Policisti so protestnike pregnali z glavnega trga, kjer se vsakodnevno zbirajo že devet mesecev. Foto: AP
Policisti so protestnike pregnali z glavnega trga, kjer se vsakodnevno zbirajo že devet mesecev. Foto: AP

Zjutraj so policisti aretirali Davorja Dragičevića. Nato so občinski redarji z glavnega trga v Banjaluki odstranili improviziran spomenik Davidu Dragičeviću, ki so ga postavili njegovi starši s podporniki, in "zaradi verbalnega spopada s policijo" pridržali tudi mater Suzano Radanović.

Med odstranjevanjem je prišlo do spopadov med besnimi protestniki in policijo, pri čemer je bilo več ranjenih.

Policija je odstranila improviziran spomenik na banjaluškem glavnem trgu ‒ stisnjeno pest s fotografijo Davida Dragičevića. Foto: AP
Policija je odstranila improviziran spomenik na banjaluškem glavnem trgu ‒ stisnjeno pest s fotografijo Davida Dragičevića. Foto: AP

Protestniki so se znova zbrali ob 18. uri v Parku Petra Kočića in zahtevali izpustitev Dragičevića. Vzklikali so "Pravica za Davida!" in "Morilci" ter policiste pozvali, naj odložijo ščite. Policijski kordon je množico protestnikov zrinil s trga do Cerkve Kristusa Odrešenika (Hram Hrista Spasitelja).

Davidova mati Suzana Radanović je protestnike pozvala, naj se razkropijo in znova zberejo v sredo. Solidarnostni shodi so napovedani tudi v Sarajevu in Beogradu.

Davidova mati: Policija nam je preiskala hišo

Za regionalno televizijo N1 je dejala, da je policija tri ure preiskovala njihovo domovanje, v katerem so bili njeni otroci, njej pa niso dovolili vstopa. Po njenih navedbah za preiskavo, v kateri so iskali orožje, niso imeli naloga.

Dragičević za sinovo smrt obtožuje specialce

Dragičević za smrt sina obtožuje specialne policijske sile Republike Srbske in trdi, da odgovorni lažejo glede sinove smrti, zato je po poročanju portala Balkan Insight postal trn v peti bosanskosrbske oblasti.

Tiskovna predstavnica srbske entitete BiH-a Marija Markanović je pojasnila, da so Dragičevića prijeli zaradi "suma ogrožanja varnosti uradnih oseb" in ker se ni odzval na poziv, naj pride na zaslišanje na policijo. Potrdila je, da so ga privedli ob uporabi sile, da pa pri tem ni bil poškodovan. Do nadaljnjega ostaja v priporu.

Aretacije opozicijskih voditeljev

Policija je aretirala tudi več opozicijskih politikov, ki so podprli boj staršev. Med njimi predsednika Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislava Borenovića in poslanca te stranke v parlamentu entitete Draška Stanivukovića, ki pa so jih po nekaj urah že izpustili. Popoldne so znova pridržali Stanivukovića, ki se je vrnil na trg in pozival k protestom.

Med spopadi protestnikov in policije se je poškodovalo več ljudi, policija je izvedla tudi več aretacij. Foto: AP
Med spopadi protestnikov in policije se je poškodovalo več ljudi, policija je izvedla tudi več aretacij. Foto: AP

Blagić: "Končni obračun režima s Pravico za Davida"

Predstavnik nevladnega združenja Restart Srbska Stefan Blagić je novinarjem dejal, da je jasno, da je režim začel končni obračun s skupino Pravica za Davida, ki se devet mesecev vsak dan zbira na trgu in zahteva razjasnitev umora mladeniča.

Namesto, da bi policija preiskovala umor Dragičevića, usmerja svoje delovanje proti političnim nasprotnikom oblasti in aktivistom, ki želijo resnico o smrti mladeniča.
Transparency International BiH

Opozicijski politiki v Republiki Srbski so oblasti entitete obtožili, da so z aretacijami storili veliko napako. Borenović je oblasti opozoril, da bodo sprožili še večji gnev proti režimu Milorada Dodika, najvplivnejšega politika v entiteti, ki je sicer trenutno srbski član predsedstva BiH-a.

Predsednik največje opozicijske stranke v entiteti Srbske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je dogodke v Banjaluki označil kot institucionalno nasilje nad ljudmi, ki samo zahtevajo resnico o smrti mladeniča.

EU izraža zaskrbljenost

Memić in Dragičević sta uspela vzbuditi več nezadovoljstva zaradi pomanjkanja vladavine prava in nekaznovanosti v BiH-u kot katera koli politična stranka.
Predstavništvo EU-ja

Iz delegacije Evropske unije in urada posebnega predstavnika EU-ja v BiH-u so izrazili zaskrbljenost zaradi nasilja ter od notranjega ministrstva zahtevali pojasnila o aretacijah. Spomnili so, da so se njihovi predstavniki nedavno srečali z Davorjem Dragičevićem in Murizom Memićem, očetom v nepojasnjenih okoliščinah ubitega mladeniča Dženana Memića v Sarajevu.

Shod podpore v Mostarju in Sarajevu

V podporo banjaluškim protestnikom se je v Mostarju zbrala večja skupina ljudi. Prav tako se je več sto ljudi zbralo na shodu podpore v organizaciji Dženana Memića.

21-letni David Dragičević je bil pogrešan od 18. marca, njegovo truplo so našli šest dni zatem. Foto: EPA
21-letni David Dragičević je bil pogrešan od 18. marca, njegovo truplo so našli šest dni zatem. Foto: EPA

Davida Dragičevića so pogrešali od 18. marca letos, njegovo truplo pa so našli 24. marca. Davidovi starši trdijo, da so sina ugrabili, mučili in ubili pripadniki policije ter da je bil njegov umor načrtovan.

Policija je sprva trdila, da je šlo za nesrečo in da se je utopil, vendar so različna patološka poročila in nekonsistentne izjave poročila v povezavi z dogodkom sprožila bes med ljudstvom. Tožilstvo je odprlo preiskavo zaradi umora in vložilo obtožnico proti patologu, ki je opravil obdukcijo.