Zaščitne maske so v Avstriji med drugim obvezne tudi v frizerskih salonih. Foto: EPA
Zaščitne maske so v Avstriji med drugim obvezne tudi v frizerskih salonih. Foto: EPA

Ob tem bo nošenje mask od ponedeljka naprej obvezno le še v nekaterih javnih prostorih, kar naj bi prispevalo k večji sproščenosti prebivalcev in posledično k večjemu turističnemu obisku.

Zaščitne maske bo od 15. junija v Avstriji obvezno nositi le še v lekarnah, javnem prometu, frizerskih salonih ter tam, kjer ni mogoče ohranjati najmanj enega metra varnostne razdalje. Kot je povedal zvezni kancler Sebastian Kurz: "To pomeni, da nošenje mask ne bo več obvezno v trgovinah, šolah in za stranke v gostilnah ter turizmu."

To bo za gostince in hotelirje veliko olajšanje, saj je strah med gosti, kot pravijo, še vedno prisoten in vpliva tudi na število rezervacij pred glavno turistično sezono. Vlada medtem napoveduje nov paket pomoči za hotelirje in gostince, ki ga namerava potrditi v prihodnjem tednu. Šlo naj bi za znižanje davka na dodano vrednost, olajšave pri plačevanju kreditov in pomoč pri ohranjanju zaposlenih. V zadnjih tednih je delo v tej panogi že dobilo okoli 200.000 ljudi, a brezposelnih je še vedno veliko, delodajalci pa naj bi prednost dajali domačim delavcem pred tujimi.

Ministrica za turizem Elisabeth Köstlinger pa je napovedala dodatne ukrepe: "Zelo pomembne za to panogo bodo olajšave, ki stopijo v veljavo s 15. junijem. Odprtje gostiln se bo podaljšalo do 1. ure zjutraj. Odpravili bomo omejitve pri turističnih skupinah in obvezno nošenje mask."

Največ pa si seveda Avstrijci obetajo od odprtja mej za tuje turiste.