italije, Španije, Grčije in Nemčije
Tako bo v Avstrijo brez obvezne karantene od 19. maja mogoče vstopiti iz priljubljenih počitniških destinacij za avstrijske turiste, kot so Italija, Španija ali Grčija. Prav tako bo mogoč lažji prihod iz Nemčije, iz katere prihaja največ turistov v Avstrijo.

Ali bo sistem razlikoval tudi med posameznimi regijami, tako kot to razlikuje zemljevid ECDC, za zdaj še ni jasno. Kot kaže seznam držav, ki ga je objavila APA, je za obravnavo potnikov iz neke države odločilno stanje v njeni "najslabši" regiji. Oranžnih je namreč tudi več regij na Irskem, Norveškem, Danskem in v Španiji, a spadajo med rdeče države.

Slovenija trenutno v skupini s Francijo, Švedsko, Hrvaško, Češko, Madžarsko ...
V Romuniji je temnordeča le Bukarešta, a spada celotna država v kategorijo, za katero bo še naprej obvezna desetdnevna karantena. V tej skupini je tudi Slovenija, sicer pa glede na zdajšnji zemljevid ECDC-ja tudi Francija, Švedska, Nizozemska, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Bolgarija, Ciper, Estonija in Litva.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je ob napovedi novega sistema še zagotovilo, da bo seznam držav redno preverjalo in pogoje vstopa prilagajalo trenutnim razmeram.