BBC je leta 2016 sporočil, da želi privarčevati 800 milijonov funtov. Foto: Reuters
BBC je leta 2016 sporočil, da želi privarčevati 800 milijonov funtov. Foto: Reuters

Direktorica informativnega programa Fran Unsworth je dejala, da je potreben premik od tradicionalnega oddajanja k digitalnemu. "BBC se mora soočiti s tem, da nas občinstvo uporablja na drugačen način," je dejala. Informativni program BBC-ja je po njenem mnenju treba prilagoditi naslednjemu desetletju.

Informativni program BBC-ja trenutno zaposluje okoli 6.000 ljudi, vključno s 1.700 zunaj Združenega kraljestva. Po krčenju bo proračun programa znašal okoli 480 milijonov evrov letno.

BBC je leta 2016 sporočil, da mora privarčevati 800 milijonov funtov, od tega okoli 80 milijonov v informativnem programu.

Informativni program je v zadnjih štirih letih proračun skrčil že za nekaj več kot 40 milijonov funtov.

Preostanek sredstev bodo privarčevali s predvajanjem istih prispevkov v različnih programih, češ da se bodo tako izognili podvajanju dela pri istih zgodbah.

Krčenje sredstev pa bo pomenilo tudi zmanjšanje skupnega števila zgodb, o katerih bodo poročali.

BBC je sporočil, da bodo dodatne informacije o tem, katera delovna mesta bodo ukinili, oznanili v začetku poletja.

Pregledali bodo tudi število voditeljev v informativnem programu in njihov način dela.
Spletni portal informativnega programa bo v veliki meri, čeprav ne popolnoma, zaščiten pred krčenjem, saj želi BBC dodatno vlagati v digitalno oddajanje, vključno z novo različico aplikacije za informativni program.

Pristojni sindikat Bectu medtem opozarja, da bodo spremembe pomenile, da bo osebje "pod še večjim pritiskom".

Generalna sekretarka Nacionalnega sindikata novinarjev Michelle Stanistreet je o napovedi krčenja sredstev in ukinjanju delovnih mest dejala, da predstavljajo "eksistenčno grožnjo za BBC in neposredno posledico zadnjega, katastrofalnega, tajnega dogovora o prispevku, ki ga je BBC sklenil z vlado".